用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

完全靠一個運字,有人有運,可以什麼也不用考就入d好好的學校。有人有前人福蔭,可以什麼也不用準備就在11月早早收工等升小。有人努力考取証書比賽,卻仍在大風大浪的海上飄浮。。到底是不是什麼也沒有的人,就註定在寶校過渡6年?
   24    0    1    0

回覆樓主

如果津校全部變成好似直私咁要考幾輪,都唔見得會係好方法。反而考慮吓改革小學升中學機制,唔好用前人PS1定學校Banding percentage ,每個學生純以自己成績去考中學,咁「寶校」先有機會可以翻身,成個生態會健康啲。

咁就算冇運,你都可以繼續努力考証書比賽,叩門入心儀小學;
就算叩門叩唔到,依然可以繼續努力考証書比賽,轉校插班入讀心儀小學;
就算唔轉校,仍然可以繼續努力考証書比賽,入讀band 1中學,揮低一班曾經比自己幸運嘅小朋友。
其實你唔係乜野都冇, 而係你想要乜野......
制度無論公平與否,堅持、努力始終係最重要

醒目開學勳章 王國長老

keep-calm 發表於 20-6-18 18:51
如果津校全部變成好似直私咁要考幾輪,都唔見得會係好方法。反而考慮吓改革小學升中學機制,唔好用前人PS1 ...

點解寶校唔可以考好pre s1黎翻身?
點解有寶校可咸魚翻生?有d一池死水?

Justmichelle 發表於 20-6-18 18:53
就算叩門叩唔到,依然可以繼續努力考証書比賽 ...

係可以,但係插班啲位好少,並吾係抽獎時咁多~

回覆 princesscupcake 的帖子

我覺得好公平!只要做足準備,私校,直資,國際總會有學校讀!

alankany 發表於 20-6-18 19:48

我覺得好公平!只要做足準備,私校,直資,國際總會有學校讀! ...

樓主講緊津校

very unfair!!

其實冇一個制度完全公平
用成績應該會更催谷,咁窮讀唔到私幼,雙職父母冇人教都會話唔公平
不過有實力的話,其實叩門係有用

alankany 發表於 20-6-18 19:54

津校都一樣!叩門都係俾有準備的人!

樓主係講緊自行及大抽獎嗰啲位

BabyBookBu 發表於 20-6-18 18:42
完全靠一個運字,有人有運,可以什麼也不用考就入d好好的學校。有人有前人福蔭,可以什麼也不用準備就在11 ...

我呢排都不停想住呢個問題

02413124 發表於 20-6-18 20:02
其實冇一個制度完全公平
用成績應該會更催谷,咁窮讀唔到私幼,雙職父母冇人教都會話唔公平
不過有實力的話 ...

叩門申請8間5間無得見,1間call interview, 1間人人有得in,1間仲未知有無得in。
幾有實力,好多無111連叩既機會都無。
由其地區一線

honeybibibibi 發表於 20-6-18 20:14
叩門申請8間5間無得見,1間call interview, 1間人人有得in,1間仲未知有無得in。
幾有實力,好多無111連叩 ...

經驗話我知,叩門除111外有好多其他因素。當然簡學校之前要搵d資料係111先見,邊d唔洗。要個d簡間最鐘意既,我記得2歲已搵定資料,仲搵埋叩門鐘意收邊間幼稚園,就讀個間。
又講真叩門私幼好多時有著數,咁又算唔算唔公平

princesscupcake 發表於 20-6-18 20:04
樓主係講緊自行及大抽獎嗰啲位

不過我都認同世襲制有啲問題。
細佬妹/父母係職員都仲有得講 係方便照顧。
點解父母係個度畢業可以受惠子女?
兩代/兩個完全唔同嘅個體點解要有分數連繫?
如果父母個間殺咗校呢?咁我小朋友咪完全冇分?
如果我大個咗唔係住個區呢?我又要為咗多啲分又跨區讀書?咁分校區嚟做乜?

02413124 發表於 20-6-18 20:17

我相信有一群父母係由0歲已經悉心裁培小朋友,耐何自行同抽獎都無運。
唔係樣樣野迎合心儀既學校就必定有得in甚至必入。
結果叩門機會都無,但又憑實力考到私小,咁又要考慮自己負唔負擔得起喎。
負擔唔起就讀寶校啦!
寶校唔係無出頭天,但好明顯課程進度都比人淺同慢,咁又應該要拿筆錢加緊外補追進度,插班位又少... 沒完沒了...

不過所有野講黎都係廢話... 其實家長們見小朋友派得唔好,一定唔開心架啦!都係想呻下既者。

honeybibibibi 發表於 20-6-18 20:29
我相信有一群父母係由0歲已經悉心裁培小朋友,耐何自行同抽獎都無運。
唔係樣樣野迎合心儀既學校就必定有 ...

明白,只係想指出無一個system 係完全公平
同埋真係冇運,靠實力,叩門唔得,仲有插班,唔得再可以升中番生,曾行過一間人稱寶校既學校,門口大大張banner有學生入dgs,只想講唔係冇希望。眼見唔少朋友叩唔到,插小二,小三,最後都入到唔錯中學,如期怪個機制,不如快快收拾心情做好準備更實際。

honeybibibibi 發表於 20-6-18 20:14
幾有實力,好多無111連叩 ...

早喺上年自行前已經睇定心儀既學校
亦搜集左資料,根據過往所有考生都會有面試機會
雖然唔使111,無奈係隔離網
我都照放110
然後到今年唔知係咪真係疫情問題
竟然話未必接見所有考生
但自行同大抽獎 揀佢既都會優先考慮
點知最後連見既機會都冇
反而比我知道000都有得in
都唔知可以講咩好
如果早知係咁...我就唔使放佢110....
搏過第二間

Justmichelle 發表於 20-6-18 18:53
就算叩門叩唔到,依然可以繼續努力考証書比賽 ...

講得無錯,堅持努力一定得,機會只會留俾有準備嘅人

回覆 Justmichelle 的帖子

世襲父母的確係極度不公!

‹ 上一主題|下一主題