用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 16:45
MMI後會通知結果的。

結果係MMI 既分數, 是嗎?  而

但都要等通知有冇 CO 是嗎?

我囡星期五 eMMI, 之後大約幾時會知道結果 ?

bestwish 發表於 20-6-23 17:07
結果係MMI 既分數, 是嗎?  而

但都要等通知有冇 CO 是嗎?
MMI結果是滿意或合格(唔記得exactly個term)。
2個結果都會有CO

舊年大約係DSE放榜前一個星期多D。

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 17:13
MMI結果是滿意或合格(唔記得exactly個term)。
2個結果都會有CO

即不合格就冇CO

收到, 明白哂,

Thank you for your info.

bestwish 發表於 20-6-23 17:23
即不合格就冇CO

收到, 明白哂,

舊年MBBS的MMI祇有滿意(CO=36)和合格(CO=40)2種。

沒打聽到有第3種。

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 17:26
舊年MBBS的MMI祇有滿意(CO=36)和合格(CO=40)2種。

沒打聽到有第3種。

我囡邊有咁叻, 佢只係報 BNURS

bestwish 發表於 20-6-23 17:30
我囡邊有咁叻, 佢只係報 BNURS

無話叻唔叻嘅,最緊要係亞女鍾意。我細女今日In完教大,佢祇想教書。

Anyway,我呢D02年唔好阻住個Post。

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 16:34
亞女的朋友。
佢係唔係有校長推薦信?一般有校長推薦信係收少一分,如正常條隊好似mbbs最少36分

RoseRose1980 發表於 20-6-23 17:55
佢係唔係有校長推薦信?一般有校長推薦信係收少一分,如正常條隊好似mbbs最少36分 ...

無聽聞。我想講meet唔到CO都未必係絕望,但當然幸運唔係經常會發生。

silvia_ng 發表於 20-6-23 12:55
係佢好大壓力,我一定要佢放輕鬆呢! 佢係一D考試前會緊張到唔舒服既人,會肚痛、會想嘔、會頭痛等等,難攪. ...

咁大壓力⋯ 我仔就成日嗌攰同眼瞓,放學回家最好可以眠一眠先温書做功課

silvia_ng 發表於 20-6-23 12:58
而家開返考場未呀? 完左學校考試,好去考啦! TOUCHWOOD有需要,都可以考多次。 ...

應該開返啩,佢話唔考ielts 住,有CO先考

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 17:38
無話叻唔叻嘅,最緊要係亞女鍾意。我細女今日In完教大,佢祇想教書。

Anyway,我呢D02年唔好阻住個Post。 ...

唔係架,我哋03而家係「盲毛」,要你哋前人出嚟分享指點架   請留多幾條腳毛呀~~~

RoseRose1980 發表於 20-6-23 17:55
佢係唔係有校長推薦信?一般有校長推薦信係收少一分,如正常條隊好似mbbs最少36分 ...

今年升大學人口減少,唔知CO會否再創新低

CPLA 發表於 20-6-23 19:13
咁大壓力⋯ 我仔就成日嗌攰同眼瞓,放學回家最好可以眠一眠先温書做功課
...

佢都會回家瞓陣,但佢會要求自己瞓幾多分鐘。如果瞓過龍,佢會有內疚感,真係痴痴地。。。

CPLA 發表於 20-6-23 19:21
應該開返啩,佢話唔考ielts 住,有CO先考

點解有CO先考呀?!我反而想有呢個試換取interview機會呢。托賴呀仔考得唔錯,希望可以攞到interview機會吧!

silvia_ng 發表於 20-6-23 22:23
點解有CO先考呀?!我反而想有呢個試換取interview機會呢。托賴呀仔考得唔錯,希望可以攞到interview機會 ...

你指英國定香港大學嘅 interview 機會呀?ielts 有幫助咩?

仔本來四月考,冇得考而家又冇時間考,好多SBA 加 IES 要做,又要 prep Entrance test, 諗住如果英國有CO 先考返

CPLA 發表於 20-6-23 22:39
你指英國定香港大學嘅 interview 機會呀?ielts 有幫助咩?

仔本來四月考,冇得考而家又冇時間考,好多SB ...

有網友話香港大學都會睇,因決定比interview果陣只有學校predicted grade,但IELTS係已獲得分數,相對「已脫水」,高分就會吸引到佢哋比機會面試。同埋始終疫情唔知仲要攪幾耐,萬一出年DSE有咩阻滯考唔到,都叫有啲嘢揸係手。同埋而家太多人冇哂SLP了,就當多樣嘢,個心都安慰少少咁囉。

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 17:26

沒打聽到有第3種。

唔好意思,請問咩係CO?