用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?  

一命二運三風水,人生不嬲都係咁。想靠實力就去考直私

考直私有offer,但不代表去到叩門階段會順利

其實考到直資私小,仲可以抽獎/叩門,都好唔公平

sandra9102 發表於 20-6-18 21:47
其實考到直資私小,仲可以抽獎/叩門,都好唔公平

直私人人都可以去考,呢方面又無唔公平啵。

honeybibibibi 發表於 20-6-18 21:57

係囉

honeybibibibi 發表於 20-6-18 21:57

唔係話考直私唔公平,考到系小朋友本是,好公平。
只是如有直資offer可以去叩門,有私小offer 可以去抽獎,呢樣嘢我覺得唔公平。

sandra9102 發表於 20-6-18 22:04
只是如有直資offer可以去叩門,有私小offer 可以去抽獎 ...

咪就係無唔公平囉。
人人都可以參與,人人都可以靠實力去考個直私再抽獎架麻。
而抽獎講運氣,叩門又困難重重,咁先係唔公平。

只是如有直資offer可以去叩門,有私小offer 可以去抽獎 ...

又唔會,好似大人打工都好多時做緊/搵到份工都會想搵第二份更好

點解有私校offer抽津小係唔公平?
大家都係咁抽啫。

咁你會唔會話有小朋友返同時返兩間幼稚園,
一間學卷一間私幼係唔公平?

02413124 發表於 20-6-18 22:12
又唔會,好似大人打工都好多時做緊/搵到份工都會想搵第二份更好

你呢個例子比喻插班/轉校比較適合

Justmichelle 發表於 20-6-18 22:14
你呢個例子比喻插班/轉校比較適合

都唔係呀,我公司真係試過請左個人,咁佢已經有offer,佢都有繼續搵/見其他工,臨上班前佢打黎話唔做啦,未同叩門一樣

有人一出世含住金鎖匙,有人一出世無父無母,所以根本世界就無絕對公平

noverzero    發表於 20-6-19 09:56

Justmichelle 發表於 20-6-18 20:26

不過我都認同世襲制有啲問題。

我覺得都係類似宗教分,即讀過六年自己仔女都想佢入都好清楚同認同學校教育理念同歸屬感之類

其實呢個問題年年問。我覺得本身抽獎算公平,因為如果純計成績,有一部份資源較豐富或頭腦發展較早較快的學生會拎晒的好位。而家抽,人人都有機會。 最唔公平我會話係世襲制,呢樣就真係唔公平。

02413124 發表於 20-6-18 22:20
我覺得都係類似宗教分,即讀過六年自己仔女都想佢入都好清楚同認同學校教育理念同歸屬感之類
...

學校理念有幾好,啲老師都唔同哂啦,仲係同一間學校咩
直私就話可以保留教育理念啫....津校都係教育局話咩就咩架啦,有幾多空間俾學校自己真係值得商榷
再講..... EK咁多個vs post,有幾何攞教育理念出嚟講,都係睇升學數字啫

Justmichelle 發表於 20-6-18 22:32
學校理念有幾好,啲老師都唔同哂啦,仲係同一間學校咩
直私就話可以保留教育理念啫....津校都係教育局話咩 ...

只係講設計者rationale
不如如果好似你講,老師都有機會轉工,仔女都唔應該必收,同埋好多人仔女都唔係父母工作地點一樣。宗教都好多人冇所謂,可能就咩分都唔洗計。

其實宗教分應該除消就真
同一個教又點?收左又係咪個個信教?
讀完又係咪個個入教?少少無謂!
最興話歧視,咁樣又算唔算一種?

又係尼個topic,年年都有人話唔公平

唔抽獎,咁變晒考學校啦,睇小朋友實力嘛,預計滿手offer既繼續係嗰一千幾百人,不過到時實有人話唔公平:佢有家底、佢老豆係醫生、佢識人有推薦信、佢個女生得靚、佢個仔個樣醒、佢讀名幼、佢係超大B、佢靠關係.........

講唔係咁啱聽嘅說話~
其實好多基層,讀券幼,抽中地區一線津校,其實小朋友有無限可能,自己唔識教,至少,至少有個機會,去改變。(未到脫貧,香港較難)
有直私offer嘅,要神津,就唔好再話抽獎唔公平

我覺得無準備過考/抽邊間學校,無睇過學校資料,無認真思考過,求其聽路人甲乙丙篤中間甲一/乙一神津,嗰啲仲唔公平。

咦?中咗間咩咩天神呀,好唔好㗎?間學校咁舊咁細,係咪學你咁要去叩門?