用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 20-7-31 14:54
尋日見到有報導話有3間中學嘅21位學生SBA比老師交錯分,之後有4個可以上到一個grade,真係咁大意都得嘅。 ...
咁都得, 真係靠害

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-31 15:00
但AL中文難考嗎?
詳情無問, 剩係話合格咋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

blackpeppercrab 發表於 20-7-31 13:21
唔係收生有best 5嗎? 點解會斷腳 ?
4主科唔可以唔达3322, 是但甩一腳都死火

blackpeppercrab    發表於 20-7-31 21:45

TwinWong 發表於 20-7-31 15:02
我FD 佢仔, 中文甩腳, 數, 理5* / 5**
去讀副學一年, 第二自修, 中文达标, 入HKU
果陣係冇彈性收生安排? 定係佢目標唔係入理學院 / 工學院呀? 我見CU有三粒星想入呢兩個學院已可以了。

TwinWong 發表於 20-7-31 15:04
咁都得, 真係靠害

我睇到都無言,即時話比個仔聽,叫佢自己都對自己D SBA分上心下 ....https://hk.appledaily.com/local/20200731/IDJNEOBHA45QKFUPTURP2QYV6Q/

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 20-7-31 15:05
4主科唔可以唔达3322, 是但甩一腳都死火
求神拜佛有 3322+33

TwinWong    發表於 20-7-31 15:42
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

silvia_ng 發表於 20-7-31 15:10
果陣係冇彈性收生安排? 定係佢目標唔係入理學院 / 工學院呀? 我見CU有三粒星想入呢兩個學院已可以了。 ...
第一屆, 係冇彈性收生安排

silvia_ng 發表於 20-7-31 15:13
我睇到都無言,即時話比個仔聽,叫佢自己都對自己D SBA分上心下 ....https://hk.appledaily.com/local/20 ...
我以前朋友講到佢仔讀間田家炳好好好好, 佢仔同我囡同屆DSE,
依家真唔知掂, 我囡高中無再玩樂團, 同佢地都失联了

silvia_ng 發表於 20-7-31 07:02
我仔有機會係呢啲case

咁要加強下個科。

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 20-7-31 15:49
我以前朋友講到佢仔讀間田家炳好好好好, 佢仔同我囡同屆DSE,
依家真唔知掂, 我囡高中無再玩樂團,  ...
well.................好................唔覺囉.........................

我哋想問,如果有5**,中大港大有冇分加?

瑩瑩老豆 發表於 20-7-31 11:17
x2, 3322 根本唔合理. 為何一定要中文和英文有3 才可入大學,  應按大學教授科目語言收,  大學大部份科根本 ...

瑩瑩老豆,我記得你個女有考日文,攞到個A,因為我女出年都考日文,有冇咩技巧,邊間大學有分加?請問你知唔知?

王國會長

blackpeppercrab 發表於 20-7-31 13:21
唔係收生有best 5嗎? 點解會斷腳 ?

3322 係必需, 然后用best 5 計分.  
3322 是旦一科唔逹標, best 5 係5** 都冇用.

blackpeppercrab    發表於 20-7-31 21:45

王國會長

happylogin 發表於 20-7-31 17:30
瑩瑩老豆,我記得你個女有考日文,攞到個A,因為我女出年都考日文,有冇咩技巧,邊間大學有分加?請問你知 ...
你女出年考DSE? 咁係今年年尾考日文, 我女9月上左幾堂雞精班.日文加分間間U 甚至科都唔同計法, HKU 就A = 7分.

王國會長

happylogin 發表於 20-7-31 17:24
我哋想問,如果有5**,中大港大有冇分加?

港大計分:
Conversion of levels to scores (Category A): 5**=8.5, 5*=7, 5=5.5, 4=4, 3=3, 2=2, 1=1, Others=0 (for programmes excluding 6456, 6494 and 6949)
Conversion of levels to scores (Category A): 5**=7, 5*=6, 5=5, 4=4, 3=3, 2=2, 1=1, Others=0 (for 6456, 6494 and 6949)
Conversion of grades to scores (Category C): A=7, B=5.5, C=4, D=2.5, E=1, Others=0Will Adopt the Best 6 Main Selection Principle in 2020 Admissions*

miriam 發表於 20-7-31 15:30
求神拜佛有 3322+33

唔好太擔心,條條大路通羅馬, 呢條唔得咪行第二條囉,只要肯讀現今大把路可以駁返上去。
最重要之前要計劃好,考到點揀、考唔到又點、肥咗又點,之前計劃好就唔會太徬徨

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-31 18:29
唔好太擔心,條條大路通羅馬, 呢條唔得咪行第二條囉,只要肯讀現今大把路可以駁返上去。
最重要之前要計 ...
浸大或教大體育

物理治療知無本事夠分讀

洋蔥頭媽咪    發表於 20-7-31 22:16

瑩瑩老豆 發表於 20-7-31 18:13
你女出年考DSE? 咁係今年年尾考日文, 我女9月上左幾堂雞精班.日文加分間間U 甚至科都唔同計法, HKU 就A = 7 ...

係呀,好似10月考。佢冇信心攞A,可能攞B。反而中史有信心攞5**,佢反而想讀中大。

miriam 發表於 20-7-31 14:50
有 D 唔係用 BEST 5 收生, 4C 係有要求丫
Ok,唔該晒!

miriam 發表於 20-7-31 17:21
well.................好................唔覺囉.........................

估係同我囡校banding差不多
依間太遠 佢唔講我都唔識
‹ 上一主題|下一主題