用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?  

Justmichelle 發表於 20-6-18 18:53
咁就算冇運,你都可以繼續努力考証書比賽,叩門入心儀小學;
就算叩門叩唔到,依然可以繼續努力考証書比賽 ...

HAHA 有道理

kikitea 發表於 20-6-19 07:23
好慘。。。。。

真係失落...
但又可以點?
個天都比唯一選擇你咯...
唯有盡快收拾心情向好方面諗...

mikalaw 發表於 20-6-19 11:05
宗教分最離譜!原本宗教團體辦學的中旨不是為宣揚佢哋嘅福音俾更多冇接觸過的人嗎?本末倒置 ...

『講』就係咁講,要照顧自己人先。

02413124 發表於 20-6-19 07:11
利申:我自己當年升小叩門,升中都要叩門,記得橫風橫雨媽咪周圍搵學校,爸就鬧鬧鬧(仲要考得差過我既幾 ...

你既經歷我都試過...
升中派到17志願
父母又要搵食
自己同同學拎住張成績表四圍叩門
筆試都唔記得考過幾多次
最後都叩返心儀學校
呢個經歷真係畢生難忘

02413124    發表於 20-6-19 12:03

Msolivialeung 發表於 20-6-18 22:39
其實宗教分應該除消就真
同一個教又點?收左又係咪個個信教?
讀完又係咪個個入教?少少無謂!
但宗教對好多人黎講係最後一條救命草當你係N無人士, 唯一有能力幫到個細路就係呢樣

tummypooh 發表於 20-6-19 00:04
回覆 02413124 的帖子

呢五分唔算絕啦都係唔公平。
尤其是對有仔有女嘅家庭黎講, 好多人要諗好唔好為左細果個而犧牲大果個嘅福祉

Dybala 發表於 20-6-19 11:55
但宗教對好多人黎講係最後一條救命草當你係N無人士, 唯一有能力幫到個細路就係呢樣
...

舊生未必有信教 宗教分可抵消
宗教5分 + 首名5分 = 舊生10分

mikalaw 發表於 20-6-19 11:05
宗教分最離譜!原本宗教團體辦學的中旨不是為宣揚佢哋嘅福音俾更多冇接觸過的人嗎?本末倒置 ...
如果學生嘅宗教對辦學團體真係對咁重要就唔會咁多基督教/天主教神校互換學生啦, 都係成績/特異功能行先

nman0802 發表於 20-6-18 20:39
回覆 Justmichelle 的帖子

世襲父母的確係極度不公!
其實另一個角度世襲位係為左吸引舊生子女而設
假如不設舊生優惠 名校會失去一定吸引力

Poyau 發表於 20-6-19 12:06
舊生未必有信教 宗教分可抵消
宗教5分 + 首名5分 = 舊生10分
係, 當父母間小學都執哂/唔心儀/太遠, 直私又唔係個個考到同afford得起, 於是唯一可以做就係呢樣, 當然得20分都唔擔保做到啲乜

nman0802 發表於 20-6-18 20:39
回覆 Justmichelle 的帖子

世襲父母的確係極度不公!

其實一直都不明白為什麼要有世襲制。我一個朋友理直氣壯話這樣可以鼓勵校友貢獻無效,無論係時間定金錢。但係問題係,呢個機制係無一個咁嘅要求。就算畢業後完全無理會過母校,都有分,真係好奇怪。個邏輯是什麼?

成個計分制度最不知所謂嘅就係世襲嗰5分. 嗰班既得利益者最鍾意講嘅咩對母校有貢獻, 熟悉學校嘅教育理念......對我嚟講全部都只係將一D唔合理嘅嘢合理化嘅借口!

ok3 發表於 20-6-19 14:39
成個計分制度最不知所謂嘅就係世襲嗰5分. 嗰班既得利益者最鍾意講嘅咩對母校有貢獻, 熟悉學校嘅教育理念... ...

教育制度好失敗……難怪甘多学生自殺

i2be 發表於 20-6-19 12:58
其實另一個角度世襲位係為左吸引舊生子女而設
假如不設舊生優惠 名校會失去一定吸引力
...
名津少咗舊生子女, 會失去吸引力? 到底係名津吸引舊生, 定係舊生嘅子女令名津繼續成為名津先?

醒目開學勳章 王國長老

kikitea 發表於 20-6-19 08:43
對呀,抽到第一志願既仲會繼續四圍叩門

抽到第一,都去叩,即唔係心中最想囉
咁點解唔擺最想入嘅在第一,都係無奈吧!

基本上係CE/AL 和DSE 類似情況
以前有人話CE+AL 考兩次好辛苦,
好啦, 變成一次過DSE
過N年後又會有人話DSE 一take 過大壓力,
可能又變番CE+ AL.

總之就loop 來loop 去

iyhas 發表於 20-6-19 15:10
基本上係CE/AL 和DSE 類似情況
以前有人話CE+AL 考兩次好辛苦,
好啦, 變成一次過DSE

變幻原是永恆

Charlotte_mom 發表於 20-6-19 15:09
抽到第一,都去叩,即唔係心中最想囉
咁點解唔擺最想入嘅在第一,都係無奈吧!
...

可能最心儀既唔係自己個網
好似某d區都分左兩個網
所以抽到乙一都想叩甲一?
又有啲為穩陣揀間二線既做第一志願
中左二線就去叩一線