用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

CPLA 發表於 21-5-17 22:08
都係,就算計到幾多分都唔知個cut off.

考試點都叫告一段落,阿仔今日盡情 happy,無受表現影響。
嚟緊好似好多濕星野要處理,又唔係好知要做咩咁,可能要 list 低先知有咩做。首先係預備 SLP 同 interview。然後申請 UK 住宿、bank account、visa...
另外已經收到 OU HD 嘅 conditional offer,要求 5條2 only,叫做有防線。

oasismcmug 發表於 21-5-16 22:41
回覆 silvia_ng 的帖子

根據以往hku record , 好似無收過36分或以下,返而好耐以前cu 會收35, 但今年好唔 ...

上年呀仔學校就係有師兄appeal後入到中大醫。我諗就算爭少少都A1、2不變,A3係要擺必入。

大笨鐘 發表於 21-5-17 11:22
考完喇,接咗阿仔去食 lunch

我掉返轉,呀仔嚟接我食lunch

happylogin 發表於 21-5-17 14:32
有冇肥到呀?

肥就冇,但爆好多瘡

CPLA 發表於 21-5-17 21:50
今日感覺考得唔好 。而家上網睇緊答案計下失分

唔想等兩個月,聽日放榜就好喇!

我仔見到我已講有20分冇做,其餘做咗嘅應該有把握,除非自己發神經抄錯嘢喎。唔敢對答案呀

silvia_ng 發表於 21-5-17 23:28
我掉返轉,呀仔嚟接我食lunch

真sweet (emoji)

大笨鐘 發表於 21-5-17 22:43
考試點都叫告一段落,阿仔今日盡情 happy,無受表現影響。
嚟緊好似好多濕星野要處理,又唔係好知要做咩咁 ...

我仔盡情執屋,仲幫我洗風扇洗隔塵網,話打機打到悶。接咗一個師弟補習,問佢要唔要搵多幾個學生又唔想。我都友佢啦,叫佢好好enjoy人生最輕鬆嘅悠長假期,上到大學/出到社會就好難咁無憂無慮放假了。
我哋尚未有任何嘢揸手,等天主安排

silvia_ng 發表於 21-5-17 23:30
我仔見到我已講有20分冇做,其餘做咗嘅應該有把握,除非自己發神經抄錯嘢喎。唔敢對答案呀
...

阿仔好少同我講考試嘅表現,今日算講得多,佢話佢地學校考 M2 嘅同學中,有一題全部人都唔識,最勁嗰個都唔識。另外有一題佢太緊張,應該識不過無做,即係有兩三題無做。

silvia_ng 發表於 21-5-17 23:34
我仔盡情執屋,仲幫我洗風扇洗隔塵網,話打機打到悶。接咗一個師弟補習,問佢要唔要搵多幾個學生又唔想。 ...

你個仔真係乖,我個仔盡情享受假期,報咗 IELTS,亦會幫堂細佬補習。約 friend 去玩,預備 grad dinner,同舊朋友聚舊... 如果唔係疫情,應該好開心預備畢業旅行嘅~ 而家總算見吓朋友,打完針會落返水游水,無游年幾,好掛住泳池。

RoseRose1980 發表於 21-5-17 10:51
過往sba對band one 學校係有利,今年係一試定生死

所以今年好難預測個cut off

silvia_ng 發表於 21-5-17 23:27
上年呀仔學校就係有師兄appeal後入到中大醫。我諗就算爭少少都A1、2不變,A3係要擺必入。
...

可以appeal? Appeal DSE 成績 或是 appeal Jupus result ?

silvia_ng 發表於 21-5-17 23:34
我仔盡情執屋,仲幫我洗風扇洗隔塵網,話打機打到悶。接咗一個師弟補習,問佢要唔要搵多幾個學生又唔想。 ...

你仔仔好乖呀!會幫你執屋。
我仔仔今日不停咁彈琴,佢話好掛住嗰琴啊

大笨鐘 發表於 21-5-17 23:50
你個仔真係乖,我個仔盡情享受假期,報咗 IELTS,亦會幫堂細佬補習。約 friend 去玩,預備 grad dinner, ...

我個女一樣,好掛住泳池,話要日日游早水

wyh:) 發表於 21-5-18 06:18
我個女一樣,好掛住泳池,話要日日游早水

阿仔講起游水已經開心

silvia_ng 發表於 21-5-17 23:28
肥就冇,但爆好多瘡
唔怕, 啲瘡唔使挨夜, 唔使考試, 冇任何壓力, 自然會好返晒.

mami42 發表於 21-5-18 02:24
可以appeal? Appeal DSE 成績 或是 appeal Jupus result ?

應該係appeal DSE 成績,好似最多4科。成功appeal成績上升可以再比改一次Jupas排位。到分學系要一定收,無位都要加一位比你。

大笨鐘 發表於 21-5-17 22:43
嚟緊好似好多濕星野要處理,又唔係好知要做咩咁 ...

我女話越諗越唔對路,要搵定asso。我想問下,如果等放榜先報asso得唔得?定要報定買個保險?

mami42 發表於 21-5-18 02:28
你仔仔好乖呀!會幫你執屋。
我仔仔今日不停咁彈琴,佢話好掛住嗰琴啊
...

我女掛著張床,佢琴日話覺得個人好廢,冇離開過張床,佢執咗兩日嘢又唔想郁,今日又執過。

happylogin 發表於 21-5-18 11:03
我女話越諗越唔對路,要搵定asso。我想問下,如果等放榜先報asso得唔得?定要報定買個保險?
...

放榜先報無問題,其實無咩所謂,報名費都係有限錢,早 d 報有 conditional offer 喺手,萬一放榜知道失手,都知有着落。而家報名交 Form 4 至 Form 6 成績表,交報名費幾日後就收到 conditional offer。

大笨鐘 發表於 21-5-18 11:31

放榜先報無問題,其實無咩所謂,報名費都係有限錢,早 d 報 ...

明白,謝謝