用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇家長因為疫情已經放棄去升學
樓主: esmehouse
go

[英國] 有冇家長因為疫情已經放棄去升學

醒目開學勳章

Joba 發表於 20-7-11 16:19
我小朋友Yr 9 都defer 到1月...最緊要安全
你學校真好比你 defer,我地冇得 defer,加上個邊已不用 14 日隔離,佢地防疫真係好差。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-6-19 14:55
如題?因 6 月尾前要交學費啦

我都15/16, 我仔升大學,仲諗緊去英國定留港升大學

醒目開學勳章

活出彩虹 發表於 20-7-12 10:52
我同兩個朋友已放棄去英國升學,書幾時都有得讀、deposit 冇咗也可以搵番,但命只得一條,仲有就算好番個肺係會纖維化
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我都安排緊個大學,考慮到香港的環境老師同學咁特別,還是繼續去英國

esmehouse 發表於 20-7-12 16:38
我同兩個朋友已放棄去英國升學,書幾時都有得讀、deposit 冇咗也可以搵番,但命只得一條,仲有就算好番個肺 ...

其實英國未必比香港危險,現在香港大爆發,英國反而開始平伏。我覺得去英國比留香港更安全

cfs 發表於 20-7-12 17:57
我都安排緊個大學,考慮到香港的環境老師同學咁特別,還是繼續去英國

係呀!我也擔心香港現在的社會環境,所以才15/16

活出彩虹 發表於 20-7-12 18:55
係呀!我也擔心香港現在的社會環境,所以才15/16

我哋由學生自己決定,始終係佢讀,而且快十八歲喇,自己楂主意。佢偏向吾喺香港,見到上年好害怕,去英國澳洲德國都願意。你孩子點睇丫

經過一輪掙扎,最後決定向學校申請defer一年並已獲同意

醒目開學勳章

huanghou 發表於 20-7-12 23:43
經過一輪掙扎,最後決定向學校申請defer一年並已獲同意
學校比 defer 真好 因不是間間都肯

我仔暫緩英國升U,改去澳洲,但會返英國讀master.

esmehouse    發表於 20-7-13 11:36

cfs 發表於 20-7-12 19:00
我哋由學生自己決定,始終係佢讀,而且快十八歲喇,自己楂主意。佢偏向吾喺香港,見到上年好害怕,去英國 ...

我個仔冇所謂,去英國或者留喺香港都得, 如果係香港入到三大, 我傾向佢留港, 第二時去外國讀master

esmehouse    發表於 20-7-13 11:36

Gloriasogashiwa 發表於 20-7-13 09:02
我仔暫緩英國升U,改去澳洲,但會返英國讀master.

我個仔有機會留喺香港升U, 讀master先去英國

我都覺得其實2地都危險,如果唔起倫敦呢D大城市,鄉郊地方都唔系甘危險。香港既情況好可能未來一年依然要網上授課,香港既學習環境太差,同學/老師/學校太特別,我覺得比起肺炎,思想/價值觀被扭曲更為可怕。

英國最近冇新確診個案,有些奇怪。只係擔心其實冇同人驗,所以冇新case!

活出彩虹 發表於 20-7-13 10:28
我個仔有機會留喺香港升U, 讀master先去英國

既然香港已有升學的安排,安心讓他留港,唔洗心掛掛囉。

ricenoodle 發表於 20-7-13 12:06
英國最近冇新確診個案,有些奇怪。只係擔心其實冇同人驗,所以冇新case!
...

你從哪裡見到無確診?應該係有,只係相比3月4月時的數字細左好多。

...
英國7月11日新增820 new cases, 7月12日新增650 new cases. 為何你説冇新個案?

...

Daily number of lab-confirmed UK cases

昨天gov uk 公布的

summerhotel1 發表於 20-7-13 12:10
英國7月11日新增820 new cases, 7月12日新增650 new cases. 為何你説冇新個案?

係囉,我都好怕人比唔準確的資料出來

醒目開學勳章

...

每天都有啊!