用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 20:46
我仔唔駛補econ所以補習就唔知,不過早排响書局執咗呢兩本,你去睇下啱唔啱,比呀仔操下  

...

謝謝呀!已經俾左我仔,叫佢自己去揾。

佢依家學校補堂暫停,就日日呢三本輪流做下。

October. 發表於 20-8-4 21:18
謝謝呀!已經俾左我仔,叫佢自己去揾。

佢依家又暫停學校補習,就日日呢三本輪流做下。

你仔學校唔使補課?我仔成個暑假都要補課,個個星期都有 zoom.

Charlotte_mom 發表於 20-8-4 20:01
我女果時f2f面試,封信已講明要英文自我介紹所以個個都背好。同組有個女仔,第一句好cheerful 好完美,點 ...

我覺得都係一個體驗

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 21:20
你仔學校唔使補課?我仔成個暑假都要補課,個個星期都有 zoom.
佢地暑假一定最少要放2個星期,依家放緊。

happylogin 發表於 20-8-4 20:48
我今日都同個女講左,叫佢搵埋副學士課程。

昨天派左成績表,對比番dse雖然有2X分,但最弱個二科英數係剛 ...

對呀!報定冇壞。如果剛達標都好危,因為考試有時太緊張或壓力太大會失準。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 20:46
我仔唔駛補econ所以補習就唔知,不過早排响書局執咗呢兩本,你去睇下啱唔啱,比呀仔操下  

...
請問依本 Econ total 有幾多本
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-8-4 21:33

MC 果本 132頁,另一本104頁.
Sorry . 你指有幾多本應該三本

見大家去掃練習,記得買埋 Original Maths for Able Students。

esmehouse 發表於 20-8-4 21:33

應該有三本,差啲唔記得,上次買果時我仔只學到microeconomics,所以未買另一本

esmehouse    發表於 20-8-4 22:38

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 21:42
見大家去掃練習,記得買埋 Original Maths for Able Students。
多謝介紹,這本係增潤。

October. 發表於 20-8-4 21:53
多謝介紹,這本係增潤。

大家咁努力,仔女出年一定有好成績。

October.    發表於 20-8-4 22:37

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 21:35
MC 果本 132頁,另一本104頁.
Sorry . 你指有幾多本應該三本
謝謝,等我去睇吓先
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 21:42
依本我小朋友中三時已經叫我買

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 17:16
Phy 同數 ok ar,有時得閒我都有幫阿仔研究下有啲咩可以買比佢, 通常我搵完比佢睇下, 佢話買我就幫佢買 : ...

謝謝你先,係呀!要開始做點練習了,疫情下,大家都要努力呀!

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 17:58
Physics如想買深嘅練習,睇下揾唔揾到"Success Key for HKDSEE - Yim Wai-leung",可能要2手。

另外,有 ...

好多謝你的建議呀!我會嘗試找找。

esmehouse 發表於 20-8-4 22:30
依本我小朋友中三時已經叫我買

我2個女由中一開始做,加text book,同埋學校及DSE past paper。DSE Maths成績OK。

esmehouse    發表於 20-8-4 22:45
October.    發表於 20-8-4 22:42
洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-4 22:37

YmOra 發表於 20-8-4 22:32
謝謝你先,係呀!要開始做點練習了,疫情下,大家都要努力呀!
...

有時得閒我又會幫呀仔睇下,搵定睇下佢啱唔啱

你哋係咪都有修 Phy ?

October. 發表於 20-8-4 18:17
係MC呀,對比DSE P P,我仔意見係有啲題同DSE唔同,整體程度并不淺,佢話做咗學到啲新野。我又唔識,覺 ...

認同呀!書局好少哩類練習,但都照買番嚟做,都係盡做而矣!

Charlotte_mom 發表於 20-8-4 20:02
提提你出版社網購仲做緊75折到8/8

那麼,我要快DD睇下。謝謝你的提醒呀!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 22:36
有時得閒我又會幫呀仔睇下,搵定睇下佢啱唔啱

你哋係咪都有修 Phy ?

係呀!phy和M2都有,係時候要操了。