用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

YmOra 發表於 20-7-4 20:02
大約66%以上已經有5**

參考資料:
係呀,好似有年75就5**,其它都係6X .

(聽我仔講的)

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-7-4 13:33
係呀!之前聽阿女講過,覺得幾得意。

DSE中作評分:
俾左我囡睇, 佢話有可能拎到 2 分錯字分喎
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

大家好,我小朋友是04年,我自上左s1,巳很少在EK,對於考DSE和Jupas吾係太多研究 。前排在外國升學了解左一下,吾迫切,又無繼續。先問下迫切少少,S4學生,數&Biology 弱少少,想叫她在外面補下,希望跟下其他老師,另一個角度學習。但沒有idea 哪些合適。什麼時候才報操卷班?我search 遵理,search 吾到D班。我見很多S4,S5也有出去join呢D班。小朋友也自覺的,但有時話老師教得麻麻,不太明。我放手左幾年,現在開始迫近DSE, 家長什麼幫到手,有咩要預備,大家指導下。

醒目開學勳章

natnatbaby 發表於 20-7-5 00:20

大家好,我小朋友是04年,我自上左s1,巳很少在EK,對於考DSE ...
大型補習多數係學答題技巧,如你小朋友 Maths & Bio 麻麻最好補番好個底先,可以搵小型補習或單對單先,清好個底可以再考慮補大型補習社。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

October. 發表於 20-7-4 22:16
係呀,好似有年75就5**,其它都係6X .

(聽我仔講的)

唔好意思呀!昨天資料有些內容打錯,現在修正了。

應該係:大約66%以上已經係5*

miriam 發表於 20-7-5 00:17
俾左我囡睇, 佢話有可能拎到 2 分錯字分喎

如果,以DSE一篇長作文字數為650字要求嚟計算,錯少於或等於7個字就有分執咁計嘅話,7/650x100%=1.08%,即是話錯1%仍然有分執。

參考資料:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... r-CHLANG-Paper2.pdf

natnatbaby 發表於 20-7-5 00:20

大家好,我小朋友是04年,我自上左s1,巳很少在EK,對於考DSE ...

若然孩子數學科和生物科覺得老師教得麻麻就一定要向外求,我的孩子沒補習提議唔到你邊間好。不過,出年已經是中五了,課程會更加緊密,要外出補習亦要多付出時間應付,你要有定心理準備來年會好辛苦。你的孩子對生物科是否喜歡,若不,會否考慮drop咗佢,因為bio要讀要記嘅嘢真係十分之多。如果,drop咗bio可以慳番D補習時間可以增強主科數和其他選擇科的成績,未常不可呢!

esmehouse 發表於 20-7-5 05:32
大型補習多數係學答題技巧,如你小朋友 Maths & Bio 麻麻最好補番好個底先,可以搵小型補習或單對單先,清 ...

我也不太了解情況,只知她數&Bio較緊張,她發下力又可追到。今年疫情,下學年亂晒,未知成績,也未試到適不適合。S4上學期科科也達合格水平以上,老師話再努力。我聽她呻吾明數學及biology 比較吃力。我話Biology 要背下書,又話吾明無得背。去年尾她主動揾了姐姐補數,考試後又疫情停了。疫情好了,她不肯揾返姐姐來幫手,話無書,無材料。她數學成績由測驗不合格,追上69分。今次Biology 未派,只知Mc有60%左右,long question 估計都合格,有少少吾識,同埋她有些緊張,她同我說考試期間有咬手指,因緊張,回家又突然出來好似有一題做錯左,我又要安慰下,又想幫下她。

醒目開學勳章

natnatbaby 發表於 20-7-5 10:10
我也不太了解情況,只知她數&Bio較緊張,她發下力又可追到。今年疫情,下學年亂晒,未知成績,也未試到適 ...
是否讀 Band 1 學校?我知有些補習社會 Group 一班同校同學一齊,再教返學校進度。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-7-5 11:05
是否讀 Band 1 學校?我知有些補習社會 Group 一班同校同學一齊,再教返學校進度。 ...

thanks for your reply, 她是band 2 直資。

我仔好少寫錯别字,我昨日通知咗佢繼續小心,搵齊中作果3分 (佢而家中二)

silvia_ng 發表於 20-7-3 14:47
我仔都係要買呢啲提神喎,red bull, monster, 葡萄適,而家屋企常備,我擔心佢飲太多對身體唔好呢!我哋下 ...

飲呢 d ?

我囡考DSE果個月,日日飲滴雞精。

YmOra 發表於 20-7-5 07:27
如果,以DSE一篇長作文字數為650字要求嚟計算,錯少於或等於7個字就有分執咁計嘅話,7/65 ...

一篇長文,唔會作650字咁少,正常都一個 Double 1300+

CPLA 發表於 20-7-5 18:48
一篇長文,唔會作650字咁少,正常都一個 Double 1300+

我知呀!這字數係標準要求,阿女講過,交這字數死得。

YmOra 發表於 20-7-5 21:11
我知呀!這字數係標準要求,阿女講過,交這字數死得。
佢地一寫就幾版,很能寫,我都佩服。

不過,我仔就一堆錯字俾老師圈曬出來,啲字又醜樣,中英文都係,CHEM,BIO,ECON我都擔心佢俾人扣分,字寫唔好,老師都易睇錯,但佢講極唔聽。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-7-5 07:27
如果,以DSE一篇長作文字數為650字要求嚟計算,錯少於或等於7個字就有分執咁計嘅話,7/65 ...
提左佢, 留唔留意, 有無時間複卷, 真係靠佢自己, 去到咁既年紀講少句好 d 囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

natnatbaby 發表於 20-7-5 12:09
thanks for your reply, 她是band 2 直資。
識唔識已畢業或高一年級既學兄姐, 問下佢地係邊度補開, 口碑如何, 可以縮窄範圍去搵丫

我囡都係問高年級學兄姐意見, 報左 ielts 佢都有問難唔難

醒目開學勳章 王國長老

CPLA 發表於 20-7-5 18:48
我囡考完中作話 1500 字..........

October. 發表於 20-7-5 21:54
佢地一寫就幾版,很能寫,我都佩服。

不過,我仔就一堆錯字俾老師圈曬出來,啲字又醜樣,中英文都係,CHEM ...

寫嘢的確係難事,我估應該比英作更難,無乜咁上下功力好難寫出過千字文章,仲要唔好離題,一離題就白費心機了。建議你囝囝用"簡體字"寫文章,筆劃少可以減少錯字機會,係有用架!

miriam 發表於 20-7-6 00:48
我囡考完中作話 1500 字..........

千五字,唔嘢少喎!作文真係要有完好的大綱才能夠寫出字數來。