用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問7月7日放榜,6年級學生係咪放假?
go

請問7月7日放榜,6年級學生係咪放假?

如題

之前都有人問過,應該間間小學都唔同,有放假、提早放學,(同仲未有通知)安排,總結就係如果你準備叩門,放假同提早放學當然冇問題,如果冇通知仲係下午先放學,就唔好諗,提前通知學校早退,8點50分就接小朋友走

zone 發表於 20-6-19 13:10
如題

當日唔使上堂但學生要返學校入課室攞派位紙, 父母就禮堂等. 一有乜狀況就立即飛的走人, 派得好既咪同老師同學响學校慶祝玩一陣先走人.

醒目開學勳章

好似要9點才開始派結果,應該攞咗之後就走得

如題

一早有offer嘅都要回校取派位證,攞完全部小六生可以散,一D去慶祝,一D去揾校長攞叩門信(如有需要), 一D直接去叩門。

回覆樓主:

好緊張

如題

放榜日小六生一定要番去攞張"派位結果表",因為註冊時要交中學辦理手續。

opclk99 發表於 20-6-20 17:00
印定扣門资料,準備好文件,
到時唔洗用就perfect勒

準備定個WordFile,萬一真係要"叩"先印,無謂浪費紙張嘛!

opclk99    發表於 20-6-21 01:02

回覆樓主:

一般著校服回校, 攞完派位証,就會放學。

YmOra 發表於 20-6-20 18:29
準備定個WordFile,萬一真係要"叩"先印,無謂浪費紙張嘛!
...
至驚到時印唔切,而且晨咁早舖頭未開,除非你住學校附近可以返屋企印。

至少印定兩間萬一要叩門時必叩和第一時間去的學校所需的portfolio

回覆樓主:

一般來講,小學派位當天應該是最難忘,派完位之後亦都係小學生涯完結,真係好吾捨得
妹妹豬 齊來做個好朋友)

我哋學校啱啱出咗最新通告,7月7放榜日正常上課,後面加一句有需要嘅同學可以當日向校務處申請早退,(真心唔知校務處做唔做得切手續),家長群超過一半家長已經決定當日申請早退,真係唔知學校為咗啲咩?明知嗰日個個都趕時間

CM.MUN 發表於 20-6-25 13:35
我哋學校啱啱出咗最新通告,7月7放榜日正常上課,後面加一句有需要嘅同學可以當日向校務處申請早退,(真心 ...

你學校咁嘅安排真係好唔體貼學生
最後一日留俾學生早放去慶祝/叩門啦
派得好唔好應該都想家人陪身邊

上年學校8:00有結果。。。8:15放學
派得好固然開心到眼泛淚光,派得差嗰d真係喊死。。。
(老師前一日已同學生講明,如果派得唔好就即去校長度印推薦信去叩門)

CM.MUN 發表於 20-6-25 13:35
我哋學校啱啱出咗最新通告,7月7放榜日正常上課,後面加一句有需要嘅同學可以當日向校務處申請早退,(真心 ...

又會要返學
應該大大多數的學校這天也是派彩完即散

love-baby 發表於 20-6-25 15:25
你學校咁嘅安排真係好唔體貼學生
最後一日留俾學生早放去慶祝/叩門啦
派得好唔好應該都想家人陪身邊

所以有啲家長都話唔明點解?有啲自行或直資收咗嘅家長都話果日少咁多學生,都唔會教書,自己唔會去叩門,但係都會早退

pccw2017 發表於 20-6-25 06:45
至驚到時印唔切,而且晨咁早舖頭未開,除非你住學校附近可以返屋企印。

唔係呀!你可以預先問問小學可否代印架!學校會睇諒會願意幫忙。舊年jm响放榜前一星期向學校了解過,學校話以往都有家長提出要求,只要家長俾足費用會幫忙列印的。

倘若要叩門,都係自己影印定1-2份會穩妥d, 如果同一時間好幾個學生去學校印,可能要等好耐

當日派嘅派位紙要影印來叩門,一係小學代印,一係返家印再出發叩門