用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

bestwish 發表於 20-6-30 10:09
我不嬲都唔會咁早睪業禮, 每年都在1月。 不過中六的畢業禮冇咩特別。

始終係囡囡人生中第三階段嘅畢業禮
今次限人數入埸 所以家姐最開心,因為可以返母校睇住啊妹畢業

bestwish    發表於 20-6-30 15:23
bestwish    發表於 20-6-30 15:23

大笨鐘 發表於 20-6-28 16:01
阿仔有心理準備,會好忙,不過我唔敢同佢講旅行,話晒都唔知幾時先可以出去玩!倒數緊,努力埋呢年:thinki ...

我話出年暑假同埋呀妹一齊去畢業旅行架,不過14/7放榜後,直至JUPAS放榜期間,其實唔知洗唔洗留港預interview就真。。。

我儲假都就爆,今年冇得去旅行,本想呀仔考DSE攞大假係屋企整好嘢佢食,點知接左個大project,4月放唔到大假

TwinWong 發表於 20-6-29 09:33
剛完成畢業禮了,
只有畢業學生和家長能在HALL 里睇
之前PLAN 家長在課室里睇直播,

我仔啲師兄嚟緊都有畢業禮,但又係冇得再叫中五學生去了。出年到呀仔畢業,呀妹都好期待去哥哥學校參加,(emoji)下有冇靚仔

TwinWong    發表於 20-7-3 10:02

esmehouse 發表於 20-6-29 19:28
想問下你地會唔會今年報定外國大學定等考完 DSE 才報

我應該DSE後有需要先報了。。。

miriam 發表於 20-6-30 00:41
報到

我已經無眼睇

出錢已經差不多係我哋唯一可以做到嘅嘢啦

bestwish 發表於 20-6-30 10:09
我不嬲都唔會咁早睪業禮, 每年都在1月。 不過中六的畢業禮冇咩特別。

中六學年嘅一月做畢業禮,定係畢業後嘅一月先做呀?後者氣氛差好遠,始終已經各散東西,有啲仲要外國升學/上唔到大學呢。

每一個畢業禮在我嚟講都係獨一無二,始終係孩子人生一個里程碑,又打完一關大佬,係好值得慶祝下。

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-6-30 16:26
出錢已經差不多係我哋唯一可以做到嘅嘢啦
岩岩同佢報左祼考 ielts

中文搵到補習社, 數有一間補緊, 想搵多間, bio 都要搵

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-6-30 16:30

中文搵到補習社, 數有一間補緊, 想搵多間, bio 都要搵

OMG。。。有冇咁多時間上堂呀

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-6-30 16:31
佢自己安排時間, 我只負責俾錢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-6-30 16:31
佢呢幾年玩得太開心, 依家一鋪過還債

silvia_ng 發表於 20-6-30 16:29
中六學年嘅一月做畢業禮,定係畢業後嘅一月先做呀?後者氣氛差好遠,始終已經各散東西,有啲仲要外國升學/ ...

畢業後, 下一年既一月。同大學差不多, 都係畢業左幾個月先舉行畢業典禮。

IELTS 成績有效期限為兩年, 大家要留意, 不是早考著數。通常有需要才考。

esmehouse    發表於 20-6-30 20:11

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-6-30 17:22
IELTS 成績有效期限為兩年, 大家要留意, 不是早考著數。通常有需要才考。
原本係 S.5 上學期小試牛刀睇下裸考既成績, 真係極差先搵 course 上

我就太懶.........S.5 都就黎完先同我囡報考 ielts

醒目開學勳章

miriam 發表於 20-6-30 16:30

Ielts 其實唔難考,我個今年 3 月祼考都考到 7.5 分,有時間可以叫佢上 BC website 睇下 YouTube 片
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-6-30 16:25
我應該DSE後有需要先報了。。。
但到時怕唔怕會好趕?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-6-30 16:22
我話出年暑假同埋呀妹一齊去畢業旅行架,不過14/7放榜後,直至JUPAS放榜期間,其實唔知洗唔洗留港預interv ...

Dse放榜後要留港呀,正常都會改選,改選就會有面試
Jupas一出又註冊迎新,除非立定決心咩o day o camp o night全部唔去,否則都係要預備時間金錢

醒目開學勳章 王國長老

esmehouse 發表於 20-6-30 20:06
Ielts 其實唔難考,我個今年 3 月祼考都考到 7.5 分,有時間可以叫佢上 BC website 睇下 YouTube 片 :funn ...
拎到 6.5 真係要感謝神恩, 起碼夠晒 BU 要求

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 20-6-30 21:19
Dse放榜後要留港呀,正常都會改選,改選就會有面試
Jupas一出又註冊迎新,除非立定決心咩o day o camp o n ...
遲下我會煩死你

silvia_ng 發表於 20-6-30 16:22
我話出年暑假同埋呀妹一齊去畢業旅行架,不過14/7放榜後,直至JUPAS放榜期間,其實唔知洗唔洗留港預interv ...

如果到時飛到嘅話,會睇阿仔空檔時間,即買機票即 plan 個簡單 trip。唔會一早計劃喇!可能放榜前比較容易安排。我工作上都未知可唔可以放假,三四日短 trip 就有信心可以嘅~

回覆樓主:

考試星期一開始,呀仔呢排勤力咗,仲叫我買 Red Bull 今日操數操到爆粗

‹ 上一主題|下一主題