用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

miriam 發表於 20-8-4 11:47
拉 curve ............

依家咁拉到啫, 真係到考 DSE 時又唔同講法, 校內試無公開試咁緊張丫
我仔都容易緊張,上次SBA 英文ORAL, 佢話枝鏡頭對住,旁邊時鐘噠噠聲,分秒咁過,佢個腦突然空白,DEAD AIR 左,非常不安。。。

bestwish 發表於 20-8-4 11:18
假設幾個情況:

- 考到理想分數可以選自己喜歡既科。要規劃一下自已最喜歡讀既係咩科目。邊間U最想入?

多謝你嘅資料,我地要加把勁搵資料啦!可惜阿仔唔太了解自己想讀咩,能力方面,數同 Phy 比較好,所以諗engineering方向,跟著就未諗到其他嘢喇~

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 20-8-4 12:10
我仔都容易緊張,上次SBA 英文ORAL, 佢話枝鏡頭對住,旁邊時鐘噠噠聲,分秒咁過,佢個腦突然空白,DEAD AIR ...
噚晚佢拍片, 我聽佢講到甩甩卡卡咁, 講講下唔知講緊乜咁, 條片 5min, 真係大考驗

October.    發表於 20-8-4 12:52
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

October. 發表於 20-8-4 11:12
我地中5下學期成績出左一次PG, 中6 mock exam 出應該最準。

理科SBA要LAB,唔知點做?
黎緊中五升中六嘅學生係最惨,去年中六嘅基本上已經教曬書,肯自己操卷問題不大, 反而中五嗰班書都未教曬,趕到黐曬線。 我仔都話對上一次考試學校係出得淺咗, 可能學校知道有啲學生都跟唔到課程, 但考浅咗對佢哋其實並非好事

October. 發表於 20-8-4 10:30
係,今年個批課程已經教曬,都差不多放STUDY LEAVE了,如果勤力肯操卷,都仲可以,當然佢地個DSE過程,心情 ...

如果真係買唔到書或者考慮買二手書,二手應該容易啲買,反正唔係用好耐考完就唔使再用。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 12:12
黎緊中五升中六嘅學生係最惨,去年中六嘅基本上已經教曬書,肯自己操卷問題不大, 反而中五嗰班書都未教曬 ...

係呀,就來DSE卷淺并不是好事,卷深等佢哋知道自己有咩不足,先會想辦法補救。我仔佢哋今次maths淺咗,佢95分排級四,比起上個term,分數多左2,3分,名次反而退咗2名。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-4 13:25

醒目開學勳章 王國長老

黎緊中五升中六嘅學生係最惨,去年中六嘅基本上已經教曬書,肯自己操卷問題不大, 反而中五嗰班書都未教曬 ...
我囡學校有無考淺到又係唔知, 但要炒既科同樣咁多人炒, 剩係知佢知死地勁做 PP

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-4 13:25
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

October. 發表於 20-8-4 11:20
係啵,未,唔該曬。
淨係去近屋企既商務,買唔到恐龍,執左啲BIO 800, CHEM 1000 返來做住先,唔係真係冇 ...

想請問,Bio800和Chem1000是不是"選擇題"嚟架?thx.thx

miriam 發表於 20-8-4 00:33
我地呢屆大鑊過今年個批, 今年個批係好多都係無左 mock exam, 跟住就黎個長假後考 DSE, 叫做好多野都教左

...
今年考呢批,都係心理上七上八落,唔知有冇得考,追悔萬一用校內成績出PREDICTED GRADE考大學會好大獲。
出年考呢批,則係實際上 + 心理上都唔知將會如何,仲要頂左咁多個月,佢地真係好叻了。

October. 發表於 20-8-4 11:12
我地中5下學期成績出左一次PG, 中6 mock exam 出應該最準。

理科SBA要LAB,唔知點做?
9月應該都冇機會返學了,世界各地仍然爆緊,有D仲爆得比之前厲害。如果一日唔封關,我地D學生只可以陪葬....
我地理科都好似只得CHEM做過SBA,其餘兩科都未有機會做....真係唔知點算....

October. 發表於 20-8-4 11:37
達標太籠統,冇 Grade點SET 目標呀?

我仔改左幾次,前排終於交左IES,未做個啲SBA唔知點?
我地IES仍在努力中,就快入直路了....
語文科既SBA老師就好努力安排中,都OK追到。

amy997    發表於 20-8-6 01:42
October.    發表於 20-8-4 18:20

miriam 發表於 20-8-4 11:48
IES 要拍片做 presentation, 好似有份問卷要搞, 佢又無叫我搵朋友幫手填, 真係唔知做左未
...
玩到要拍片?! 一TAKE過定係仲要之後剪片架

我又冇聽聞呀仔學校有出淺到,不過佢自己有D科目因操卷而升左,有D因ZOOM教學聽得唔係太明而跌左。
反正再咁樣落去,真係到佢地造成好大壓力呢......

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-4 16:26

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-8-4 15:55
今年考呢批,都係心理上七上八落,唔知有冇得考,追悔萬一用校內成績出PREDICTED GRADE考大學會好大獲。
出 ...
我地做家長只可以盡力幫, 要補習俾錢咋
選科.........連佢都唔知成績係點時, 諗完都又成績唔掂

amy997    發表於 20-8-6 01:44

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-8-4 16:06
玩到要拍片?! 一TAKE過定係仲要之後剪片架
一 take 過無剪片

所以拍之前不停係咁拎住份稿讀完又讀, 仲要計時夠唔夠 5min, 我見同聽到都辛苦

YmOra 發表於 20-8-4 13:33
想請問,Bio800和Chem1000是不是"選擇題"嚟架?thx.thx
...

冇記錯呢2本好似係 MC 題。
chem 聽人講呢本寫得唔係太好,所以我都冇買,反而 phy 果本好似 ok, 我仔S3時已經買咗本phy 比佢得閒當書睇

miriam 發表於 20-8-4 12:12
噚晚佢拍片, 我聽佢講到甩甩卡卡咁, 講講下唔知講緊乜咁, 條片 5min, 真係大考驗
...
有D學生對住鏡頭會好緊張架。
我女on-line group interview,有個一齊面試嘅學生,1分鐘self introduction 都緊張到講講下唔記得。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-4 16:20
冇記錯呢2本好似係 MC 題。
chem 聽人講呢本寫得唔係太好,所以我都冇買,反而 phy 果本好似 ok, 我仔S3 ...

謝謝呀!咁唔買chem了,我有計劃買phy和數學。

LingChiBaBa 發表於 20-8-4 17:02
有D學生對住鏡頭會好緊張架。
我女on-line group interview,有個一齊面試嘅學生,1分鐘self introduction  ...
oh, 咁慘, 其實 zoom 比起現場仲冇咁緊張, 可以放定 notice 係枱面, 萬一突然失憶都可以人偷睇下

HKU zoom interview 即場考 writing, 有個英文字太深, 唔係好 sure 解釋, 我囡用手機搵解釋 tim. 笑死我。 佢話對方睇唔到。In 咁多間, HKU 英文真係最深。其他完全easy 好易 handle.

YmOra 發表於 20-8-4 17:11
謝謝呀!咁唔買chem了,我有計劃買phy和數學。
Phy 同數 ok ar,有時得閒我都有幫阿仔研究下有啲咩可以買比佢, 通常我搵完比佢睇下, 佢話買我就幫佢買