用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 東華放射治療vs東華物理治療
go

東華放射治療vs東華物理治療 [複製鏈接]

如果選擇東華副學士,選放射治療,還是物理治療?請給意見,因為不知道那一個出路會比較好。
   6    0    0    0

MariaTsui 發表於 20-6-20 11:37
如果選擇東華副學士,選放射治療,還是物理治療?請給意見,因為不知道那一個出路會比較好。
...

放射  

放射? 怕不怕辐射?

回覆樓主:

東華放射只有RT,冇MI

RT好似話放射師受到的輻射細過做imaging的放射師
雖然rt d x光/gamma射線的能量以數百萬電子伏特計
而imaging的x光能量系十萬電子伏特左右
但rt牆非常厚,所以放射師受到的輻射更低

不過rt職位應該小 我聽講

skywalker167 發表於 20-6-23 22:38
RT好似話放射師受到的輻射細過做imaging的放射師
雖然rt d x光/gamma射線的能量以數百萬電子伏特計
而imagi ...
雖然rt d x光/gamma射線的能量以數百萬電子伏特計,好似好嚇人,但其實能量極細,
就算一千萬電子伏特只定等如 0.0000000000016焦耳....
況且 x/gamma ray 的 ionization power 好低,對人體細胞破壞好有限…
.
我反而擔心現今 放射/物理/職業治療 的學位課程如雨後春筍…
poly/東華/英/澳/加/master degree...
.
行業會否好快飽和?..
若入不到HA, 去NGO/私企做人工會否遠不如HA?.

小鹿揀學校 發表於 20-6-24 08:49
雖然rt d x光/gamma射線的能量以數百萬電子伏特計,好似好嚇人,但其實能量極細,
就算一千萬電子伏特只定 ...
物理治療 有可能, 除poly/東華/英/澳/加/master degree...

還有公大, 明愛爭相開辦物理治療學學士課程  

elbar 發表於 20-6-24 10:09
物理治療 有可能, 除poly/東華/英/澳/加/master degree...

還有公大, 明愛爭相開辦物理治療學學士課程  :f ...

其實我又唔係咁擔心,身邊物理治療同業十個中都有好大比例正積極移居或回流外國。

國外train果班,更不惜一切爭取畢業後在外地居留,未必一定番香港

其實業內早在社會運動之前,已一早睇到咁趨勢,正放風俾政府放手開多啲物理治療課程。

Activehealth 發表於 20-6-24 13:26
其實我又唔係咁擔心,身邊物理治療同業十個中都有好大比例正積極移居或回流外國。

國外train果班,更不惜 ...
咁入唔到HA, 去NGO 之類人工會否低一大截?

No lah

Activehealth 發表於 20-6-24 13:26

國外train果班,更不惜 ...

開辦自資課程通常政府係唔會阻止,又唔使政府俾錢,如果課程政府認為符合預計市場要求才納入 SSSDP;但冇人可以保證讀完相關課程會較易尋找工作  

回覆樓主:

選東華是因為東華有3間醫院,應該會先考慮東華畢業生,是這樣嗎?

2jkidsfather    發表於 20-7-1 15:50

回覆 MariaTsui 的帖子

東華乜唔係學位咩? 副學士?

小鹿揀學校 發表於 20-6-24 08:49
就算一千萬電子伏特只定 ...

醫療人力規劃和專業發展策略檢討報告https://www.fhb.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/180500_sr/c_chapter3.pdf未計東華出產,放射技師2025欠14 ,2030欠106。但係多咗東華就可能過剩

OT就因為東華畢業生而大幅過剩

Bluegene 發表於 20-7-2 21:25
醫療人力規劃和專業發展策略檢討報告https://www.fhb.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/ ...
thanks for your info..
看來情況並非如想像中理想…
其實就算醫生都好難講,按現時社會氛圍政策方向,大陸醫生來港執業只是遲早問題..
.
反而視光師需求幾大,但恕我井底之蛙,視光讀成5年,但平時見佢地在眼鏡鋪好似....
.

小鹿揀學校 發表於 20-7-4 09:36
thanks for your info..
看來情況並非如想像中理想…
其實就算醫生都好難講,按現時社會氛圍政策方向,大陸 ...
醫院都需要視光師。

我又覺得邊道做野都冇咩所謂,前排我問過相熟既眼鏡鋪職員,新入識幾多人工,佢話肯博既話,都有40K。

October. 發表於 20-7-4 09:53
醫院都需要視光師。

我又覺得邊道做野都冇咩所謂,前排我問過相熟既眼鏡鋪職員,新入識幾多人工,佢話肯博 ...
咁情況咪好似 藥劑師,入唔到 HA, 就去做 藥房持牌人,人工不錯,但講到 career path 就.....
.
利申:我唔識架,只希望拋磚引玉,對呢幾行前景多些了解.

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 20-7-4 09:53
醫院都需要視光師。

我又覺得邊道做野都冇咩所謂,前排我問過相熟既眼鏡鋪職員,新入識幾多人工,佢話肯博 ...

「肯搏的話」幾個字好很人驚
我又想8,眼鏡舖視光視係咪賣眼鏡有佣分?有時覺得佢地都hard sell。如果「肯搏」意思係連埋銷售嘅佣金,咁間舖無生意時又點?

Charlotte_mom 發表於 20-7-4 12:10
「肯搏的話」幾個字好很人驚
我又想8,眼鏡舖視光視係咪賣眼鏡有佣分?有時覺得佢地都hard sell。如果「肯 ...
係,係指sell客,我屋企果頭間間眼鏡鋪都生意唔錯,我地一家大細都幫襯唔少, 次次行經過, 位視光師都會同我地爹2句,好好招呼,聽店員講旺角樓上鋪視光師都揾到40K.

請問理工的Rd和東華的Rd搵工有分別嗎?理工放射高分咁多
‹ 上一主題|下一主題