用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家有直私神校offer的話,會唔會為咗個細佬/妹,叩神津 ...
樓主: megawong
go

大家有直私神校offer的話,會唔會為咗個細佬/妹,叩神津?  

樓主的問題,我們一家也有好好考慮過。

我們的結論是,根據每位小朋友各自的性向和能力選擇學校會比較好。
我們的情況是,小女兒在學術和技能上都沒有把握及得上大女兒,無論是上頂級直私或津校,應該不易應付。
如果為了小女兒入學,犧牲了大女兒的發展空間,也很有可能是得不償失。

最後就只以大女兒考到的直私學校,跟可叩門的官津比較,結果是決定不叩門。

回覆樓主:

如果只有Dbspd offer, 我會叩LS!

回覆樓主:

小兒都有呢兩間直資offer,冇諗過要叩門,除了可揀IB 因素外,還有一條龍。
細佬妹自有他們自己適合的路要走。

tsechi 發表於 20-6-20 23:45
仔仔都係今年有DBS G1 offer , 有諗過扣LS , 但係LS 唔一定直上中學,所以卻步。起碼DBS 直上中學,無咁大 ...

agree with you

總覺得,如果因為細佬妹,而要自己放棄咦d 的學校,係有d 唔公平

2013skc 發表於 20-6-21 14:03
總覺得,如果因為細佬妹,而要自己放棄咦d 的學校,係有d 唔公平

我正正唔明有乜唔公平。我唔係推佢去間2線或者好差嘅學校,係去最好嘅津校,真係差咁遠?你話佢叻自己考到直私,唔應該抹煞佢,咁佢如果叩到最好嘅津校,一樣都係佢努力攞番黎,有咩唔同?

我最大concern係去嗰間直私要過海,要好早起身,但津校就好近,學費又平一大截,但好多人覺得揀直私毫無懸念。如果真係好太多,就辛苦啲都無計。所以我好想知大家點解覺得咁值得個小朋友每日早起,浪費多一個鐘搭車,同俾9萬一年(連校車)去讀。

醒目開學勳章

我唔會~~~~~
小朋友各有所長

megawong 發表於 20-6-22 11:22
我正正唔明有乜唔公平。我唔係推佢去間2線或者好差嘅學校,係去最好嘅津校,真係差咁遠?你話佢叻自己考到 ...
前面網友答你,就係因為佢哋覺得值囉。
我同事仔仔打算明年考小一,話如果考到SPCCPS,就算全家搬屋,或者日日自己車接車送,都要去讀。而LS,DBS幾間男校,完全唔考慮。我哋點勸佢試下抽LS可以順便幫下細佬,佢都係唔肯。

值或者唔值,真係要睇各個家庭自己的取捨。

如果你已經決定咗,點解還要問?我諗你問,都係希望大家分享一下各種不同的諗法。每個家庭情況/考慮都唔同,決定自然唔同。

我正正唔明有乜唔公平。我唔係推佢去間2線或者好差嘅學校,係去最好嘅津校,真係差咁遠?你話佢叻自己考到 ...

樓主本身嗰間直資喺南區?扣到嘅係邊一間?我諗你要講學校名大家先可以俾多啲實質意見

唔少家長都係張中學和小學混為一談。只論小學,個人覺得,SPCCPS和某些津校係分別不大,各有各好處。去到中學就分別明顯啲,始終SPCC可以盡收各路精英,直資收學費又令資源難以直接同官津直接比較~~~

既然心中早已有答案,簡單,叩到就去馬,不須理會他人......

mcl203 發表於 20-6-22 11:44
唔少家長都係張中學和小學混為一談。只論小學,個人覺得,SPCCPS和某些津校係分別不大,各有各好處。去到 ...

同意,SPCCPS 最大賣點係已穩奪 SPCC 的入場劵。

其實你立場咁明確,點解要開 post問呢?喺EK ,有幾間學校係神聖不可侵犯嘅,不如叩到先再諗啦,始終叩門同考直私模式都唔一樣,叩到先煩啦
祝你有一個快樂的煩惱!

回覆 megawong 的帖子

我想有可能被標題誤導了。
我也沒有看清楚一樓留言,一心以為樓主只考慮細佬妹的升學前景。
如果地點和學費是首要考慮,那便不需要想到細佬妹,現在叩好門看看哥哥姐姐的實力和運氣。

細佬妹,也不一定要跟哥哥姐姐的路。

同路人
唔好話小學,我中學都一樣會考慮車程

醒目開學勳章 貢獻勳章

IB唔係人人啱,我唔會依家留定後路,反而我會考慮資源分配問題,始終養一個唔同養兩個,留嘅錢要雙份,兩個小朋友同一學校返學,亦方便照顧

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

tsechi 發表於 20-6-20 23:45
仔仔都係今年有DBS G1 offer , 有諗過扣LS , 但係LS 唔一定直上中學,所以卻步。起碼DBS 直上中學,無咁大 ...
咁你放心,所有band 1 band 2 都會升到,除非自己放棄
如果係band 3,响DB都無好日子過
恐龍家

回覆 b3410 的帖子

講得好呀

megawong 發表於 20-6-20 09:05
津校慳唔少,慳番黎嘅錢用黎私補,係咪仲化算?尤其如果細佬/妹係細B,第時好難考到直私,係咪應該咁樣幫下 ...

最後決定在樓主, 但對於不少人提到既 "慳番黎嘅錢用黎私補" 個人覺得係錯重點.

雖然不知你確實指什麼神校, 但神校所以為神校, 當然不止學業成績.

神校優點, 是一個分不開的有機組合: 校友網絡, 學校傳統, 學生, 學生背後的家庭; 影響的是視野, 社交圈子及言語, 價值觀...

是學生間與學校互動的結果, 不是參加多一兩個遊學團可建立的視野.

所以, 私補不是重點.

Sadonnahon    發表於 20-6-26 19:40
阿豬媽@C    發表於 20-6-26 12:28

retriever 發表於 20-6-26 12:06
最後決定在樓主, 但對於不少人提到既 "慳番黎嘅錢用黎私補" 個人覺得係錯重點.

非常同意。唔係私補就補到。

請教如神津有冇前輩以上講的優點?
神校直私vs神津,都想知有咩分別