用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-12-7 12:07
我囡星期三 interview, 祝佢好運
GOOD LUCK! 真係好,咁快有面試

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-12-7 09:47
快到唔知發生咩事咁呢.....轉下眼大個仔大個女,唔捨得!

唔駛唔捨得啊
到佢大學住宿舍/出國,你同佢都會進入又一新階段。我女而家住宿舍一星期至返一次,但寫essay,搵parttime ,都同我有商有量,又會同我分享校園攪笑事/勞氣事,唔會話一入大學就玩失蹤嘅。

醒目開學勳章 王國長老

犀利,加油加油

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-12-7 12:10
GOOD LUCK! 真係好,咁快有面試
佢噚晚講咋, 我先知係運動個邊既野, 希望成功
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 20-12-7 12:11
唔駛唔捨得啊
到佢大學住宿舍/出國,你同佢都會進入又一新階段。我女而家住宿舍一星期至返一次,但寫essay ...
真係無得唔捨得

寄望佢仲記得有我呢個阿媽

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 20-12-7 12:12
犀利,加油加油
希望一次過出三個 offer 既分俾佢, 仲要係唔高先掂

醒目開學勳章

加油呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-12-7 12:09
都唔知美國收香港學生呢方面日後會否有影響呢....
真係唔知,但如果對 AI 有興趣都要試一試
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

咁快,加油

Good luck!

esmehouse 發表於 20-12-7 11:59
我都想我仔選 AI,但佢話如讀應該去美國好些,因為香港依科都比較新  ...

我仔都好想去美國讀,但果邊排華都幾嚴重,放棄咗。

silvia_ng 發表於 20-12-7 09:15
老師提醒,A3已經要盡量穩陣 (最好自己PG可以去到MEDIAN) ,因真係大部份人都係BAND A時已獲取錄。呢一輪申 ...

A3已經要盡量穩陣, 又要去到Median真係好難, best 5 得20分點選? pg中文1-2, 真係唔知點, 我今日都不停睇, 好難選, 想讀又唔夠分, 係咪經Japus asso 都一定要33222 ?

又話ust/city/CU engine 20分可入, 但一去到score calculator 就過不到, 連LQ都Meet 唔到, 點用Median去定...人都

你選到20個?

請問七月放榜後是否可以5出5入, 同埋而家選咗個20個可以自由調來調去的? thx

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-7 12:56
我仔都好想去美國讀,但果邊排華都幾嚴重,放棄咗。
我覺得 apply 左先,有 CO 再諗

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-7 19:14

Charlotte_mom 發表於 20-12-7 12:11
唔駛唔捨得啊
到佢大學住宿舍/出國,你同佢都會進入又一新階段。我女而家住宿舍一星期至返一次,但寫essay ...
我未諗面對空巢期既日子要點過呀....可能搵D義工做下,搵份PARTTIME做下過下日晨,好過晚晚係屋企,同人食飯又食唔到咁多,我過去十幾年,都真係大部分時間都比哂佢地,可能係時候要學下跳老舞

miriam 發表於 20-12-7 12:18
希望一次過出三個 offer 既分俾佢, 仲要係唔高先掂
祝你願望成真呀

esmehouse 發表於 20-12-7 12:26
真係唔知,但如果對 AI 有興趣都要試一試
兩手準備,到手執OFFER先考慮好了! 加油呀!

醒目開學勳章 王國長老

多謝各位先, 有得 interview 已經好開心, 我都望佢成功, 最重要係個分數丫

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-7 19:14

LovelyKwan 發表於 20-12-7 14:12
A3已經要盡量穩陣, 又要去到Median真係好難, best 5 得20分點選? pg中文1-2, 真係唔知點, 我今日都不停睇, ...
中文PG得1-2,呢個已經係一大難題,ASSO / HD應該係5條2,經JUPAS都可以。不過我見JUPAS呢D課程唔多,你最好留意下其他 (學友社本野都好多廣告,真係廣告汁都要撈埋呀!)
你小朋友選修科係乜野? 是否STEM類科目? 如果唔係,到計分加權時,真係好蝕底。人地只要係STEM類,就算同你攞同分,一計加權即輸....

放榜後5出5入,20個選項任調<--- 應該係啦

20個選項填哂<---係,我地咩都填哂,上中下路乜鬼都有爆分既選擇有,普通分既選擇有,中文2左既選擇都有。

silvia_ng 發表於 20-12-7 14:39
我未諗面對空巢期既日子要點過呀....可能搵D義工做下,搵份PARTTIME做下過下日晨,好過晚晚係屋企,同人食 ...

我計劃到時晚晚做運動,唔知到時可以自由活動未呢?(我指限聚)

LovelyKwan 發表於 20-12-7 14:12
A3已經要盡量穩陣, 又要去到Median真係好難, best 5 得20分點選? pg中文1-2, 真係唔知點, 我今日都不停睇, ...

UST 同 City U 今年個計法唔同以前,英文同數 UST weighting x 2,City U weighting 分別 x 2.5,所以如果中文 3,而英文同數嘅成績 OK,仲好有機會。如果攞星有信心,HKU 同 Poly U 有星加 weighting,5**計8.5,5*計 7,5計 5.5。

如果中文無信心攞3,唔少Higher Diploma 同 Associate Degree 要求 2。

除咗 Jupas,預備報 Eapp,Eapp 多 d courses 唔使中文 3。我地都係咩都報,到時出咗成績再決定,話唔定靠熟讀範文,中文有3呢!  Hope for the best, prepared for the worst.

20 個 choices 應該唔叫自由再排列,係最多5出5入。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-7 19:16
‹ 上一主題|下一主題