用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

我亞女都諗住可能去英國讀呀,幾手準備啦
My Sweet Heart- Minnie

silvia_ng 發表於 20-6-23 23:22
有網友話香港大學都會睇,因決定比interview果陣只有學校predicted grade,但IELTS係已獲得分數,相對「已 ...

諗諗下都係趁可以考快快去考 ielts, 萬一有CO時又冇得考點算

aliceandleo 發表於 20-6-25 14:22
我亞女都諗住可能去英國讀呀,幾手準備啦

Hi, 你女考 ielts 未?

CPLA 發表於 20-6-25 15:46

趁暑假稍為無咁忙去考,我個仔喺舊年暑假考咗

大笨鐘 發表於 20-6-26 15:16

暑假得兩三星期,要追SBA,應該好忙。

CPLA 發表於 20-6-25 15:46

3月時考左啦!
My Sweet Heart- Minnie

CPLA 發表於 20-6-26 17:52

一直都會忙,除非等到考完 DSE

CPLA 發表於 20-6-25 15:45
諗諗下都係趁可以考快快去考 ielts, 萬一有CO時又冇得考點算

同埋萬一疫情再爆攪到又停考都好煩。如果唔需要額外準備,裸考嘅話,拿拿林攪掂心安理得。

大笨鐘 發表於 20-6-26 15:16

今年暑假都會好忙,大把SBA+補課

CPLA 發表於 20-6-26 17:52

你果個讀邊幾科呀?我仔phy chem bio m2,phy chem bio都要做SBA,仲未計中英文果啲,IES未完哂

大笨鐘 發表於 20-6-26 18:57
一直都會忙,除非等到考完 DSE

我仔都係咁話,有排都冇得鬆懈,要氹佢考完就去旅行,撐住先。好似陀仔陀十個月,到時食咩都得唔洗戒口啦

silvia_ng 發表於 20-6-27 11:13
你果個讀邊幾科呀?我仔phy chem bio m2,phy chem bio都要做SBA,仲未計中英文果啲,IES未完哂 :thinking ...

Phy Econ BAFS M1. 主要搞中英文SBA 同 IES.   Phy chem bio SBA 係咪都係做實驗?我見佢 phy sba 冇乜 prep. 好彩 econ BA 冇sba.

ielts 等咗十個禮拜都未退錢!佢上次臨考前幾日上網睇過D題型,點知冇得考,佢應該當準備咗。

Charlotte_mom 發表於 20-6-24 18:48
我女睇大學時我問過大學收生代表,浸大係同我講,ielts可代替dse英文,但只睇達唔達標 (即in case dse 英 ...
請問大學轉科係唔係一定要同一間大學?假如港大會計第一年gpa 奇高分 1st hon,可唔可以轉去中大讀gbs yr 1?

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-6-27 11:10
同埋萬一疫情再爆攪到又停考都好煩。如果唔需要額外準備,裸考嘅話,拿拿林攪掂心安理得。
...

裸考
而家好多細路,考中文就驚到震,考英文就悠悠閒考天才

醒目開學勳章 王國長老

RoseRose1980 發表於 20-6-27 11:58
請問大學轉科係唔係一定要同一間大學?假如港大會計第一年gpa 奇高分 1st hon,可唔可以轉去中大讀gbs yr 1? ...

如港大a科轉港大b科,自己同學校申請,詳情同deadline我就唔清楚,我知係有嘅,知有人今年三大comp eng轉mech eng
而以non jupas申請轉校,就唔係同一大學了,係a校想轉去b校, b校根據學生在a 校year one成績(加其他achievements)決定,俾咩conditional offer / firm offer亦係由院校自行決定。例如識個case考完IB gap year後至申請大學,ib本身考得好,即出firm offer俾埋獎學金都得。我女果時gpa ok啦唔係超t高,但新校都只係要求佢完成year one學業就收(無任何gpa要求)。我亦聽過分享學校開gpa開得好高,高到好難達到,有co等於無co

silvia_ng 發表於 20-6-27 11:10
...

請問考完ielts 幾耐出成績

CPLA 發表於 20-6-27 12:52

請問考完ielts 幾耐出成績

請問幾時報名同幾時考呀?

CPLA 發表於 20-6-27 11:32
Phy Econ BAFS M1. 主要搞中英文SBA 同 IES.   Phy chem bio SBA 係咪都係做實驗?我見佢 phy sba 冇乜 pr ...

3科理科都係實驗,chem好似做左兩次,唔知仲有冇。只知佢有排攪

IELTS報電腦版定紙呀?

Charlotte_mom 發表於 20-6-27 12:24
裸考
而家好多細路,考中文就驚到震,考英文就悠悠閒考天才
...

中文就算準備左都好,永遠都未夠