用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

mimoma 發表於 20-9-25 17:12
請問大學open day可以家長一齊去嗎? 定佢地自己去好D

今年應該間間都是virtual,一齊上網聽啦

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-10 13:38
好多人後備果部會用 Sony . 平少少,個人覺得最少要有一部 555A好啲。
我仔就兩部都用 555A.
...

請問邊度買到555A ?

mami42 發表於 20-9-26 03:53
請問邊度買到555A ?

我响商務買。

回覆樓主:

呢排忙到傻,做個仔大秘書跟呢樣睇果樣,佢就真係大安旨意讀書操卷推哂啲嘢比我。。。真係好驚漏呀!仲要報英國大學,乜都唔識唔係搵Agent跟

mimoma 發表於 20-9-25 17:12
請問大學open day可以家長一齊去嗎? 定佢地自己去好D

佢中三中四時我陪佢去,上年冇得去,今日網上,你同佢一齊睇應該冇咩所謂啦

2020年《理工大學高中數理比賽》冇舉辦,都幾遺憾,佢哋2003年出世, 經歷真係幾波折。

silvia_ng 發表於 20-9-26 08:20
呢排忙到傻,做個仔大秘書跟呢樣睇果樣,佢就真係大安旨意讀書操卷推哂啲嘢比我。。。真係好驚漏呀!仲要報 ...

終於都說服到報英國大學 我地都冇Agent 自己摸索中,開咗 UCAS account 未?原來我仔學校冇Registered account, 我地要 Independent 報。

CPLA 發表於 20-9-26 09:34
終於都說服到報英國大學  我地都冇Agent 自己摸索中,開咗 UCAS account 未?原來我仔學校冇Registe ...

我地剛剛開咁咗 account,努力緊 personal statement,學校有經驗嘅,同老師打咗招呼,未填嘢。

silvia_ng 發表於 20-9-26 08:20
呢排忙到傻,做個仔大秘書跟呢樣睇果樣,佢就真係大安旨意讀書操卷推哂啲嘢比我。。。真係好驚漏呀!仲要報 ...

報英國大學唔係開 UCAS account,step by step 填?有咩特別要留意?你地報咩科呀?

大笨鐘 發表於 20-9-26 11:56
我地剛剛開咁咗 account,努力緊 personal statement,學校有經驗嘅,同老師打咗招呼,未填嘢。
...

如果唔係報牛劍/醫科, deadline 是明年15/1 , 大把時間處理。

看清楚想報的科要唔要考入學試(唔好等last minute至發現miss 左)努力執好份PS, 搵定referee 寫推薦信, 如果學校個PG 仲有得上調就努力執好成績。

大笨鐘 發表於 20-9-26 11:56
...

係咪 Independent application? 我地已叫老師填好 PG 同 Reference letter. 不過好似好流咁,自己填咩學校都得咁。Personal Statement 改咗幾次都仲執緊

Cherishvalue 發表於 20-9-26 12:00
如果唔係報牛劍/醫科, deadline 是明年15/1 , 大把時間處理。

看清楚想報的科要唔要考入學試(唔好等la ...

唔係報 top school 或者熱門科,亦無入學試。PS 1st draft 都未寫好,阿仔好漏氣,暑假催到而家都未得。PG 都係盡力,之前 on line lessons 退步咗好多,而家叫似返讀書 mode。

CPLA 發表於 20-9-26 12:07
係咪 Independent application? 我地已叫老師填好 PG 同 Reference letter. 不過好似好流咁,自己填咩學 ...

我都未知用咩 application,唔知學校有無 account,老師答應交 PG 同 reference letter,係唔係我地填咗報讀課程同 PS,學校先填 PG 同交 reference letter?

醒目開學勳章 王國長老

大笨鐘 發表於 20-9-25 17:36
可以,阿仔試過同我去、跟學校去、同 friend 去。不過去到我盡量唔講嘢,無謂搞到佢成個媽寶咁
...

X2

我想問吓係唔係得教大同嶺大計五科,其餘嘅大學都要計六科?

我女佢讀六科但係有一科實炒,所以只可以計best Five,咁係咪只可以揀教大或者嶺大?因為佢話只有呢兩間大學入學要求係best 5 ,其餘都計best 6

hkhk 發表於 20-9-26 17:08
我女佢讀六科但係有一科實炒,所以只可以計best Five,咁係咪只可以揀教大或者嶺大?因為佢話只有呢兩間大 ...

當然唔係,好多系都有 best 5,叫佢睇清楚,不過部份學系來年的確會改為 best 6,兩個選修科有啲蝕底。

佢話有啲學系雖然係計best Five但係都要符合最低入學要求Best 6, 然後嗰一個學系就同你計best Five嘅分數, 到底係咪咁,我又唔清楚成個制度,佢炒既科目應該得1或U,

hkhk 發表於 20-9-26 18:07
佢話有啲學系雖然係計best Five但係都要符合最低入學要求Best 6, 然後嗰一個學系就同你計best Five嘅分數,  ...

有啲最低入學要求係 332222,部份系 332233,所以選修科唔可以太差,唔好低過2唔合格。如果低過唔係冇得揀,但選擇可能少啲。

大笨鐘 發表於 20-9-26 14:28
我都未知用咩 application,唔知學校有無 account,老師答應交 PG 同 reference letter,係唔係我地填咗報 ...

我仔填咗DSE考咩科,然後喺Reference 嗰板填老師資料和Email, 按Send Link, UCAS 就會Send link and password 俾老師去填PG and reference letter.

老師已做好佢部分,我仔仲未填好選咩大學,PS亦未輸入。