用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

CPLA 發表於 20-6-27 12:52

請問考完ielts 幾耐出成績

login上網睇就兩星期左右就有,佢張証書好似再等多一個月寄掛號嚟。佢個report其實幾好,會比返啲意見你點改善該項目。不過我唔知個comments係tailor made定係default幾多分出咩comments

kellymami 發表於 20-6-27 13:13
請問幾時報名同幾時考呀?

佢考期好密的,睇自己時間。如果電腦卷,更密。不過我仔揀傳統用紙筆考,揀星期六啲考期,玩足一日,聽說讀寫考哂。

silvia_ng 發表於 20-6-27 13:26
3科理科都係實驗,chem好似做左兩次,唔知仲有冇。只知佢有排攪  

IELTS報電腦版定紙呀?

Phy 停課前做咗兩次,好似一共有五次。ielts 上次報paper, 諗緊報 computer, 出成績時間有分別?

silvia_ng 發表於 20-6-27 13:31
佢考期好密的,睇自己時間。如果電腦卷,更密。不過我仔揀傳統用紙筆考,揀星期六啲考期,玩足一日,聽說 ...

原來暑假密到幾乎日日有得考,真係要揾日去考返

CPLA 發表於 20-6-27 14:27
原來暑假密到幾乎日日有得考,真係要揾日去考返

請問有冇link?

kellymami 發表於 20-6-27 14:37
請問有冇link?

https://www.britishcouncil.hk/exam/ielts/dates-fees-locations?&gclid=EAIaIQobChMIhJHI95eh6gIVTsEWBR0qOghJEAAYASACEgL21_D_BwE

CPLA 發表於 20-6-27 14:39
https://www.britishcouncil.hk/exam/ielts/dates-fees-locations?&gclid=EAIaIQobChMIhJHI95eh6gIVTsEWBR ...

Thx!

Charlotte_mom 發表於 20-6-27 12:32
如港大a科轉港大b科,自己同學校申請,詳情同deadline我就唔清楚,我知係有嘅,知有人今年三大comp eng轉m ...

我都 知道如果dse成績超好可以用返嗰個成績第二年去其他大學轉科好似狀元melody Tam咁 佢喺港大讀 法律同工商管理第二年用佢狀元成績當然可以轉返去中大讀環球經濟 問題係如果dse成績不達標去讀中大環球經濟可唔可以用港大 會計系1st hon成績轉返去中大讀環球經濟呢?

醒目開學勳章 王國長老

kellymami 發表於 20-6-27 14:40
Thx!

除BC,仲有IDP
https://www.idp.com/hongkong/ielts-hk/?utm_source=IELTS_gdnsem&utm_medium=IELTS_gdnsem&utm_campaign=IELTS_gdnsem&gclid=EAIaIQobChMInrWlneuh6gIVK8EWBR1mnAJaEAAYAiAAEgJgnPD_BwE
分別唔大,搵個就腳就日子就得

Charlotte_mom 發表於 20-6-27 18:59
除BC,仲有IDP
https://www.idp.com/hongkong/ielts-hk/?utm_source=IELTS_gdnsem&utm_medium=IELTS_gdns ...

Thx!

醒目開學勳章 王國長老

RoseRose1980 發表於 20-6-27 16:02
我都 知道如果dse成績超好可以用返嗰個成績第二年去其他大學轉科好似狀元melody Tam咁 佢喺港大讀 法律同 ...

咩hon係睇晒總gpa至知,即未考晒畢業試都唔知,無話第一年就first hon的
未畢業,就叫「gpa幾多」
無研究Melody 個case,但轉校就係我講嘅non jupas,睇大學gpa為主,當然亦睇之前所有achievements(包括dse)

Charlotte_mom 發表於 20-6-27 19:04
咩hon係睇晒總gpa至知,即未考晒畢業試都唔知,無話第一年就first hon的
未畢業,就叫「gpa幾多」
無研究M ...
明白,即係如果gpa好高,有機會 a 校轉 b校轉科,因為好多人心儀科dse 分可能欠少少,想用gpa 高轉校和心儀科

醒目開學勳章 王國長老

RoseRose1980 發表於 20-6-27 20:04
明白,即係如果gpa好高,有機會 a 校轉 b校轉科,因為好多人心儀科dse 分可能欠少少,想用gpa 高轉校和心儀科 ...

Non jupas因唔似jupas有機制需要公佈收生分數,所以收生準則係比較神秘/寬鬆,簡單講,佢鐘意收就得

Charlotte_mom 發表於 20-6-27 20:16

Non jupas因唔似jupas有機制需要公佈收生分數,所以收生準則係比較神秘/寬鬆,簡單講,佢鐘意收 ...
thanks

silvia_ng 發表於 20-6-27 11:20
我仔都係咁話,有排都冇得鬆懈,要氹佢考完就去旅行,撐住先。好似陀仔陀十個月,到時食咩都得唔洗戒口啦  ...

阿仔有心理準備,會好忙,不過我唔敢同佢講旅行,話晒都唔知幾時先可以出去玩!倒數緊,努力埋呢年

silvia_ng 發表於 20-6-23 12:54
咁仲會否有畢業典禮?
有時同朋友傾開,都真係唔知今年中五慘D定係中六慘D......
...
剛完成畢業禮了,
只有畢業學生和家長能在HALL 里睇
之前PLAN 家長在課室里睇直播,
刚一放寬, 我地即同學校傾, 要求改返家入HALL 現場睇
感恩學校接受議見改計劃,

只是往年中五生可一齊參加感受下氣氛
今年沒有了
上台拎畢業証書就要戴口罩, 出操場影相, 一影完就馬上戴返口罩

醒目開學勳章

想問下你地會唔會今年報定外國大學定等考完 DSE 才報
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-6-19 09:57
03年出世既仔仔女女,話咁快仲有10個月左右就要考DSE了! (我成日同呀仔講我出多十次糧就到你考DSE,佢第一 ...
報到

我已經無眼睇

佢要補習負責出錢, 希望拎到 332233.............

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 20-6-27 12:24
裸考
而家好多細路,考中文就驚到震,考英文就悠悠閒考天才
...
我仲未幫我囡報, 佢補習時間撞晒考試時間, 頭都大埋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

TwinWong 發表於 20-6-29 09:33
剛完成畢業禮了,
只有畢業學生和家長能在HALL 里睇
之前PLAN 家長在課室里睇直播,

我不嬲都唔會咁早睪業禮, 每年都在1月。 不過中六的畢業禮冇咩特別。