用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-3 14:38
我仔都真係勤力左,以前唔會為考試測驗溫書架!
要補既科佢搵晒補習社, 係爭 LS 佢要唔要補咋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 之前俾本 ielts 書我, 估唔到同佢報完名後會拎黎睇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-7-3 14:41
我仔裸考都好彩攞8.5分呀  不過writing要加把勁,只得7分
你搞到我好大壓力...............

silvia_ng 發表於 20-7-3 14:43
我都唔識,而家著手研究中。不過一日未講掂佢,都係白做

報咗先算,到時多個選擇

聰明仔

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 20-7-3 14:56
Charlotte_mom 之前俾本 ielts 書我, 估唔到同佢報完名後會拎黎睇

Auntie表示好滾動

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 20-7-3 18:47
Auntie表示好滾動
報完佢即刻拎黎望下考咩, 有無做唔知喇, 有 "拎起過" 已經要 "老懷安慰"

Hello, 我仔也是03 B
睇晒咁多頁, 你哋好叻, 又勤力, 跟得好貼。

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 20-7-3 18:51
報完佢即刻拎黎望下考咩, 有無做唔知喇, 有 "拎起過" 已經要 "老懷安慰"

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-7-3 14:41
我仔裸考都好彩攞8.5分呀  不過writing要加把勁,只得7分
我會叫佢出年再考過
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-7-3 14:43
我都唔識,而家著手研究中。不過一日未講掂佢,都係白做
我仔原本今年過英國,佢現在中四,Deposit 也比了,但因為疫情關係,我哋最終放棄了
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

原來DSE作文,冇寫錯字有分加,我仔攞4篇文返來,得佢篇有錯字冇得加分, 其它2篇都+3分, 所以大家盡量唔好寫錯字.  

October. 發表於 20-7-4 12:38
原來DSE作文,冇寫錯字有分加,我仔攞4篇文返來,得佢篇有錯字冇得加分, 其它2篇都+3分, 所以大家盡量唔好寫錯 ...

係呀!之前聽阿女講過,覺得幾得意。

DSE中作評分:
0至1個錯字有3分,
2至4個有2分,
5至7個錯字有1分,
8個或以上就無喎!

YmOra 發表於 20-7-4 13:33

DSE中作評分:

我仔今次錯左9個字,冇分加,俾加左3分既同學爬頭左1分,3分算唔少,會有影響。

October. 發表於 20-7-4 13:42
我仔今次錯左9個字,冇分加,俾加3左分既同學爬頭左1分,3分算唔少,會有影響。
...

係呀!認同呀!3分實在好吸引。

阿女話攞開會成日攞到,你叫囝囝繼續努力保持。

October. 發表於 20-7-4 12:38
原來DSE作文,冇寫錯字有分加,我仔攞4篇文返來,得佢篇有錯字冇得加分, 其它2篇都+3分, 所以大家盡量唔好寫錯 ...
DSE作文總分是多少分?

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-7-4 13:33

DSE中作評分:

嘩!好彩8個字以上都係0,無得無限扣
以我仔嘅文盲程度,呢3分無硬!好彩衰極都係損失3分

Charlotte_mom 發表於 20-7-4 15:31
嘩!好彩8個字以上都係0,無得無限扣
以我仔嘅文盲程度,呢3分無硬!好彩衰極都 ...

無限扣就不得了,個個顧得寫字嚟都作唔到好文。

海之風 發表於 20-7-4 15:30
DSE作文總分是多少分?

100分,75分有5**有些年份好似6x已經5**了

October. 發表於 20-7-4 16:33
100分,75分有5**有些年份好似6x已經5**了

大約66%以上已經可以見"星"。

參考資料:
http://dse00.blogspot.com/p/chincutoff.html