用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

其實第一輪填jupas. 最重要填自己喜歡而又需要面試的科目院校. 因其實之後仲有2次機會改. 放完dse 仲有得再排過. 所以第一輪係要排要面試的.

shalie 發表於 20-12-4 23:43
男仔會唔會想揀工程丶AI丶science?

我有提佢,但又話麻麻地!
我知佢心底想揀音樂,但又知音樂未必揾到食,最好學個專業的。所以好爭扎……
我最後就同佢講,唔緊要,音樂讀咗先,日後再改!(其實我懷疑改唔改倒!有冇咁多時間比佢去 蹉跎!)

abbytang 發表於 20-12-8 15:32
我就慘啦, 亞女自已求奇填完交咗, 佢造老師吹佢交。
我馰晚睇完, 我話比錢改啦, 盂係第日一出一入, 你都可 ...
應該倒晚11:59前改都仲係唔洗錢,你同佢再睇睇啦。
至於頭幾個選項點排,前面都有相關討論,我就唔詳述了。現時你同呀女計計預計BEST 5、BEST 6、4C+2X可以攞到幾多分先,咁先有得排。

lusanna 發表於 20-12-8 23:29
我有提佢,但又話麻麻地!
我知佢心底想揀音樂,但又知音樂未必揾到食,最好學個專業的。所以好爭扎……
...
其實音樂都好專業呀! 如果佢有能力+興趣,就比佢讀啦! 唔好而家就驚定第日搵唔到食,佢地第日做FREELANCE教音樂,收入都可能唔錯呢!

有朋友話第一個學位是讀興趣, 提起對讀書既興趣。
第二個學位是搵食, 因為有前車之鑑, 會比心機讀, 而且隨著光陰荏苒, 人個大了, 錢沒了, 回歸現實, 會把書讀好的。

現在03既BB長大了, 是時候出黎闖下架喇.

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-12-9 08:49
應該倒晚11:59前改都仲係唔洗錢,你同佢再睇睇啦。
至於頭幾個選項點排,前面都有相關討論,我就唔詳述了。 ...

佢已經交咗表,而我再睇過資料,12-5 月時,比錢都可改。
預計 best 6 約 20 分左右,佢吾想讀副學士。
JS3882 , JS3820, JS4226,所以我諗緊 B1 係咪應該要放JSSH05 穩陣啲呢

素兒 發表於 20-12-9 09:50
有朋友話第一個學位是讀興趣, 提起對讀書既興趣。
第二個學位是搵食, 因為有前車之鑑, 會比心機讀, 而且隨 ...

我認為第一個學位係為搵食,搵食到有番咁上下能力先可以追求興趣讀第二個學位。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

abbytang 發表於 20-12-9 10:33
佢已經交咗表,而我再睇過資料,12-5 月時,比錢都可改。
預計 best 6 約 20 分左右,佢吾想讀副學士。
JS3 ...
考完DSE出咗成績再諗啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-12-9 14:34
考完DSE出咗成績再諗啦

謝謝

hkpapa852 發表於 20-12-9 14:32
我認為第一個學位係為搵食,搵食到有番咁上下能力先可以追求興趣讀第二個學位。
...

乜唔係第一個學位為搵食,第二個係為可以大啖啲食咩~~~

silvia_ng 發表於 20-12-9 08:52
其實音樂都好專業呀! 如果佢有能力+興趣,就比佢讀啦! 唔好而家就驚定第日搵唔到食,佢地第日做FREELANCE教 ...

佢是有能力+興趣,但興又不是非常濃……
教琴佢又不太好……
一言難盡……

mcl203 發表於 20-12-9 16:34
乜唔係第一個學位為搵食,第二個係為可以大啖啲食咩~~~

呢個係更現實既想法,亦係最大機會實行既做法。

hkpapa852 發表於 20-12-9 14:32
...
我細女都係咁認為, 因為我地無錢嘛, 要為搵食為先。
但各人有各自修為,正所謂, 條條大路通羅馬。

hkpapa852 發表於 20-12-10 07:55
呢個係更現實既想法,亦係最大機會實行既做法。

好多年前,1B2M已經好普通了~~~

Hku medicine 開始 arrange interview 了

呀女話jupas出左申請人數數據。佢揀個科a1係頭三,37人申請得1人中。A3好似係尾幾。所以佢a1,a2唔中,a3好大機會

oasismcmug 發表於 20-12-12 08:35
Hku medicine 開始 arrange interview 了

佢哋面試前一天先再通知學生,咁鬼有趣   

不過其實佢未睇到學校嘅predicted grades,又會咁快出invitation,都唔知佢哋靠咩去篩選呢。

happylogin 發表於 20-12-12 08:46
呀女話jupas出左申請人數數據。佢揀個科a1係頭三,37人申請得1人中。A3好似係尾幾。所以佢a1,a2唔中,a3好 ...

我仔揀果科A3反而榜上有名 希望佢A1可以順利攪掂啦!

silvia_ng 發表於 20-12-12 09:27

不過其實佢未睇到學校嘅predicted grades,又會咁快出 ...

擺BAND A就有得 INTERVIEW.

silvia_ng 發表於 20-12-12 09:27

不過其實佢未睇到學校嘅predicted grades,又會咁快出 ...

擺BAND A就有得 INTERVIEW.

INVITATION E-MAIL係話面試前會通知日期,冇話前一日呀.
‹ 上一主題|下一主題