用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果想考入協恩中學,有什麼需要預備? ...
樓主: monkeydiary
go

如果想考入協恩中學,有什麼需要預備?  

回覆 fatman69 的帖子

協恩中辯比英辯強, 全港好多大賽都攞冠軍! 普通話辯論, 都曾經攞過華語辯論冠軍, 贏咗馬來西亞中國台灣, 以華語為母語嘅地方!小學曾經係辯論隊,而且學校辯論攞到全港頭幾名,對入讀協恩中學會有幫助!

'

yiuyiubarbar 發表於 20-6-23 00:00
回覆 fatman69 的帖子

協恩中辯比英辯強, 全港好多大賽都攞冠軍! 普通話辯論, 都曾經攞過華語辯論冠軍 ...

真厲害!
就係英辯無咁強,先要收多些此類人才!

我囡都考過, 入唔到2 IN, 無運動, 無音樂, 有全港英文作文獎, 有地區中文作文獎, 有全港DEBATE獎, 有朗誦獎, 英文好得, 但1ST IN要過關唔易, 中文考得深, 有古文, 數學限時答, 越快可答越多題, 所以, 我囡中,數都唔勁, 出局。 朋友話我囡如有2 IN實入, 因我囡有流利英文喎, 但我就話流利英文既人多的是, 要樣樣野都叻先真係勁。

囡有個同學, 名次應同我囡差唔多, 但佢數學叻, 佢都入到。

29XX86 發表於 20-6-29 21:24
我囡都考過, 入唔到2 IN, 無運動, 無音樂, 有全港英文作文獎, 有地區中文作文獎, 有全港DEBATE獎, 有朗誦獎 ...

明白,謝謝提點
請問你囡的同學係咪同你囡一樣攞咁多獎呀?

回覆 monkeydiary 的帖子

要有課外活動(最好團隊),學術成績好,presentable. 阿囡要有自信,要玩得同tough.

我仔同學, 級5內, 乒乓球港隊(首號種籽), 入左

但CO ED唔收佢, 話因為佢係港隊成日要練習及要出國比賽, 怕佢成續跟唔上, 所以唔收

醒目開學勳章

JHsbb 發表於 20-7-3 22:19
真係物極必反

咁要睇下個學生鐘意Co ed定協恩多啲,不過如果佢真係讀到書,等中二插Co ed都可以啦!
不過可能到時又要退出港隊以表誠意,咁就要睇個學生願唔願意了!

gracelam 發表於 20-6-19 15:14
有咩運動強項?

協恩單靠成績係唔夠!

我囡係靠成績, 無乜比賽同奬。

乜會解釋點解唔收架咩?

我覺得咁又唔會,都識人CO EDU高中都係青少年代表隊

B.B.BaBa 發表於 20-7-6 07:47
乜會解釋點解唔收架咩?
我都係聽仔講,一佢話同學咁講喎, 真定假就唔知喇

我識得有一位級一女同學, 英文超了得, 協恩收, CO ED WAITING, 最後叩門CO ED收左, 依傢讀CO ED

02413124 發表於 20-7-6 08:43

咁可能個學生唔夠叻,因為學校仲有其他比佢更好的選擇

我曾聽過有個學生太叻(讀書+運動),OS佢APPLY運動,冇收,因為怕收左佢,佢唔黎(本身已係神校小),個項運動就收唔到勁人即係如果佢跟學術隊可能反而收

02413124 發表於 20-7-6 11:29

我曾聽過有個學生太叻(讀書+運動),OS佢APPLY運動,冇收,因為怕收左佢,佢唔黎(本身 ...

學校解釋無收的原因,定係當事人自己估?

回覆 B.B.BaBa 的帖子

其他途徑知道,連個學生自己都唔知

學校因為怕個學生唔來而唔收?但其實係個學生主動報名...... 收左唔一定會來,但唔收就一定唔來,點解要怕?仲要係 SPCC 怕?唔明......

B.B.BaBa 發表於 20-7-6 07:47
乜會解釋點解唔收架咩?
有沒似曾相識的感覺——某會員見插班同學入左但自己阿女入唔到,開POST想當然話:錢……

medicine 發表於 20-7-6 14:23
有沒似曾相識的感覺——某會員見插班同學入左但自己阿女入唔到,開POST想當然話:錢……
...

總之入唔到都會搵到個原因,縱使學校從來無同任何人解釋過...

medicine 發表於 20-7-6 14:23
...

世事無奇不有