用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問7月7日放榜,6年級學生係咪放假?
樓主: zone
go

請問7月7日放榜,6年級學生係咪放假? [複製鏈接]

Haz-mama 發表於 20-6-26 15:24
倘若要叩門,都係自己影印定1-2份會穩妥d, 如果同一時間好幾個學生去學校印,可能要等好耐 ...

我都覺得係要影定,我平時都好環保,但係環保唔係呢個時候做,我舊年影定6份,我自己在家印的,一份十幾張紙,其實都唔係快,所以要影定先。剩返派位證到時影,快好多。

不過希望大家影咗都無用武之地

回覆樓主:

除左叩門用嘅個人資料,仲要帶定啲文具,例如雙面膠紙,釘書機,筆,改錯帶。另外個人証件相同埋回郵信封都帶定,以備不時之需。果陣我幫呀仔download左十間叩門表(填埋),印左10份個人資料,編好叩門路程先後次序(因有啲可能即時interview,有啲放低資料走得就等通知,會影響我路線)。最後準備嘅嘢用唔著,成功入左自行果間。但係啲文具等就送左比個派唔到嘅同學,佢真係好瀟灑咁乜都冇準備。。。

lovelybaby2015 發表於 20-6-28 11:53

我都覺得係要影定,我平時都好環保,但係環保唔係呢 ...

六份咁多?
暫時我都印定三份咋。
升小時叩門,派位及叩門試都並非即日,有時間沉殿及處理。
升中叩門聽聞好多都係即日交表即日要試,可能要分兵交表,否則都難走到咁多間。

nillnill 發表於 20-6-28 23:28
六份咁多?
暫時我都印定三份咋。

係呀諗住唔係第一志願就魚翁撒網,交咗先慢慢諗。可能自己比較緊張希望你都用唔著啦

d學校通常即日交,有部分就翌日,有d上午交完下午就有面試丶筆試

nillnill 發表於 20-6-28 23:28
六份咁多?
暫時我都印定三份咋。
其實2份已經夠, 放榜當日邊有時間去咁多間叩門. 熱門中學多數一個朝早就派晒表格.
‹ 上一主題|下一主題