用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
go

有冇後悔六年前的選小學決定?  

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

想攞啲意見,我依家就係小學階段
小學究竟係要happy啲啊?定係谷啲好呢

唔會後悔,感謝學校的栽培
個人唔想小學太谷,特別係初小階段。
不過如果太happy 也有些 擔心,所以適當的逐步build up 最好。

chingyu    發表於 20-6-25 08:27

b3410 發表於 20-6-21 11:40

津貼學校,定係直資?

b3410 發表於 20-6-21 11:40
個人唔想小學太谷,特別係初小階段。
不過如果太happy 也有些 擔心, ...

未曾後悔 是甘心決定 莫問那可註定
若然是錯 從不加理會 命運究竟未明
現實理想 難分得清楚 ······

https://youtu.be/4i-DMVZ1x9w

AJH    發表於 20-6-22 16:52
b3410    發表於 20-6-21 22:35

無後悔。大細女都係同-间小学(私小)。

絕對無後悔,多得學校對孩子的栽培和關顧,給孩子機會發揮所長,六年間令孩子脫胎換骨,變得有自信,還考上心儀的中學。
(二線津校happy school)

絕對沒有後悔, 小學能培育學生多方面才能, 愉快學習, 大部分學生多才多藝,能更上一層樓考上心儀直資中學。(直小)

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?
我諗好少人會6年後先夢醒,真係會既相信都唔會點上嚟(尤其近幾年都係得新既伸手黨為主)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

我小朋友讀兩所小學,所以冇一間有6年咁耐,2+4年啦,先感恩入到舊校,俾到好多機會囡囡,等佢建立自信,亦攞到好成績,令佢成功轉到校。再感恩是可以入讀新校,雖然未可以享用新校舍,但新校除咗某啲校政係好old school 外,其他真係無得頂,不過我囡囡都要整整一年後先適應到,成績先可以正常發揮又俾老師察覺佢嘅存在
起大家都苦惱升中時,我哋係進可攻退可守。快放榜喇!但我哋一啲都唔需要緊張,最後,希望大家都可以有理想既放榜結果啦。

幼稚園時已作了合適的選擇,升小升中都安然順利,無甚壓力。感恩!

hkpapa852 發表於 20-6-22 07:29
我諗好少人會6年後先夢醒,真係會既相信都唔會點上嚟(尤其近幾年都係得新既伸手黨為主) ...

都係嘅

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔有後悔轉校嘅決定

當年係佢自己話要同細佬同校,所以我先幫佢轉校,點知轉到過去,一嚟無EP協調,個別海鮮級別老師針對,有事老師只識揾社工帶走個細路,但如果唔轉,仔會得到更適切嘅安排

anyways,我賺咗個細自行必收,但如果有得再揀,我會選擇留响私小,留返個機會中學隨佢自己意願/能力選校,而唔係依家嘅直屬中學 (傳統學校有歷史包服,一句從來都無人係咁,就無討論餘地,小學係咁,中學都係咁)
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-22 10:55
我仔有後悔轉校嘅決定

當年係佢自己話要同細佬同校,所以我先幫佢轉校,點知轉到過去,一嚟無EP協調,個別 ...
要舉手舉腳認同你所講,傳統學校某程度上太old school,說一不二,完全冇轉彎餘地。

冇後悔,非常感謝私小嘅培育,囡過左6年愉快的小學生活,還間中跟小學老師whatsapp,亦師亦友感覺呢!

好後悔. 當年係叩門入. 以為係搵到好學校.
小一至小三, 都以為無選錯學校, 老師都好 好. 學姐的媽咪話既然考級頭, 點解唔試轉到更好的學校?
上到小四、五., 終於明白點解佢哋有建議! (除了學生成績非常不透明外, 非常非常old school )

幸好自行去了其他中學, 不用去聯繫中學.

唔會後悔,呀女開心, 我又放心

Kaw0307 發表於 20-6-22 12:37
小一至小三, 都以為無選錯學校, 老師都好 好. 學姐的媽咪話既然 ...
天主教學校通常都係Old School
有直屬中學既學校,透明度通常都係極低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小一至小三, 都以為無選錯學校, 老師都好 好. 學姐的媽咪話既然 ...

唔通我哋女都係同一小學,我女用地獄黎形容小學生活

醒目開學勳章

令我諗起個fd,初初考入間小學要還神咁滯,過咗2年提都唔提,原來小朋友讀得不愉快只可勉強升班