用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

happylogin 發表於 20-11-25 21:32
我女出年2月先考學校mock

我地2月尾至3月頭

醒目開學勳章 王國長老

我囡出年 1 月尾考 mock exam, 考完 26/2 之後放 study leave lu
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

大笨鐘 發表於 20-11-25 23:28
我地2月尾至3月頭
點解你地學校咁好架
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

October. 發表於 20-11-25 12:30
我仔有一科中6先來換老師,之前個老師成日病,ZOOM時都教得好少,課程拖慢晒, 呢科到依家都未教完,如果再 ...
中六換都教到大概,
我囡當時中五換 都好慘,
即刻四周揾補習, 好在補開老師,
肯收佢幫佢補埋

TwinWong 發表於 20-11-26 12:46
中六換都教到大概,
我囡當時中五換 都好慘,
即刻四周揾補習, 好在補開老師,
原來唔少呢d情況,真係慘,今年就慘上加慘。

October. 發表於 20-11-26 16:51
原來唔少呢d情況,真係慘,今年就慘上加慘。
好多都係移民走了

呀女終於submit咗jupas,是否放榜後可以5入5出再揀過?

醒目開學勳章

miriam 發表於 20-11-25 23:27
係, 靠運動個班死晒.......我囡............已經死左............

agree,靠運動真係死晒mouth:" />
就算唔靠運動,都冇咩心機温習~我女就係

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 20-11-26 23:43
agree,靠運動真係死晒mouth:" />
就算唔靠運動,都冇咩心機温習~我女就係
我囡都係, 時間放晒係運動上面, 讀書個度就無心機, 我剩係希望佢夠分入到大學........

醒目開學勳章

miriam 發表於 20-11-27 00:10
我囡都係, 時間放晒係運動上面, 讀書個度就無心機, 我剩係希望佢夠分入到大學........
...

之前校隊停晒,最近先操番波。我地諗住送佢出外升學,希望佢dse不要考得太差。

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 20-11-27 00:18
之前校隊停晒,最近先操番波。我地諗住送佢出外升學,希望佢dse比心機。
...
佢有諗過台灣同大陸

台灣讀既香港唔承認, 要返大陸考個試先可以係香港做到, 佢諗諗下放棄左

大陸有諗過, 佢想讀個科都幾高難度

依家寄望 DSE 咋, 科佢已經叫諗左, 希望夠分入

醒目開學勳章

miriam 發表於 20-11-27 00:24
佢有諗過台灣同大陸

台灣讀既香港唔承認, 要返大陸考個試先可以係香港做到, 佢諗諗下放棄左

香港承認台灣學歷,我都識人係大公司/政府做。但識入讀台灣四大的,大多數都不回港發展。

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 20-11-27 00:54
香港承認台灣學歷,我都識人係大公司/政府做。但識入讀台灣四大的,大多數都不回港發展。
...
佢讀個樣唔承認

醒目開學勳章

miriam 發表於 20-11-27 01:05
佢讀個樣唔承認

明白。

醒目開學勳章

miriam 發表於 20-11-27 01:05
佢讀個樣唔承認

會考慮去其他地方升學嗎?

October. 發表於 20-11-25 12:54
情況完全一様,我仔讀津校,正常來講,S5應該已教晒書, S6操卷啦,但個老師S5 ZOOM 時已上得好少, S6終 ...
我地都有D科冇辦法中五教得哂,就算老師正常都好,上年根本好似完全冇返過學咁呢...

大笨鐘 發表於 20-11-25 21:25
我地兩公婆最鍾意睇佢 BB 相,無計啦!得佢一粒仔。唔覺唔覺就咁大~ ...
我仲有個細女呀,攪掂哥哥升大學,就到妹妹了...我都係好鐘意睇佢地細個既相,望住佢地身體健康,快高長大,頂心頂肺,真係感觸良多...

我地一月中LAST DAY,放STUDY LEAVE,緊接考MOCK,三月中出MOCK成績。

giver 發表於 20-11-25 22:39
英國學精咗啦!  Wales 2021 會加統一考試,校內進行,但校外改卷 :

... that in place of exams, the We ...
咁都算吸取到教訓....齋睇PREDICTED GRADE真係好唔掂呢....我睇香港既報導,都有講我地D學校比既PREDICTED GRADE,除英文科外,其餘都真係準確性極低
https://hk.news.yahoo.com/dse%E8%80%83%E8%A9%A6%E7%AD%89%E7%B4%9A%E9%A0%90%E6%B8%AC%E7%A0%94%E7%A9%B6%E5%85%AC%E5%B8%83%E7%B5%90%E6%9E%9C-%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%A7%91%E9%A0%90%E6%B8%AC%E6%BA%96%E7%A2%BA%E5%BA%A6%E9%81%9471-084856422.html

miriam 發表於 20-11-25 23:27
係, 靠運動個班死晒.......我囡............已經死左............
冇陰功.....唯有用做運動既時間改為讀書啦! 之前有冇機會攞校長推薦計劃個運動員QUOTA?
‹ 上一主題|下一主題