用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開學
樓主: WIN123
go

[英國] 開學  

PacoMum 發表於 20-6-27 14:28
如果英國取消隔離,你們會過去陪開學嗎?因回港後也要隔離十四天,煩惱中 ...

如英國不用隔離,我會陪呀,我估通常第一年過去的家長,都會想陪子女過去,我女雖然已15歲,但佢生得細細粒,想像到佢揹著個背囊,拖住兩個大喼的狼狽様!

回覆樓主:

我都會陪,小朋友14歲,但好依賴唔係好識照顧自己個種,所以唔放心佢一個人去,最多返港後立即 work from home!

Isaacmommy 發表於 20-6-27 18:16
我都會陪,小朋友14歲,但好依賴唔係好識照顧自己個種,所以唔放心佢一個人去,最多返港後立即 work from h ...
我都係, 阿仔13歲, 未試過一個人出國, 平時都好依賴我地, 又生得矮細, 叫佢自己一個人飛去英國,  仲要喺機場幾個鐘頭等學校接送巴一士, 真係一萬個唔放心, 所以點都會陪佢孩過去, 返嚟香港一係申請work from home, 一係請假。

PacoMum 發表於 20-6-27 14:28
如果英國取消隔離,你們會過去陪開學嗎?因回港後也要隔離十四天,煩惱中 ...

不會陪了,回港要隔離14日
我要返工呢

BBcarrie 發表於 20-6-28 10:45
我都係, 阿仔13歲, 未試過一個人出國, 平時都好依賴我地, 又生得矮細, 叫佢自己一個人飛去英國,  仲要喺機 ...

我仔都係13歲,都係未試過自己出國,我都擔月,但都比佢試下,冇辨法,盡量準備所有物品

BBcarrie 發表於 20-6-28 10:45
我都係, 阿仔13歲, 未試過一個人出國, 平時都好依賴我地, 又生得矮細, 叫佢自己一個人飛去英國,  仲要喺機 ...

我係 work from home + 請假,否則就去唔到了!

lee2046 發表於 20-6-28 11:03
我仔都係13歲,都係未試過自己出國,我都擔月,但都比佢試下,冇辨法,盡量準備所有物品
...
最緊要安排好一落地就用到電話卡和上網和Guardian 嗰面接送。

Isaacmommy 發表於 20-6-28 11:49
我係 work from home + 請假,否則就去唔到了!

去到都好啦

Anniemun 發表於 20-6-28 12:06
最緊要安排好一落地就用到電話卡和上網和Guardian 嗰面接送。

其實3的pay as you go 可否增值
因好似有到期日,thks

有冇學校直頭將開學時間延遲到出年一月?
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

醒目開學勳章

lee2046 發表於 20-6-28 15:57
其實3的pay as you go 可否增值
因好似有到期日,thks

可以在當地便利店/超市買top up voucher, 在櫃員機增值, 用英國的credit/debit card網上增值

jasminemei 發表於 20-6-28 19:31
有冇學校直頭將開學時間延遲到出年一月?
應該唔會https://www.dailymail.co.uk/news/article-8466771/Boris-Johnson-says-make-compulsory-parents-send-children-school-September.html

3b 發表於 20-6-28 19:36
可以在當地便利店/超市買top up voucher, 在櫃員機增值, 用英國的credit/debit card網上增值
...

thks

回覆樓主:

Guardian 幫你揾嘅 host family 是否一般都不提供 14 日 quarantine 住宿?

想問下打算 8 月中/尾出發去英國預備開學的同學和家長 , 有冇人已經確定了出發日期?  我唔知幾時買機票好呀....是不是就算現在買了也不一定當日可以出發?  咁係唔係應該再遲 D 先買??  又要同公司請假 ....頭痛中...
另外, 想請教在 CX 或 BA 的官網買唔買到學生票 (多D baggage allowance) , 還是要經 agent 先買到?

Spidermum 發表於 20-6-29 15:41
想問下打算 8 月中/尾出發去英國預備開學的同學和家長 , 有冇人已經確定了出發日期?  我唔知幾時買機票好呀 ...

其實首先你要同學校confirm邊日要返到去, 跟住先至再訂機票

longlokma 發表於 20-6-29 16:05
其實首先你要同學校confirm邊日要返到去, 跟住先至再訂機票

到而家學校都未有confirm邊日,都唔知應唔應該而家訂機票

wwtsy 發表於 20-6-29 17:22
到而家學校都未有confirm邊日,都唔知應唔應該而家訂機票

我同你一樣,都係等緊學校confirmation, 仲未訂機票!

wwtsy 發表於 20-6-29 17:22

學校未confirm 冇得訂㗎喎, 就算book咗唔畀錢住,但係日期唔啱都冇用

回覆樓主:

如果book可以改日期的機票呢?因為今天旅行社offer可以一年內改日期的機票