用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-6-29 12:17

可否解釋我嘅「谷」有幾狹義?閣下嘅「谷」又幾廣義?: ...

我唔識, 亦無野值得你學習, 完. :D
個個都係O甘架啦, 收起D料, 費事比人追過... XD

所以, 網上分享投資心得果D VIDEOS, 算吧啦...

safeway 發表於 20-6-29 13:15
我多口插嘴,我家人讀貴公子的小學部,以我們一般凡夫俗子的水平或眼光,真係不能話貴校唔「谷」!功課多 ...
好多好多人谷左話自己冇谷又話冇時間溫習, 咩都冇做過. 天才波.

我相信真係有咁嘅人, 好似"電子競技" 嘅選手, 一天打10幾個鐘頭遊戲機, 比著係正常人未必忍受唔到.
但係真係會有人可以因為咁月入百萬. 都唔出奇. 不過唔係大部份人姐.

我多口插嘴,我家人讀貴公子的小學部,以我們一般凡夫俗子的水平或眼光,真係不能話貴校唔「谷」!功課多 ...

Deleted

小學平日大約五樣功課算多嗎(周末或假期會多些)家人的小朋友有冇好好利用導修堂?佢平時生活起居作息又如何?讀書當要自動自覺十分重要,所以我之前有講家長是否俾兒女「裸讀」而缺乏培養兒女面對學習嘅軟實力?閣下如果希望靠運得到一個天生自動自覺,天生喜歡讀書嘅兒女先至讀到書,呢種想法比較消極。名校唔係神仙,唔可以將「裸讀」嘅學生變成高材生。

學校有責任喺學生病假中提供功課,至於做唔做,交唔交係可以向學校商議,唔會強迫。以前我亦有提及阿仔有同學讀到畢業都滿江紅,如果學校咁衰,佢又點可以讀到畢業?

ok3 發表於 20-6-29 14:58
維護自己嘅既得利益好正常, 不過唔該都要有返啲points. 宜家講緊世襲嗰10分, 同"自己小朋友渣, 唔夠人地叻" ...

自己小朋友渣, 唔夠人地叻, 係講緊直資及私校
的確係優勝劣敗.

之於世襲嗰10分, 我要重申
父母係香港小學畢業, 只要間小學冇執笠, 就會有呢10分
問題只係你願唔願意攞呢十分
人地選擇攞, 你選擇放棄, 這是係你的決定及權利
你唔要, 就要求取消, 人人都冇, 好似有啲自我中心
唔該唔好講到自己冇讀過小學咁

Soundervolt 發表於 20-6-29 15:14

小學平日大約五樣功課算多嗎(周末或假期會多些)家人 ...

以前津校校長講,你派得入嚟,你就有權讀完6年先走~~~

學生遠遠離咗主車群,又唔覺問題存在,最有效嘅方法係令佢盡快畢業~~~

mcl203 發表於 20-6-29 15:24
以前津校校長講,你派得入嚟,你就有權讀完6年先走~~~

學生遠遠離咗主車群,又唔覺問題存在,最有效嘅 ...

如果學生遠離主車群,學校亦認為家長唔係通情達理嘅人,唔認為自己子女轉到一間合適自己嘅學校會更好,都唔會討論轉校建議,由得個學生讀到畢業,無謂找麻煩俾人話名校靠踢人出校做靚盤數

Soundervolt 發表於 20-6-29 15:35

如果學生遠離主車群,學校亦認為家長唔係通情達理嘅人 ...

我哋小學係唔會建議學生要考慮轉校,咪校長所講派得入嚟就有權讀完6年先離開~~~

mcl203 發表於 20-6-29 15:38
我哋小學係唔會建議學生要考慮轉校,咪校長所講派得入嚟就有權讀完6年先離開~~~
...

其實家長見到遠離主車群太遠,基本上唔使學校建議都知讀落去有冇幸福,繼唔繼續落下,真係個人選擇

Soundervolt 發表於 20-6-29 15:42

其實家長見到遠離主車群太遠,基本上唔使學校建議都知 ...

好多家長唔理㗎喎。某次升中簡介會,某位同學父親係外國人,母親就扮唔出聲,佢問一條問題,我囡只可以入英文中學,佢中文完全唔得,(平時佢囡係需要協助嘅),佢直升唔到點算。校長靜咗幾秒,香港好多英文中學。父親話我完全唔識,校長好好人答,我知你個個案,休息時間搵老師幫你手~~~

mcl203 發表於 20-6-29 15:49
好多家長唔理㗎喎。某次升中簡介會,某位同學父親係外國人,母親就扮唔出聲,佢問一條問題,我囡只可以入 ...

有尐奇怪,讀您女間學校中文完全唔得?咁佢返學咁多年中文科點過?同同學媽媽咁多年都用英文溝通?我認識一位金髮藍眼嘅DGS女學生,中文唔算得好好,但都可以掹車邊。阿仔學校有國際班,外國學生都冇問題。

Soundervolt 發表於 20-6-29 16:13
有尐奇怪,讀您女間學校中文完全唔得?咁佢返學咁多年中文科點過?同同學媽媽咁多年都用英文溝通?我認識 ...

有無留意我有句嘢?佢起碼英文一科好OK嘅~~~

不便明言啦~~~

mcl203 發表於 20-6-29 16:17
有無留意我有句嘢?佢起碼英文一科好OK嘅~~~

不便明言啦~~~

Oh!

iyhas 發表於 20-6-29 15:21
自己小朋友渣, 唔夠人地叻, 係講緊直資及私校
的確係優勝劣敗.

唔好誤導人, 講到呢10分好似人人都有咁先得架! 唔係我唔要, 係冇得要. 間小學冇咗, 又或者父母唔係在HK讀小學......, 都會令到小朋友冇咗呢10分. 唔好以為呢班人只係佔少數, 其實為數不少架. 而呢10分係講緊你先天冇咗就冇咗, 無論你後天幾努力都唔會得到!

回覆 iyhas 的帖子

咁如果執笠呢?

ok3 發表於 20-6-29 14:58
維護自己嘅既得利益好正常, 不過唔該都要有返啲points. 宜家講緊世襲嗰10分, 同"自己小朋友渣, 唔夠人地叻" ...
Super agree

ok3 發表於 20-6-29 16:20
唔好誤導人, 講到呢10分好似人人都有咁先得架! 唔係我唔要, 係冇得要. 間小學冇咗, 又或者父母唔係在HK讀 ...
咁算無10 分; 仍然可以靠努力去叩門去插班點解有D人可以靠父母背景? 因為制度想減少幼稚園生考試壓力囉

hidepata 發表於 20-6-29 16:23
回覆 iyhas 的帖子

咁如果執笠呢?

執笠呢個因素, 我在前一板都答咗, 你可以睇下

i2be 發表於 20-6-29 16:30
咁算無10 分; 仍然可以靠努力去叩門去插班點解有D人可以靠父母背景? 因為制度想減少幼稚園生考試壓力囉
...
如果照你咁講, 印度嘅種姓制度, 大陸嘅紅二代/高幹子弟都冇問題, 好合情合理. 因為賤民/平民百姓都仲可以經過自己嘅後天努力嚟向上流
‹ 上一主題|下一主題