用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

happylogin 發表於 20-12-4 21:37
其實你好似我同我女關係,我女間房好似狗竇。

我都冇咩理個女,佢有野講自然會同我講。搵大學,讀咩科我 ...

你個囡有主見咪好囉,我個囡除左醫護同教書吾想做,其他嘢冇咩所謂,又冇目標,好難搞⋯

Jupas我仔仲未填,我唔問佢都唔出聲。

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 20-12-4 21:37
其實你好似我同我女關係,我女間房好似狗竇。

我都冇咩理個女,佢有野講自然會同我講。搵大學,讀咩科我 ...
我囡張床, 書檯, 櫃同埋凳.............全部都係狗竇, 佢係得出街叫做見得人, 佢班同學應該都慣左, 黎到我屋企都覺得無問題個下先勁

對住佢當係一個朋友會好好多, 乜都要問, 乜都要知, 關係應該一早無左

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大笨鐘 發表於 20-12-3 17:37
我地 Band B 已經好保守,非常努力先填到 10 個 choices。

我仔都未填,今日求其填住先
其實排位有冇策略?
派到Band幾要穩陣入到?

見到UST /Hku / city /poly engine 今年喺e度有人講18 至23分都入到,但我見學友寫本書仔嘅LQ又好似唔係咁低分,究竟邊樣先啱?

定係要自己博一博? 好似好難填

醒目開學勳章 王國長老

shalie 發表於 20-12-4 21:48
你個囡有主見咪好囉,我個囡除左醫護同教書吾想做,其他嘢冇咩所謂,又冇目標,好難搞⋯
...
今時唔同往日

總之望佢地考好 DSE 就算

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 20-12-4 21:50
Jupas我仔仲未填,我唔問佢都唔出聲。
下個星期截啦, 叫佢好快手搞掂

shalie 發表於 20-12-4 21:48
...

咁似我個仔
佢都唔要醫護,又唔要法律及A/C

lusanna 發表於 20-12-4 23:37
咁似我個仔  

男仔會唔會想揀工程丶AI丶science?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-4 08:35
當年我大仔填乜/揀乜我都冇参與過,全部都係佢自己整,我只係負責比錢,不過大约知佢想讀乜。
我反而有提 ...

我都擔心呀仔中文會炒,其他科反而無依個問題,中文應該2-3之間,只怕真係衰咗,無33223就愁爆了。你當時嘅後路係點?果時補咗啲乜嘢做backup?

lusanna 發表於 20-12-4 23:37
咁似我個仔  

我仔相反,想入醫護、理學,唔要engine

LovelyKwan 發表於 20-12-4 23:12

我都唔知有咩策略,只係知大學會知你揀 Band A, Band B ... 不過唔會知 A1, A2 定 A3, 所以最想讀嘅放 Band A 就可以。第一兩個 choices 可以進取 d,同埋要 interview 嘅要放 Band A。JUPAS 網頁入去大學再入去睇個 course 就見到有無 interview。

入讀 LQ 我會去各自大學睇,全部已經有最新數據。Engineering 有好多瓣,UST/HKU year one 無分,讀完 year one 按成績再揀,Poly 直接報自己揀嘅 Engineering,例如 civil engineering、building services engineering... City U 都有 combination,civil engineering 同architecture & surveying 一齊報,按 year one 成績再揀。所以唔同嘅 engineering 有唔同競爭。我會睇收生 median 多於 LQ,相信 median 更加反映大多數入學嘅分數。UST 同 City 今年加重咗 English 同 Maths 嘅 weighting,可以入去大學網頁用 predicted grades 計吓,同往年收生 median 接唔接近。

chunheibaby 發表於 20-12-5 09:04
我都擔心呀仔中文會炒,其他科反而無依個問題,中文應該2-3之間,只怕真係衰咗,無33223就愁爆了。你當時 ...

我個仔唔想讀醫護類,又唔要讀 computer science,所以揀 engineering 為主,我地目標係讀實用嘅科,所以 Higher Diploma 都放得算前,engineering 嘅 Higher Diploma 中文要求 2。另外會報 Eapp 嘅 Higher Diploma 同 Assosiate,多數中文要求 2,下星期四可以開始報名。

如果有意畢業後考牌,留意個課程係唔係工程師學會認可

https://www.hkie.org.hk/en/quali/program

miriam 發表於 20-12-4 23:17
下個星期截啦, 叫佢好快手搞掂

咁快?我小朋友學校仲未叫埋位喎~~~

Lower Quartile 即係25%,咪代表仲有1-24.99%有可能低於呢個分數~~~

chunheibaby 發表於 20-12-5 09:04
我都擔心呀仔中文會炒,其他科反而無依個問題,中文應該2-3之間,只怕真係衰咗,無33223就愁爆了。你當時 ...

中文而家有範文,合格率已比往年為高。
2019 年DSE中文成績整體  3+ 56.5. (男生 45.8), 2+ 86.2(男生81.1).
如果你小朋友預計得2-3真係要操下,因為2咗就好難入大學,除非其他科好多星星。不過又唔駛太擔心,可能小朋友唔差呢,係最怕佢哋失手啫。條條大路通羅馬,最緊要佢肯讀就一定有出路。

我仔係比較奇怪嘅人,佢從小中文已經超差,英文就冇大問題,當年中文都係預佢2-3,頂多取3,所以好早已經提佢諗定後路。Jupas 照填,但一早有報定 e app,如果2咗可以由 HD/Asso 再上。但有冇諗過如果中文失手一咗會點?我諗好多人都冇諗過,我仔當年考完细分有1同2,但總分1咗(即是唔合格),真係連 HD 都冇埋

幸好我一早同佢分析過1咗可行嘅路,將來出社會工作中英合格好重要,如果唔出國讀書嘅話必須要重考或報其他(毅進或基礎文憑),所以我仔一早報定基礎文憑,DSE 成績一出已經收咗佢,之後再重考,我仔一路讀住先第二年再重考中及英(英文係想考高啲),重考结果英文有星但中文只升一级取2,唯有由 HD 再上,而家已經讀緊8大。

補充多句,當年我仔一路 keep 住响大型補習社補中文,學答題技巧,須然最终佢都係考得麻麻地,但叫做有少少用有人tip 下題有多啲資訊囉!

giver    發表於 20-12-6 00:11

大笨鐘 發表於 20-12-5 10:28
我都唔知有咩策略,只係知大學會知你揀 Band A, Band B ... 不過唔會知 A1, A2 定 A3, 所以最想讀嘅放 Ban ...

來年入大學應該唔太難,而且多人出國升學,只要保得住3322,相信比今年更容易入。
你小朋友好似都有考慮會出國,可選嘅路應該更多。

大笨鐘 發表於 20-12-5 10:28
我都唔知有咩策略,只係知大學會知你揀 Band A, Band B ... 不過唔會知 A1, A2 定 A3, 所以最想讀嘅放 Ban ...

入工程分數須然唔算高,但因為好多都要第二年先揀得主修,變相 yr one 查實競爭颇大,GPA 唔夠人高入唔到就大獲,到時進退兩難,所以有部份唔想搏,情願報 poly 果啲唔駛咁大壓力。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-5 16:07
來年入大學應該唔太難,而且多人出國升學,只要保得住3322,相信比今年更容易入。
你小朋友好似都有考慮會 ...

係呀!阿仔一向飄忽, 又唔受得高壓,所以睇多 d 出路,到時睇餸食飯啦!

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-5 16:27

舊年填jupas  20間, 頭三間Jupas 填左港大1,2, 科大3, 3科有叫in, 但他只in 一科,因為都係睇分數多。 當時最怕中文只得二, 好彩有3 , 想入棵科達到median 以上, 只排過2同3 倒轉。