用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日掛住玩
go

日日掛住玩

阿仔就來升小一啦,除左三催四請做功課外,就係睇電視,兩老堅持屋企要有電視聲,又睇馬,阿仔迷上睇馬好耐啦,唔睇電視就搞其他野,又唔可以一味叫佢嚮間房,自己又冇本事搬,想佢認真溫習下功課好難……

回覆樓主:

你睇定屋企附近有無功課班等佢升小一後,放學去。睇你情況,你都攪佢唔點。升咁小一好多功課,默書架啦

由佢開心埋呢個summer holiday. 小一後老師同埋成個環境會幫佢適應小學生活, don’t worry

就黎放暑假,無乜所謂,始終K3都無需要成日溫書。

叫佢要努力啦,唔係上小一適應好困難,二老都要傾下時間點安排,大家就一就

小一好多放學有提供補習, 最少做完功課先返屋企, 考慮下

多謝各位意見,睇來都係選功課輔導班多d

bat330 發表於 20-6-20 22:37
多謝各位意見,睇來都係選功課輔導班多d
不過學校功輔班你預左只係做齊, 如果個人hea可能會做錯晒。如果要高質D就少班跟進會好D。

bat330 發表於 20-6-19 12:55
阿仔就來升小一啦,除左三催四請做功課外,就係睇電視,兩老堅持屋企要有電視聲,又睇馬,阿仔迷上睇馬好耐 ...

你自己有無做嘢㗎?如果有,又如果放六日,辛苦D,放假帶去附近圖書館睇書講下書俾佢聽,好過屋企睇跑馬。如果唔返工,做完家務去。盡量多D時間同佢畫畫、睇書,否則長遠真係家變,大部分小學都惡頂。好難叫老人家就既。屋企咁多梵音,小朋友點集中到睇書做功課呢。

little_yolky 發表於 20-6-21 21:49
你自己有無做嘢㗎?如果有,又如果放六日,辛苦D,放假帶去附近圖書館睇書講下書俾佢聽,好過屋企睇跑馬。 ...

如果要返工, 放學屋企又搞唔到最好請外援, 唔係放工放假先搞功課溫習, 變成所有陪伴時間都無親子活動, 係唔健康。

qpalzm 發表於 20-6-22 08:21
如果要返工, 放學屋企又搞唔到最好請外援, 唔係放工放假先搞功課溫習, 變成所有陪伴時間都無親子活動, 係 ...

返工時請外援,放工親子閱讀。

K3 畀佢玩埋個暑假,開學老師就會做野,因為全世界嘅 K3 都係 hea 左好耐。想多啲親子時間唔傷身/心,仔女放學請外援,父母放工親子時間。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

比起做功課睇電視同玩, 我會比較擔心睇馬會否養成以少搏大不勞而獲賭博的心態。

qpalzm 發表於 20-6-22 12:47
回覆 1998Ruby1998 的帖子

比起做功課睇電視同玩, 我會比較擔心睇馬會否養成以少搏大不勞而獲賭博的心態。 ...

我由細睇馬同股票到大,冇呢個問題。

bat330 發表於 20-6-19 12:55
阿仔就來升小一啦,除左三催四請做功課外,就係睇電視,兩老堅持屋企要有電視聲,又睇馬,阿仔迷上睇馬好耐 ...
>>持屋企要有電視聲.....
k3不是問題,但在p1將是一個問題. 太多干擾.
至少需要setup rules and routine