用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

醒目開學勳章

chrischeung 發表於 20-8-13 15:54
回覆 shalie 的帖子

我仔學校冇任何補課,由停課至今一路話暑假停教,本來八月尾返去考試又叫停,今日校長講 ...
咁都得,下學期已經冇乜點上堂,現在仲冇得補課咁叫啲學生點樣追呀。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

chrischeung 發表於 20-8-13 15:54

我仔學校冇任何補課,由停課至今一路話暑假停教,本來八月尾返去考試又叫停,今日校長講 ...

學校真係安排得好差喎, 暑假係最好追返嘅時機都唔補課, 同學真係要自求多福。

我仔學校中四中五級暑假都不停補課, 我仔升中五而家暑假幾乎日日都有堂要上, 否則真係怕追唔到進度。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

系囉,間學校系咁超hea,學生就自求多褔。連升大學任何資訊都冇,所以希望呢度jm有任何升大學資訊可告知,信bk好過信學校

回覆 lingchuling 的帖子

系囉,一樣咁,成日話跟教局,大佬成半年多冇返學,暑假又冇補課,話九月時趕教,等佢就死得,昨日我仔己print phy pp溫完就開始做,佢又冇補習只系上網看片學習。

回覆 miriam 的帖子

停課其間系後來先有zoom上,一星期四堂,上到六月時話已教哂通識(所有課程)大佬只系上左二三堂,就話教哂,我吾信教哂,只系跳哂黎教,數又系,上二三堂話已教哂全個中五課程,仲話中六冇通識 將堂比其他科上,我都冇眼睇,都吾知咩學校黎。

醒目開學勳章 王國長老

chrischeung 發表於 20-8-14 09:59
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

系囉,間學校系咁超hea,學生就自求多褔。連升大學任何資訊都冇,所以希望呢度jm有任 ...
開學後學校點安排發放大學資訊真係未知住, 我已經留定大假到時請

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

chrischeung 發表於 20-8-14 10:16

停課其間系後來先有zoom上,一星期四堂,上到六月時話已教哂通識(所有課程)大佬只系上左 ...
我囡停課期間 4C 得一個老師無開 zoom class, 其餘都有

依家每朝都要上堂, 每堂接近兩個鐘, 有埋互動, 見佢邊上堂邊做功課

IES 上星期都交埋, 總之各科都有功課

有部份班既老師怕追唔到進度, 除學校指定時間既堂, 都另外加 zoom class 俾學生丫

真係好想知邊間中學咁搞法

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我地仲有2個老師大肚, 1個老師退休。
無眼睇

王國會長

happylogin 發表於 20-8-13 18:04

入到A1就好似中左六合彩咁開心。希望我個女出年都可以入 ...

廿個位相對應也較少人報?
長期停課下年考生比今年考生更艱難, 加油, 預祝成功!

chrischeung 發表於 20-8-14 10:16

停課其間系後來先有zoom上,一星期四堂,上到六月時話已教哂通識(所有課程)大佬只系上左 ...

我大女果間又係飛嚟教,1兩堂zoom教曬成個topic, 真係自求多福,除英數外,全部科都靠補習zoom class

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-14 17:35

同路人,多謝你出現,令我不再 孤單

現在除了econ,中,英,有少少做下,間中有zoom嘢,其他科目學校老師都冇理,話有好多學校事務要忙,唔得閒,物理科直情大落後,之前LS老師生仔,所以今年的課程完全是自己搞掂

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/events/parentsseminar_2020.html
我報左听下,系度分享下

醒目開學勳章 王國長老

瑩瑩老豆 發表於 20-8-14 12:19
已經無眼睇

叫佢有需要就搵補習, zoom class 都好, 總之搵多幾個跟返停課時既野

醒目開學勳章 王國長老

chrischeung 發表於 20-8-14 17:03
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/events/parentsseminar_2020.html
我報左听下,系度分享下
唔聽喇

佢地既情況唔知成個課程會唔會有刪減, 等學校公布好過

都系

回覆 chrischeung 的帖子

大家學校SBA 有沒有通知將怎安排, 謝謝!
:-D

chrischeung 發表於 20-8-14 17:03
我報左听下,系度分享下

我哋班jm團已經報咗名。謝謝通知。

回覆 gs 的帖子

開學再考

瑩瑩老豆 發表於 20-8-14 12:19

以我所知唔係少人報。承你貴言,希望成功