用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實老師真係好重要,我小朋友停課期間 d zoom 堂可以撞到九彩,學生就算通知了老師個老師都可以唔理,班學生唯有選黎上,如果今年都係咁就慘,所以希望疫情快 d 過,所以嘢都可以回復正常
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章 王國長老

esmehouse 發表於 20-7-29 11:14
個老師都幾不負責任喎
唔明問隔離班, 再加自己搵資料, 好彩地力保合格
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

esmehouse 發表於 20-7-29 11:18
其實老師真係好重要,我小朋友停課期間 d zoom 堂可以撞到九彩,學生就算通知了老師個老師都可以唔理,班學 ...
老師都唔夾返邊 D 時間上 zoom 真係頂癮, 唔想夾咪跟返正常上課時間表囉, 咁樣撞法玩學生咩
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

esmehouse 發表於 20-7-29 11:18
其實老師真係好重要,我小朋友停課期間 d zoom 堂可以撞到九彩,學生就算通知了老師個老師都可以唔理,班學 ...

點解學校安排得咁差,我仔學校有出時間表, 每班每科清清楚楚 ,一定唔會撞大家跟住時間表上。

醒目開學勳章

miriam 發表於 20-7-29 12:04
老師都唔夾返邊 D 時間上 zoom 真係頂癮, 唔想夾咪跟返正常上課時間表囉, 咁樣撞法玩學生咩
...
咪就係囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-29 12:05
點解學校安排得咁差,我仔學校有出時間表, 每班每科清清楚楚 ,一定唔會撞大家跟住時間表上。
...
好明顯係想做同唔想做嘅問題

esmehouse 發表於 20-7-29 14:28
好明顯係想做同唔想做嘅問題

有冇家教會,叫家教會同老師反映下

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-29 15:55
有冇家教會,叫家教會同老師反映下
冇,家教會只係 push 校長迫老公用 zoom 上堂,因初初停課時不時個個老師都有做

回覆樓主:

你哋學校今年多唔多人跛腳斷一科主科唔夠資格入大學呀?唔知果啲特別收生最後多唔多人申請呢

silvia_ng 發表於 20-7-30 20:26
你哋學校今年多唔多人跛腳斷一科主科唔夠資格入大學呀?唔知果啲特別收生最後多唔多人申請呢
...

我覺得咁樣好慘,攞幾高分都冇用。其中一科達唔到標而失去入大學就真係揼心口。

silvia_ng 發表於 20-7-30 20:26
...
要有星星先有優待啵,之前睇過報道,特收年年有但唔多,估計今年都唔會例外掛。

happylogin 發表於 20-7-30 20:49
我覺得咁樣好慘,攞幾高分都冇用。其中一科達唔到標而失去入大學就真係揼心口。
...

我仔有機會係呢啲case

October. 發表於 20-7-30 21:07
要有星星先有優待啵,之前睇過報道,特收年年有但唔多,估計今年都唔會例外掛。
...

以前冇刻意講個特收標準,呢兩年先講明,不過最後有幾多人得益真係唔係好覺佢哋公佈呢。

回覆 happylogin 的帖子

其實都唔少這些例子的.

我仔仔學校每年都有不少學生是DSE 考2X, 但因為中文/英文不達入學要求3. 所以未能入大學. 仔仔今年都有不少同學時這樣.

silvia_ng 發表於 20-7-31 07:02

咁係咪要報定英國大學做保險?

silvia_ng 發表於 20-7-31 07:02

我個仔都係有機會比中文唔達標拖累,所以一直都有考慮去英國讀

醒目開學勳章 王國長老

qkhui 發表於 20-7-31 10:04
回覆 happylogin 的帖子

其實都唔少這些例子的.
CU 身邊有例子, best 5 - 26, 中文 2 左, 收左後個年補考 AL 中文合格就得, Y2 去左 HKU

屋企人教中學, 同佢傾死亡之科~~中文時, 佢話科大分數 ok, 中文同通識 2/1 都有特收, 英文唔得, 幾高分都唔會有特收

王國會長

happylogin 發表於 20-7-30 20:49
...

x2, 3322 根本唔合理. 為何一定要中文和英文有3 才可入大學,  應按大學教授科目語言收,  大學大部份科根本係全英文.  數也不是大學所有科都要. LS 就更多餘.

醒目開學勳章 王國長老

瑩瑩老豆 發表於 20-7-31 11:17
x2, 3322 根本唔合理. 為何一定要中文和英文有3 才可入大學,  應按大學教授科目語言收,  大學大部份科根本 ...
唔係同屋企人傾開中文同 LS 係無謂地要 3 同 2, 都唔知科大一早唔按章收生, 應該就係佢有學生咁樣入到, CU 係姨娚入左同我講返既

不過呢兩間我囡都應該無緣, 都係乖乖地要佢考到 332233 ............ 到時執死雞都叫有機會

其實我估中英要3, 可能考慮過都係基本的語文要求.

其實要公平好難. 我有朋友仔英文較好理科生, 就會問點解一定要中文同通識. 有朋友小朋友中文好文科生. 又會問點解要英文同數學..

所以依家好多大學都會你取到2兩星就可以補佐一個CORE 唔夠分. 都係一種調適.

都係唯有努力.
‹ 上一主題|下一主題