用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做大B 的迷思 民生k1 vs 禮賢k2
go

做大B 的迷思 民生k1 vs 禮賢k2

囡囡係11月B
今年考插班,考到以上offer
爭扎緊揀邊間

小朋友能力偏弱,自信心弱。所以一直都諗緊係咪俾佢重讀。所以報了民生。

剛剛亦收到禮賢插班offer,我知禮賢係間好有愛既學校,諗緊如果小朋友會唔會唔駛repeat 都可以重解自信。

因為今年k1應該有小朋友取笑佢, 令佢唔開心。試過拒絕畫線條同突登話要畫得核突,k1 成日都講唔識,唔知道咁。

疫情下,留返係屋企,花左好多時間鼓勵佢: 反而因為無比較底下,改善左好多。依家表達好左,執筆好左,無再拒絕。 但大小肌肉都較同齡既弱,同表達力都相對較弱。

背景係咁, 如果不考慮升小問題,兩間都接受亦有後備方案, 只考慮小朋友成長同發展, 應該點揀。我唔係咁想阿囡大人地一年,本身都高大,但升k2又怕再創傷佢既自信心。

諗緊邊樣對佢最好。

有人可享下經驗呀

回覆樓主:

我會揀禮賢。一來我喜歡禮小多過民小,以來就算你揸禮小也可以進取地參加大抽獎,民小不可以抽。既然禮小收不妨直上。細b去到k2開始進步好快,不用太擔心。

回覆樓主:

其實依家好多人都做大b,特別係有疫情下,我覺得做大b百利而無一害

香蕉煎餅 發表於 20-6-20 20:27
其實依家好多人都做大b,特別係有疫情下,我覺得做大b百利而無一害

怕女仔大個月唔鐘意

身邊好似唔多人做大B

fadgare 發表於 20-6-20 14:20
我會揀禮賢。一來我喜歡禮小多過民小,以來就算你揸禮小也可以進取地參加大抽獎,民小不可以抽。既然禮小收 ...

其實我都鐘意禮小多d

如果第一round 無offer
後補大機會有嗎?

其實,我聽你講完小朋友性格。我覺得禮賢會更適合你小朋友。如果你不考慮小學,更加不用考慮民幼。

身邊有好多人讀過民生,經歷真係麻麻地。

自信心弱,其實就算repeat K1都唔代表信心會大佐。至少,在培養小朋友信心方面,禮賢比民生更好。

piglover 發表於 20-6-21 12:54
其實,我聽你講完小朋友性格。我覺得禮賢會更適合你小朋友。如果你不考慮小學,更加不用考慮民幼。

身邊有 ...

你咁講都岩,民小太谷同傳統。其實我普通。

不過有朋友提我,禮幼要預返幾千蚊外補。

自己有plan, 可能會搬屋博大抽獎。

whylikeu 發表於 20-6-21 13:05

民幼學生就不外補嗎?外補真係睇個人需要。我真心不認為幼稚園係需要補習。幼稚園就補習,幾時補到讀大學?

我知道好多讀香港區女龍嘅家長,一樣個個月幾千蚊外補。但我都認識有人不外補有好成績。

whylikeu 發表於 20-6-21 13:05

如抽獎一定揀禮小啦,民小註冊後不可抽獎的。如不想外補太多,中數自己教,淨係學下phonics(如自己冇信心教得好)。自信同年紀冇乜關係。大b也未必叻過細b。讀書係睇資質的,個個小朋友不一樣。k2開始大細b距離會拉近。既然已有學校收,不用急住repeat。反正就算考不到神校,p1再考又得。考不到又不用repeat,又可原小學直上。

聽你咁形容你小朋友
咁禮幼會比民幼好
至少係建立自信心方面
禮幼既老師會比民幼更有耐心同幫助
(佢地會係班入面互相鼓勵小朋友,幫佢地建立自信,品德方面真係教得好好)
唯一真係要嫌既係無民幼咁多英文時間
不過都可以用外補解決

民幼多數精英既小朋友就會關注d 錫多d
平平無奇既小朋友就唔會點關注佢
麻麻地(或者曳)既小朋友就會隔離佢地

自信心跟小朋友一世
無自信比你有更勁既學術都無用

你小朋友之前無自信心,可能係因為本身間學校d同學品德唔好,老師又發現呢個問題,所以會取笑人

呢樣野禮幼就真係唔會發生,邊個小朋友生病無返學,佢地全班朝早會為佢地祈禱,有小朋友做得慢,無信心,老師會比好多鼓勵,同埋會叫其他小朋友關心別人。

fadgare 發表於 20-6-21 17:13
如抽獎一定揀禮小啦,民小註冊後不可抽獎的。如不想外補太多,中數自己教,淨係學下phonics(如自己冇信心 ...

多謝你既意見

我諗我有左明確些既方向。

其實究竟有無學校係德育,語景學術並存呢?

alien_ho 發表於 20-6-21 21:32
聽你咁形容你小朋友
咁禮幼會比民幼好
至少係建立自信心方面

謝謝你既分享

係呀我都諗到同學嘅品德都好影響,
小朋友可能童言無忌, 但真係會傷害到大家嘅心靈。

你小朋友係咪都係讀緊禮賢㗎
你哋對升小學有冇壓力呀

alien_ho 發表於 20-6-21 21:32
聽你咁形容你小朋友
咁禮幼會比民幼好
至少係建立自信心方面

聽完你咁講都覺得禮賢好impressive. 想請問禮賢的靈育/聖經教育足夠嗎?

whylikeu 發表於 20-6-21 23:05
謝謝你既分享

係呀我都諗到同學嘅品德都好影響,

樓上都講出佐民生嘅問題。

咁啱我身邊又有朋友經歷過。他小朋友因為茶點時間,做佐d好奇嘅事,其實,唔算係曳事。之後,老師叫全班小朋友取笑個小朋友。個小朋友平時都好乖㗎。父母知道之後,即時幫小朋友轉校。

仲有就係不公平,曳同叻嘅學生一齊做錯事,老師罰曳嘅學生,乖嘅無事。

所以,龍幼中,我從無考慮過呢間。因為身邊有太多事例。

回覆 piglover 的帖子

雖然我唔係用家,但我上司個仔當年就係讀民幼同民小,佢都同我分享過,除非你係最叻個D學生,否則老師都未必太關注你,佢個仔比同學蝦,日日番工都唔開心,最後捱到完成小學,中學轉走左.....我上司係好好先生,從來唔會講人壞話,佢評價都覺得麻麻~~所以令我印象都唔算好好....另外,仲聽過一個朋友都係麻麻既經驗...唔知係咪佢地唔好彩啦....

whylikeu 發表於 20-6-21 23:00
多謝你既意見

我諗我有左明確些既方向。

禮幼不清楚,但禮小學術好似都不錯,可爬文或問問用家。有禮小 offer的話,考小也不用考太多了。既然你諗住抽獎,到時只需要考你會為咗佢放棄抽獎嘅直資龍校,或者允許抽獎的更心儀私校就好了 。

升小壓力其實都係好視乎自己target 乜野小學
人各有志,想入乜野學校就會自己再調節外唔外補

禮幼無特別教深/亦都無特別淺
小朋友對學習既態度就好正面
老師經常提佢地「有困難,要克服」
對於點面對逆境 同困難
學校教得好好

品德同宗教方面係濃厚既
家長同老師都唔少溝通機會
( 例如兩個小朋友係學校有肢體碰撞,老師唔係淨係罰佢地,會了解左佢地背後動機,再說教,放學後會打比家長,但唔係投訴,而係講返曬成件事經過,老師及時做左乜野、建議家長返到屋企同小朋友傾計,而唔係責備)

呢樣野民幼聽自己身邊讀過既朋友,都話學校只會打比家長話小朋友點點點唔ok,說唔會比建議家長

同埋禮賢有唔少支援比家長
有課堂(家長班)比家長可以參加點教小朋友,家庭關係同埋宗教,每年都好受家長歡迎

民幼仲未第二次註冊?

回覆 alien_ho 的帖子

謝謝你的分享。

whylikeu 發表於 20-6-20 05:31
囡囡係11月B
今年考插班,考到以上offer
爭扎緊揀邊間

感覺好像禮賢比較岩
自信心未夠,要鼓勵,可能讀民生未必改善到。