用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

October. 發表於 20-12-12 18:51
咁又唔係假,佢第一句有“Thank you ....putting MBBS as your Band A choice." 我既理解係擺Band A 既都o ...

如果DSE冇取消,mock exam 都會照呈上jupus 嗎?

mami42 發表於 20-12-20 00:03
如果DSE冇取消,mock exam 都會照呈上jupus 嗎?
2021年DSE考唔考得成未知。往年Mock exam係一月考,考完學校出左成績會交俾JUPAS(學友社天書資料),DSE三月先考。

October. 發表於 20-12-20 10:31
2021年DSE考唔考得成未知。往年Mock exam係一月考,考完學校出左成績會交俾JUPAS(學友社天書資料),DSE三 ...

原來會咁㗎?我都唔知原來學校會比mock exam成績比jupas,我一直以為只係呢個成績可以比學生參考DSE成績。

happylogin 發表於 20-12-20 22:29
原來會咁㗎?我都唔知原來學校會比mock exam成績比jupas,我一直以為只係呢個成績可以比學生參考DSE成績。 ...
我印象好似唔只比中六MOCK成績添,好似中五同中四既都有不過我要搵返係邊度睇到呢個資料先得。

下星期二日文放榜。呀女話死期到,唔知好過知,好擔心。

王國會長

abbytang 發表於 20-12-9 10:33
佢已經交咗表,而我再睇過資料,12-5 月時,比錢都可改。
預計 best 6 約 20 分左右,佢吾想讀副學士。
JS3 ...

等放榜免費改啦

大笨鐘 發表於 20-12-16 19:28
呢款好多人推薦,我地啱啱買咗https://m.yohohongkong.com/product/16291-Corus-DSE-555A-DSE考試-收音機- ...

你地仔女學校老師有冇提佢地準備收音機?我個女話老師無講過,咁奇怪...

sml 發表於 21-1-16 17:39
你地仔女學校老師有冇提佢地準備收音機?我個女話老師無講過,咁奇怪...
...

我女學校都冇講。

happylogin 發表於 20-12-20 22:29
原來會咁㗎?我都唔知原來學校會比mock exam成績比jupas,我一直以為只係呢個成績可以比學生參考DSE成績。 ...

提子女努力考好Mock exam  要呈架
如果DSE 仲係無口試 仲會將學校成績取代

TwinWong 發表於 21-1-16 22:04
提子女努力考好Mock exam  要呈架
如果DSE 仲係無口試 仲會將學校成績取代

如果DSE如其考,Mock exam 會佔DSE 成績嗎?

你哋小朋友開始考Mock未呀?

mami42 發表於 21-1-17 01:04

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/assessment/assessment_framework/

比重入去睇評核大綱
我女2020DSE 生
祝考試順利

sml 發表於 21-1-16 17:39
...

阿仔無同我特別講,平時學校老師講有咩要買,佢會叫我幫手,不過佢知道要自備收音機,唔知係唔係學校提佢,咩型號就應該無講。

mami42 發表於 21-1-17 01:04

未考,一放完年假後即考到3月頭。

以我所知. 學校mock 成績係要upload 上去jupas. 但我相信唔會影響到你入大學的. 因jupas 真係只會睇你dse 成績, 加你排位次序. 你夠分佢就會自動幫你分配, 我相信除非一o的科係要面試或優先取錄. 學校成績先會有機會影響到. 否則我相信影響不大. 所以唔好太大壓力在mock 上. 因我仔係2020dser, 根本都考唔到mock, 老師都係用平時分同比佐所謂評估佢地做, 噉就出佐張成績單. 我覺得都係用來fulfil jupas 要求upload 上去. 所以mock 唔好太用力. 留返去dse 時先.

回覆樓主:

日文終於放榜啦,好開心攞到A。口試distinction。E+部署有D科可以冇咁緊張。

happylogin 發表於 21-1-19 20:57
日文終於放榜啦,好開心攞到A。口試distinction。E+部署有D科可以冇咁緊張。

...

恭喜晒!(emoji)(emoji)(emoji)

...
好叻女!恭喜曬!

...

恭喜哂(emoji)(emoji)️
我仔學校都有10個考到A, 佢係其中一個,大家都好開心(emoji),多少少分揸係手。

chunheibaby 發表於 21-1-20 16:42
恭喜哂(emoji)(emoji)️
我仔學校都有10個考到A, 佢係其中一個,大家都好開心(emoji),多少少分揸係手。
...

恭喜哂

E+可以輕鬆面對,冇咁緊張。

qkhui 發表於 21-1-18 10:10
以我所知. 學校mock 成績係要upload 上去jupas. 但我相信唔會影響到你入大學的. 因jupas 真係只會睇你dse  ...
This year a bit different, if DSE is cancelled, Mock will be extremely important.
an example is that GCE AL is cancelled this year
‹ 上一主題|下一主題