用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇家長因為疫情已經放棄去升學
go

[英國] 有冇家長因為疫情已經放棄去升學

醒目開學勳章

如題?因 6 月尾前要交學費啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-6-19 14:55

我身邊啲朋友個個都會如期開學

我孩子决定8月中出發

照常回英國開學.
其實係一家四口子

回覆 esmehouse 的帖子

我仔會defer半年,到時情況穩定才過去讀year 9, 始終我唔放心佢自己一個人過去。

醒目開學勳章

lingling06 發表於 20-6-19 16:31

我仔會defer半年,到時情況穩定才過去讀year 9, 始終我唔放心佢自己一個人過去。 ...
你幾時提出 defer 半年?我地學校唔比 defer。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我仔及身邊啲朋友個個都會如期開學

lingling06 發表於 20-6-19 16:31

我仔會defer半年,到時情況穩定才過去讀year 9, 始終我唔放心佢自己一個人過去。 ...

你地學校好 flexible! 可能 yr 9 未開始 gcse 好少少。請問學校在哪區?

回覆樓主:

女去讀中四,會去

仔今年第一次過去,我哋唔放心,幾星期前提出defer一學期,學校批咗,但係要照交學費,而學校會安排online上堂。

醒目開學勳章

lingling06 發表於 20-6-19 21:03

仔今年第一次過去,我哋唔放心,幾星期前提出defer一學期,學校批咗,但係要照交學 ...
咁你間學校都好好喎,體諒家長,起碼都放心 d

我小朋友學校要求8月中翻到學校做隔離,學校有coach到機場接送,機票本身一早買咗,會如期翻去開學

rainbowwall 發表於 20-6-20 03:40
我小朋友學校要求8月中翻到學校做隔離,學校有coach到機場接送,機票本身一早買咗,會如期翻去開學
...
是否14日隔離措施下,隔離者不可使用公共交通,只可自行駕車或現在學校安排車接送?

Taimum 發表於 20-6-20 12:40
是否14日隔離措施下,隔離者不可使用公共交通,只可自行駕車或現在學校安排車接送? ...

我小朋友學校本身有校車機場接送,暫時冇聽到學校或監護人公司講要自行駕車

這是自由的代價

GIVE ME VIRUS OR GIVE ME DEATH

自由比性命重要

無自由, 條命, 有什麼意思?

父母送子女去外國, 都係想自由, 思想的自由, 肉體的自由, 精神的自由

西方今次疫情, 體驗了 自由

自由, 及處理疫情的平衡 , 我認為保守黨處理 算OK  合理

西方處理 這次疫情, 算不錯. 根本唔夠口罩

你英國政府唔通叫人帶口罩, 又無口罩提供, 外國人都采你有味

倒不如而家咁, 麻幾好

不能用感染人數, 去判斷

死亡數字開始見頂

成個疫情, 已經SETTLE DOWN 咁濟, 而家先唔去英國?

不是在說笑嗎?

學校, 而家安排, 所有防疫政策

俾帶口罩

每天千幾個CASE

好快, 回落幾百, 慢慢

做足防疫政策, 根本完全無問題

有冇咁易中呀, 六合彩,唔見中?

所以無需要誇張恐慌, 英國整體來說好安全

特別在學校

rainbowwall 發表於 20-6-20 18:53
我小朋友學校本身有校車機場接送,暫時冇聽到學校或監護人公司講要自行駕車
...

中學通常有校車安排,大學就未必有!

Taimum 發表於 20-6-22 01:03
中學通常有校車安排,大學就未必有!

讀大學已經唔係小朋友了,咁大個可以有好多處理辦法,反而更弹性易辦

longlokma 發表於 20-6-22 07:10
讀大學已經唔係小朋友了,咁大個可以有好多處理辦法,反而更弹性易辦
英國14日家居隔離係唔準坐公共交通工具,只可私人駕車!

Taimum 發表於 20-6-25 00:25
英國14日家居隔離係唔準坐公共交通工具,只可私人駕車!

是,所以要坐的士

我小朋友Yr 9 都defer 到1月...最緊要安全