用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果想考入協恩中學,有什麼需要預備? ...
樓主: monkeydiary
go

如果想考入協恩中學,有什麼需要預備?  

gracelam 發表於 20-6-19 16:14
HY比較出名係籃球,當然其他運動項目都好勁。

我都係知少少,最少游羽劍乒攬手都係好強,少留意啫~~~

gracelam 發表於 20-6-19 16:14
HY比較出名係籃球,當然其他運動項目都好勁。

我女話喜歡籃球,但其實佢只係參加過ymca的籃球暑期班,可能到真正要打比賽時又唔同說法

mcl203 發表於 20-6-19 16:26
我都係知少少,最少游羽劍乒攬手都係好強,少留意啫~~~

女仔的話,學籃球定劍擊好?但劍擊完全未玩過

naicha 發表於 20-6-19 16:06
HY的運動隊要好強先排到, 唔係玩到全港攞獎類, 唔需要諗靠運動入
不如谷好成績, 成績夠好零運動都有OFFER
( ...

有冇好的升中面試班介紹?

monkeydiary 發表於 20-6-19 16:28
女仔的話,學籃球定劍擊好?但劍擊完全未玩過

有興趣果啲,為升中而學我個人覺得無必要。況且,靠體藝去突圍唔係易事~~~

monkeydiary 發表於 20-6-19 14:56
我知道成績非常重要,所以囡囡的成績長期keep住8x-9x分,連老師都說成績不錯,但除此之外,還有什麼需要預 ...
有無特異功能 ? 協恩體育出色, keep著需要籃球、游泳叻的學生.

monkeydiary 發表於 20-6-19 15:55
點勁法?入埋港隊?
入到港隊會好大機會, 有學界獎牌就更好

pccw2017 發表於 20-6-19 16:37
有無特異功能 ? 協恩體育出色, keep著需要籃球、游泳叻的學生.

就係無囉!有就唔駛咁頭痕,暑假後就上小四,好大可能追唔切

monkeydiary 發表於 20-6-19 16:53
咁就專注成績. 盡量考到頭5名內

monkeydiary 發表於 20-6-19 16:53

如果就來升小四,體藝方面冇特殊技能,短時間應該都好難train 出來。不如專心學業,成績好就係最好的“特異功能”課外活動適當保留一些,是為了平衡學業,冇太辛苦。

b3410 發表於 20-6-19 18:01
如果就來升小四,體藝方面冇特殊技能,短時間應該都好難train 出來。不如專心學業,成績好就係最好的“特 ...

你都講得啱,所以本來因爲疫情停咗,現在在都諗住比囡囡參加1-2樣,不過應該不會繼續游水了,可能會轉打籃球吧!

我知道成績非常重要,所以囡囡的成績長期keep住8x-9x分,連老師都說成績不錯,但除此之外,還有什麼需要預 ...
真係要唔好怕醜,校長問咩就算唔識都要講,當然唔好答非所問,坦白話自己唔知或用有限的英文盡量答。有特異當然好,無亦唔怕,180個位,總有幾十個無音樂無運動,成績唔係最top , 只係肯讀書的同學。

熱媽 發表於 20-6-19 21:58
真係要唔好怕醜,校長問咩就算唔識都要講,當然唔好答非所問,坦白話自己唔知或用有限的英文盡量答。有特異 ...

謝謝提點,我會盡量訓練佢嘅胆量,不過關於胆量嘅訓練,你地有冇心得可以教吓我呀?

不錯是指大約咩名次?

Btw 想請教下如果不是三私一直,中上成績有無人成功考到協恩?謝謝!

kimlam953 發表於 20-6-19 22:23
不錯是指大約咩名次?

Btw 想請教下如果不是三私一直,中上成績有無人成功考到協恩?謝謝!

學校無名次,所以我都唔知,只知道全級頭3無我囡份
其實我囡學校都試過有師姐考到協恩的,但不是每年都有,亦唔知道她們的名次

醒目開學勳章

kimlam953 發表於 20-6-19 22:23
不錯是指大約咩名次?

梗有

回覆樓主:

協恩?真係報過in過就知幾難入!尤其是2nd in的認真同深入,就知校方收生要求甚高。

fatman69 發表於 20-6-20 13:27
協恩?真係報過in過就知幾難入!尤其是2nd in的認真同深入,就知校方收生要求甚高。
...

你好似知協恩的面試有幾難咁喎,可唔可以講少少比我聽呀?

fatman69 發表於 20-6-20 13:27
...

agree. 2nd in仲要校長有份in
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

monkeydiary 發表於 20-6-20 13:28
你好似知協恩的面試有幾難咁喎,可唔可以講少少比我聽呀?

看過你描述,女成績8x-9x,單論成績,以一般小學計,應該冇乜機會入到2nd。
三私一直頭20,一般官津小頭三,機會就好大。
不要在sport方面想太多,攪好成绩加校內服務仲實際。始終sport太多點都對成績有多少影響。
見過有人入到2nd 吾收,最後入了GHS。
你女仲有時間做好,努力吧!