用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

大笨鐘 發表於 20-6-23 11:08
我個仔原本都係咁!不過因為國安法,態度唔同晒!接受去外國讀書喇~
我果個反而覺得要留香港,佢話如果個個都走哂,冇人保護香港....佢呢個思維,我駁唔到佢....我已經同佢講,讀完返黎係咩世界都未知,但我只知世界好大,如果去到外國讀,都對自己有得益。佢就話MASTER先喎....

TwinWong 發表於 20-6-23 12:17
係今年無咗半年,
我囡成績表, 就無咗中六成績
都唔似讀过中六咁
咁仲會否有畢業典禮?
有時同朋友傾開,都真係唔知今年中五慘D定係中六慘D......

silvia_ng 發表於 20-6-23 12:51
如果有埋CO就好啦....因我見成日都係NJ既人先有CO既?!

唔一定NJ先有,舊年JUPAS - MBBS都有CO。

大笨鐘 發表於 20-6-23 11:06
證明佢令你放心囉
係佢好大壓力,我一定要佢放輕鬆呢! 佢係一D考試前會緊張到唔舒服既人,會肚痛、會想嘔、會頭痛等等,難攪.....求神拜佛佢考DSE時精神爽利啦!

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 12:54
唔一定NJ先有,舊年JUPAS - MBBS都有CO。
BEST 6 - 36分? 定係要再高D呀?

silvia_ng 發表於 20-6-23 12:50
請教,咁學校會交包含CA分果個成績,定係只交考卷成績呢? 因我仔做功課都幾甩漏下,有兩三科都被CA分拖低呢 ...

無咁detail。應該俾每年各科嘅總成績。

CPLA 發表於 20-6-23 07:59
我仔報咗ielts 但因為限聚令取消咗,仲未報考返,遟D先算。

考埋英國大學睇下有咩 offer 再決定去留,好 ...
而家開返考場未呀? 完左學校考試,好去考啦! TOUCHWOOD有需要,都可以考多次。

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 12:57
無咁detail。應該俾每年各科嘅總成績。
OH.....即係包埋CA慘了.....

silvia_ng 發表於 20-6-23 12:56
BEST 6 - 36分? 定係要再高D呀?
舊年MMI result 滿意 - 36分,Otherwise - 40分。

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 13:04
舊年MMI result 滿意 - 36分,Otherwise - 40分。
OMG.....40分......

都要上網SEARCH下MMI點考......真係好大分別呢....

silvia_ng 發表於 20-6-23 13:06
OMG.....40分......

都要上網SEARCH下MMI點考......真係好大分別呢....

知道舊年有人CO-40分,放榜後35分都收咗。

加油!

msming 發表於 20-6-23 13:10
加油呀!我女由揀科到Jupas選科都係自己搞,爸爸有陪佢哋去大學info day,俾左意見之後,所有野佢哋自己搞,我 ...
早兩年都有陪過個仔去大學INFO DAY,但上年停了,中學生參觀又冇埋,所以要埋牙既時候,反而冇咩方向。呀仔BAND A三個點放都未諗掂,只知頭兩個。我問佢,填20個,死都要填架喎,諗下先啦大佬。佢話唔會諗,因為佢冇2ND OPTIONS......我恐怕....最後18個要我幫佢落手呀
校長推薦計劃我都未了解係咩黎,應該我仔學校都好難爭,主要係比運動類同學吧...我估...

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 13:16

加油!
WOW.....又燃起盼望,不過我仔好似PREFER MBChB,但實在太難了.....4C真係唔會考得好,中文同通識係難攪....

silvia_ng 發表於 20-6-23 13:22
WOW.....又燃起盼望,不過我仔好似PREFER MBChB,但實在太難了.....4C真係唔會考得好,中文同通識係難攪... ...

咁要睇下HKU有乜法寶去拉客

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 13:29
咁要睇下HKU有乜法寶去拉客
呀.....HKU佢唔行4C+2X已經好好了....只係CU好堅持呢個原則

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 13:16

加油!
好似舊年最低36,請問邊到睇到35 mbbs 收左?

RoseRose1980 發表於 20-6-23 15:58
好似舊年最低36,請問邊到睇到35 mbbs 收左?

亞女的朋友。

LingChiBaBa 發表於 20-6-23 13:04

MMI result 會公開??

係咪講緊HKU MMI  ?

bestwish 發表於 20-6-23 16:43
MMI result 會公開??

係咪講緊HKU MMI  ?
MMI後會通知結果的。