用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

醒目開學勳章 王國長老

chunheibaby 發表於 21-3-1 01:59
呀仔正式study leave開始了,仲有54天就開始8科之中佢嘅第一科chem, 做家長嘅我都開始有啲緊張,眼見一箱二 ...
我早已無眼睇, 拎到 332233 係好運, 入唔入到大學..........交俾個天
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

silvia_ng 發表於 21-3-1 17:25
學校未通知幾時攞,我估要last minutes先有了,陣間啲考場可能改完又改都未定。
...

主科將會係自己學校考番

啱啱收到email

我們也剛剛收到 CO email.

回覆樓主:

我哋都收到啦!

回覆 silvia_ng 的帖子

果然真係3月1日出,Silvia 你好勁呀!

oasismcmug 發表於 21-3-1 20:10

果然真係3月1日出,Silvia 你好勁呀!

呀仔話interview時臨尾同佢講架,不過見office hours冇出,都以為會延遲

I see .我仲以為內幕消息!

chunheibaby 發表於 21-3-1 11:37
我未收到,上星期四才收相去交。

Thank you. 我搵 DSE 官網,暫定三月中。

silvia_ng 發表於 21-3-1 17:25
學校未通知幾時攞,我估要last minutes先有了,陣間啲考場可能改完又改都未定。
...

Thank you. 學校行政有 d 亂,阿仔又甩甩漏漏,我怕佢 miss 咗。

oasismcmug 發表於 21-3-1 21:05

I see .我仲以為內幕消息!

唔會啦

silvia_ng 發表於 21-3-1 19:50
我哋都收到啦!
恭喜恭喜!!!CO 要幾多分入?

恭喜!預祝成功。

請問是否應考DSE的學生如面試合格會出CO?

前幾個月聽HKU及CU online 大學講座,說應考DSE是不會出CO,令人很是疑惑。

小豬脾 發表於 21-3-2 09:42
恭喜恭喜!!!CO 要幾多分入?

CO要best 6 - 42分(港大新計分制)

okey-dokey 發表於 21-3-2 14:56

恭喜!預祝成功。請問是否應考DSE的學生如面試合格會出CO?前幾個月聽HKU及CU onlin ...

其實好似得港大中大醫科先會出CO比DSE同學仔,我仔目前只見了港大,其他真係唔知點安排呢。

silvia_ng 發表於 21-3-2 18:49
CO要best 6 - 42分(港大新計分制)
係唔係揀人來見?有冇話predicted grade要幾多分先有見?

小豬脾 發表於 21-3-2 22:40
係唔係揀人來見?有冇話predicted grade要幾多分先有見?

我個人覺得呢一輪係放band A嘅都見,因為學校應該未upload predicted grades上去Jupas,頂多係學生自己填哂OEA咋

silvia_ng 發表於 21-3-1 19:50
我哋都收到啦!

你哋收到offer,咁dse成績咪冇用?

happylogin 發表於 21-3-3 22:13

佢哋講收到conditional offer 有條件取錄,要DSE考到某個分數才收。CO 42分即best 6 科要平均5*才收。

happylogin 發表於 21-3-3 22:13

呢個conditional offer都要睇分做人,而家攞住佢CO 42分,叫做一隻腳入咗佢門。第二隻腳入唔入到,就睇DSE係咪真係攞到佢要求呢個分了。否則就bye bye。

佢email字眼:「..... you will secure a place in the MBBS programme upon achieving 42 points or above in six best HKDSE subjects in Category A and ensuring MBBS is your band A1 choice in your final programme choice list after the release of HKDSE results.」