用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!  

03年出世既仔仔女女,話咁快仲有10個月左右就要考DSE了! (我成日同呀仔講我出多十次糧就到你考DSE,佢第一科係中文4月12號考)
今年冇哂D大學參觀、暑期班、影子計劃、義工服務等等活動,只餘下好多SBA要趕、課程要趕、操PAST PAPER要趕.....

你地仔女有冇諗住揀咩科揀咩學校 / 去海外升學?

同年出世既父母歡迎大家入黎傾下呻下交流下喎

TwinWong    發表於 20-6-19 11:25

是呀, 就到03年考大學。
我就好緊張啦, 但佢就...

回覆樓主:

現在小朋友要好努力温習

回覆樓主:

是呀!時間過得好快,大家一'齊加油!

素兒 發表於 20-6-19 12:19
是呀, 就到03年考大學。
我就好緊張啦, 但佢就...
應該接近學校考試便會緊張D? 你地有冇話暑期補課補到幾時呀?

Cecilia66 發表於 20-6-19 13:32
現在小朋友要好努力温習
我仔都開始努力左少少了,始終停左學咁長既時間,重新PICK UP再加清返D網上學習學得唔識既位,都用好多時間了...

singhk 發表於 20-6-19 14:57
是呀!時間過得好快,大家一'齊加油!
做家長都要同佢地一齊加油,幫佢地睇睇D升學野。而家佢地應該埋頭緊準備考試,又要補課,都真係唔太多時間研究。9月就要填JUPAS,20個選項真係唔知點填......

醒目開學勳章 王國長老

真係時光飛逝,大家睇住大家大咁,眨下眼又準備升大學
我仔04,你地驚完輪到我

Charlotte_mom 發表於 20-6-19 15:25
真係時光飛逝,大家睇住大家大咁,眨下眼又準備升大學
我仔04,你地驚完輪到我
...
哈哈,真係快得好交關! 特別我地呢D舊BK人,睇到ID都熟口熟面,就更覺得睇住人地個仔女大咁樣

拿,你仔04,我女05,我完左到你,你完左都係到返我囉

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-6-19 15:53
哈哈,真係快得好交關! 特別我地呢D舊BK人,睇到ID都熟口熟面,就更覺得睇住人地個仔女大咁樣

拿 ...

近兩年多左家長講升大學,大家都養大左小朋友了

我仔都係03 baby啊~ hea 咗幾個月home study 覺得少咗份衝勁, 堂上少咗, 補習都補少咗  
我做亞媽都有少少擔心, 但又好似幫唔到手咁...
呢排又多人講英國讀書, 其實我完全無諗過海外, 真係無從入手... 點算啊, 9月jupas 點填好啊?

係,睇到你哋D名,有莫名親切感,由讀幼稚園,小學,中學,一路睇住你哋分享心得,到現在又話備戰大學,時間過得真快!下星期話咁快又考試喇!大家一齊努力啦!

silvia_ng 發表於 20-6-19 09:57
03年出世既仔仔女女,話咁快仲有10個月左右就要考DSE了! (我成日同呀仔講我出多十次糧就到你考DSE,佢第一 ...

真係時光飛逝!

學校復課後冇特別補課,但會提早兩星期開學。呢排勤力咗,希望呀仔快D發力,10個月好快過。

Charlotte_mom 發表於 20-6-19 16:49
近兩年多左家長講升大學,大家都養大左小朋友了

第日傾未來女婿/新抱

helencarl1314 發表於 20-6-19 16:52
我仔都係03 baby啊~ hea 咗幾個月home study 覺得少咗份衝勁, 堂上少咗, 補習都補少咗  
我做亞媽 ...

我哋下星期中就開考了,到時應該會出predicted grade,希望佢哋知道自己成績後,會落多幾錢肉緊吧

kellymami 發表於 20-6-19 18:05
係,睇到你哋D名,有莫名親切感,由讀幼稚園,小學,中學,一路睇住你哋分享心得,到現在又話備戰大學,時 ...

哈哈,有時見返啲熟口熟面嘅名,真係有親切感架。不過真係兩個都上哂中學後,少左蒲上嚟,而家又係時候上嚟學下嘢,收下料啦。

CPLA 發表於 20-6-19 18:20
真係時光飛逝!

學校復課後冇特別補課,但會提早兩星期開學。呢排勤力咗,希望呀仔快D發力,10個月好快過 ...

我仔學校補到8月15,因佢讀8科,所以星期一至六都有佢份,朝8午4

silvia_ng 發表於 20-6-19 20:15
我仔學校補到8月15,因佢讀8科,所以星期一至六都有佢份,朝8午4
...

我女冇你個仔咁叻,佢plan S6 會drop M1

我就考完試後補到7月尾,8月尾又補2日咁暫時

我個仔都係 03年,下星期就考試啦,擔心佢,又幫唔到手~