用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

希望明年DSE能順順利利 今年校內試4号考完 17号派成績表 27号補課 8月17日開學

miriam 發表於 20-6-30 16:30
岩岩同佢報左祼考 ielts

中文搵到補習社, 數有一間補緊, 想搵多間, bio 都要搵

想問吓, 如果現在報ielts 最快幾時可以考, 和最快幾時可以知result?

小女也是03 BB, 佢話明年平均每班走幾個...... 睇完POST, 都想比小女試吓!

醒目開學勳章 王國長老

CAC 發表於 20-7-2 11:58
想問吓, 如果現在報ielts 最快幾時可以考, 和最快幾時可以知result?

小女也是03 BB, 佢話明年平均每班走 ...
最快 11/7 有得考

你去下面條 link 睇下邊日得閒, 大部份考試日期都係星期六

https://ielts.britishcouncil.org.hk/iorps/html/registration/showExamSessionListServlet.do

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

CPLA 發表於 20-7-1 17:26
考試星期一開始,呀仔呢排勤力咗,仲叫我買 Red Bull 今日操數操到爆粗

...
我個都考緊試, 唔敢打擾佢, 見到 notebook 同參考書都拎晒出黎, 真係祝佢好運
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

CAC 發表於 20-7-2 11:58

小女也是03 BB, 佢話明年平均每班走 ...
P.6 最底

https://ielts.britishcouncil.org.hk/iorps/html/content/Information_For_Candidates_Booklet.pdf

Preview your results online You can preview your results online 13 calendar days after the test. Results remain online for 28 days. Please note that the online preview of results should not be used as an official confirmation of your performance.

miriam 發表於 20-7-2 12:10
P.6 最底
Thanks for your information!!!

醒目開學勳章 王國長老

CAC 發表於 20-7-2 13:34
Thanks for your information!!!
要報盡快報, 睇完第一次裸考成績後有邊 part 唔得時買 past paper 做下, 操完再考多次, 希望 meet 到 BU 要求

唔好意思, 多口問句......

1.  IELTS Academic and General Training - paper-based test

2. IELTS Academic and General Training - computer-delivered test

請問如果中學生去考, 是否會選這兩樣考多, 兩者都是一樣嗎? 通常local university 會睇邊樣?

silvia_ng 發表於 20-6-30 16:31
OMG。。。有冇咁多時間上堂呀
無, 我囡疫情下, 補習老師又ZOOM,
如果學生唔交齊补習功課,
再請佢上補習社再卒

miriam 發表於 20-6-30 16:35
佢呢幾年玩得太開心, 依家一鋪過還債

我仔都真係勤力左,以前唔會為考試測驗溫書架!

bestwish 發表於 20-6-30 17:22
IELTS 成績有效期限為兩年, 大家要留意, 不是早考著數。通常有需要才考。

中五考都好適合了,再早啲就好似冇意思

esmehouse 發表於 20-6-30 20:06
Ielts 其實唔難考,我個今年 3 月祼考都考到 7.5 分,有時間可以叫佢上 BC website 睇下 YouTube 片 :funn ...

我仔裸考都好彩攞8.5分呀 不過writing要加把勁,只得7分

esmehouse 發表於 20-6-30 20:09
但到時怕唔怕會好趕?

我都唔識,而家著手研究中。不過一日未講掂佢,都係白做

Charlotte_mom 發表於 20-6-30 21:19
Dse放榜後要留港呀,正常都會改選,改選就會有面試
Jupas一出又註冊迎新,除非立定決心咩o day o camp o n ...

收到!咁都係唔會預早book,到時有時間先即郁!

大笨鐘 發表於 20-7-1 10:19
如果到時飛到嘅話,會睇阿仔空檔時間,即買機票即 plan 個簡單 trip。唔會一早計劃喇!可能放榜前比較容易 ...

CPLA 發表於 20-7-1 17:26
考試星期一開始,呀仔呢排勤力咗,仲叫我買 Red Bull 今日操數操到爆粗

...

我仔都係要買呢啲提神喎,red bull, monster, 葡萄適,而家屋企常備,我擔心佢飲太多對身體唔好呢!我哋下星期一考埋M2就完了,呢個周末應該都會同你仔一樣,操數操到爆粗了

CAC 發表於 20-7-2 14:02
唔好意思, 多口問句......

1.  IELTS Academic and General Training - paper-based test

揀Academic

TwinWong 發表於 20-7-3 10:06
無, 我囡疫情下, 補習老師又ZOOM,
如果學生唔交齊补習功課,
再請佢上補習社再卒

捽到流鼻血

silvia_ng 發表於 20-7-3 14:47
我仔都係要買呢啲提神喎,red bull, monster, 葡萄適,而家屋企常備,我擔心佢飲太多對身體唔好呢!我哋下 ...

Weekend 第一次買 red bull, 佢話唔好味
‹ 上一主題|下一主題