用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開學
go

[英國] 開學  

英國 學校通知 10月中開學,  有沒有人考慮休學一年,  避疫情.?

不考慮休學, 疫情恐怕是要持續數年的.

回覆樓主:

不考慮。等緊9月回英上課。

WIN123 發表於 20-6-20 20:03
英國 學校通知 10月中開學,  有沒有人考慮休學一年,  避疫情.?

想知休學一年會做什麼呢?孩子多大?

識人大學Year 1升Year 2 申請gap.  佢話英國只讀三年唔想其中一年lectures distance learning.  不過問佢想做乜就話未知。

可能要14日隔離9月開學前, 家長會唔會比亞女9月返去開學, 定下年1月先去, 9-12月係香港ONLINE LEARNING

如果英國中學在九月全面復課,還會特別為不回去的boarders 提供online lessons ?

以家都唔知英國政府會唔會要求14日隔離, 所以唔知比唔比亞女9月過去定出年1月先返去

unchu 發表於 20-6-26 12:40
以家都唔知英國政府會唔會要求14日隔離, 所以唔知比唔比亞女9月過去定出年1月先返去 ...

暫時學校話要早14日在宿舍隔離,已訂好機票。

回覆樓主:

我地學校唔 prefer 學生提早在 boarding house 隔離,所以仲等緊政府有冇最新消息,叫overseas boarders 唔好買機票住。
其實如果英國去到9月仲要14日隔離,佢地經濟應該頂唔順!

https://www.scotsman.com/lifesty ... e-and-spain-2895091

"Travel to countries including Canada, the Caribbean and Morocco are expected to be safe to visit from August, while other medium-haul locations will be added from late August and September. These could include Vietnam, Hong Kong and Dubai."

九月有機會唔使隔離

希望政府早啲公佈啦,機票一早買左唔知點改

我見阿仔學校叫學生早兩星期回校隔離,但就要額外比錢。

Anniemun 發表於 20-6-27 10:13
我見阿仔學校叫學生早兩星期回校隔離,但就要額外比錢。

我孩子學校都有這樣的安排,係跟據gov uk在6月出的初步指引,早回校隔離,又會收取費用。但未有更詳細資料,我相信英國學校會緊貼gov uk指示,不斷更新安排,唯有耐心等多一陣。

回覆樓主:

阿細學校話七月頭再更新,暫時一切跟政府安排,我乜都唔做住!

TTEE1819 發表於 20-6-27 11:06
我孩子學校都有這樣的安排,係跟據gov uk在6月出的初步指引,早回校隔離,又會收取費用。但未有更詳細資料 ...
我見學校話£500

Anniemun 發表於 20-6-27 11:21
我見學校話£500

你學校,£500 per 2 weeks?

TTEE1819 發表於 20-6-27 11:30
你學校,£500 per 2 weeks?
我見 email 咁寫

回覆樓主:

希望疫情可早日懚定,取消十四日隔離,因好多 yr 10 或以下的家長希望可陪孩子第一次開學 settle down。帶住兩件大行李,學校又唔接機,衹叫學生聯絡 guardian, 到步又要去銀行,買校服,床鋪等……都好煩!

如果英國取消隔離,你們會過去陪開學嗎?因回港後也要隔離十四天,煩惱中