用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

miriam 發表於 21-5-3 14:52
我囡有1都偷笑了

唔好灰心住!大圍一齊跌,可能真係會adjust下個cut off score嘅!佢哋都唔想有書冇人讀架麻!陣間啲自資院校炸爆考評局呀!

October. 發表於 21-5-3 15:15
搞咩呀, 最重要既中5中6, 返得幾多日學? 仲要咁玩死d學生.

睇到呀仔成個人dup哂,我都好心up....   只可提佢努力準備physics,之後係M2果份卷報仇!

mami42 發表於 21-5-3 15:17
你仔仔淨返幾多未做呀?

我仔話做哂,不過佢一回家狂話份卷好痴線,係近年數一數二難卷

paper I有一條分題,好似佔3-4分。paper II就有三至四條MC要撞,冇時間計就收卷了。

我都係朋友WhatsApps我先知今年咁難,後尾lunch hour搵仔先知佢情況。

wing_so 發表於 21-5-3 15:17
今日阿仔話數學真係好難,同平時操開唔同,佢話今日好多人提早離場

佢都唔得閒望其他人 考完後有啲不嬲叻嘅同學都靜哂,應該大家都心情唔好了。

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 21-5-3 18:09
paper I有一條分題,好似佔3-4分。paper II就有三至四條MC要撞,冇時間計就收卷了。

我都係朋友WhatsApps ...

我女考完都冇晒心機,原本目標係5,現在最多得4。

silvia_ng 發表於 21-5-3 18:01
same....佢自己IG仲post分分鐘得4

我啱啱返到屋企,都未提佢唔好對卷,點知原來佢已經對左,佢都好唔開心,佢目標唔高,淨係希望攞到四,對完卷之後話而家得返三

bb630 發表於 21-5-3 15:34
阿仔話老師同佢地講原來DSE數學卷係會兩年前出定, 即係今年份卷早係2019已經定咗題, 所以係原全無理到呢兩 ...

我覺得唔會咁樣,可能老師想佢哋覺得冇咁難受先咁樣安慰學生

hoilong 發表於 21-5-3 16:29
今早心緒不寧, 原來係數學份卷難, 我大女兒上大學無望了!她的數學一向最差. ...

可能會喜出望外呢!唔好灰心   一日未放榜,唔好認輸!

happylogin 發表於 21-5-3 16:36
對學生好大打擊。

對呀媽都好大打擊,今晚又要食卡樂B了。。。

aliceandleo 發表於 21-5-3 17:39
睇完!好感動呀! 佢地已經做得好好啦!

係呀!真係睇到我牛眼淚,今屆年輕人好了不起!希望天道酬勤,大家都有好成績!

peggy 發表於 21-5-3 18:11
我女考完都冇晒心機,原本目標係5,現在最多得4。

我都期待睇今年cut off score跌到點

princessally 發表於 21-5-3 18:11
我啱啱返到屋企,都未提佢唔好對卷,點知原來佢已經對左,佢都好唔開心,佢目標唔高,淨係希望攞到四,對 ...

好有勇氣。。。我唔敢對,我都有朋友比答案我,但我唔敢睇。望今年cut off低返啲啦。

我仔都話今次有3都已經好彩
http://hk.myblog.yahoo.com/wing225

silvia_ng 發表於 21-5-3 18:15

多得咁多位同道中人分享分擔

大笨鐘 發表於 21-5-3 18:35
多得咁多位同道中人分享分擔

化悲憤為食量,我要隊哂啲卡樂B 真係網上呻下鬧下先放鬆啲

silvia_ng 發表於 21-5-3 19:09
化悲憤為食量,我要隊哂啲卡樂B  真係網上呻下鬧下先放鬆啲

我 d 卡樂 B 都要出場

你地小朋友個個大晒真好,我仲有件出年準備升中,頭都大埋
http://hk.myblog.yahoo.com/wing225

silvia_ng 發表於 21-5-3 18:07
睇到呀仔成個人dup哂,我都好心up....   只可提佢努力準備physics,之後係M2果份卷報仇!
...

返到去見到我仔走去睡覺,我心知不妙,佢話考得好差,我地安慰佢,唔緊要,考咩成績我地都接受,最緊要一家人開開心心。

silvia_ng 發表於 21-5-3 18:15

我都食返包先(emoji)
My Sweet Heart- Minnie

silvia_ng 發表於 21-5-3 18:09

我都係朋友WhatsApps ...

只係差小小未做完,仲好有機會摘星,唔好灰心,今年cut off相信一定係低。