用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

Reitsal 發表於 20-6-26 14:46
我同意unify所有學校(可能實質唔係,但感覺係都夠),要令家長覺得入到邊間都無所謂,小朋友同家長先可以快 ...
其實傳統名校 多數唔谷小朋友

樓主,抽獎係公平喎,我覺得唔公平只係在於頭個part 既計分制度,搞到有好大部份位無左

tummypooh    發表於 20-6-29 22:00
Mochamiu    發表於 20-6-27 10:26
hoho

係呀。

phoebetai 發表於 20-6-27 07:59
樓主,抽獎係公平喎,我覺得唔公平只係在於頭個part 既計分制度,搞到有好大部份位無左
...

所謂計分制度唔公平, 講來講去都係父母舊生十分

我想問, 如果用父母舊生的學歷係唔公平,
咁用父母的金錢去讀名幼又係咪好公平?

有人有錢讀名幼推佢入去,
我用舊生名義去推佢入去
我反而覺得好公道

iyhas 發表於 20-6-27 10:54
所謂計分制度唔公平, 講來講去都係父母舊生十分

我想問, 如果用父母舊生的學歷係唔公平,
又一謬論。點解會有人諗d野可以咁攪笑?果然世襲令人頭腦變成簡單。讀名幼都有考試或評估,有人考第一有人考第尾。
我見證我小朋友同學咩offer都冇,最尾要派津校。

但係世襲就基本上考第尾都會收,係反智慧嘅行為。

所以名幼入到好小學係因為努力入到,並唔係因為名幼入到。
而世襲就合上眼睛入。

islz 發表於 20-6-27 14:18
又一謬論。點解會有人諗d野可以咁攪笑?果然世襲令人頭腦變成簡單。讀名幼都有考試或評估,有人考第一有人 ...
今時今日 邊度仲有幼稚園會有考第尾架事實上 靠成績評估收生非常難 最叻 與最差當然易分 但中間的呢?
所以揀父母學歷(舊生), 其實是權宜計

又一謬論。點解會有人諗d野可以咁攪笑?果然世襲令人頭腦變成簡單。讀名幼都有考試或評估,有人考第一有人 ...

邊間幼稚園會有考試排名,而且會有考第尾?幾歲人仔又可以有幾叻?咁細年紀被見到叻嘅嘢唔少都只係父母對佢地嘅「超前教育」,拔苖助長。呢尐所謂「叻」去到小學階段未必可以持續。有時名校最大嘅能耐就係唔需要揀學生之下仍然維持到齊體成果質素。

如果您小朋友係真才實料有實力嘅學生,唔需要靠運氣,一樣可以喺將來入到心儀嘅學校。反而您口中認為唔夠班嘅學生可以直入名校未必係好事,可能讀得十分痛苦,俾個學位佢反而仲害咗佢添。我有朋友囝仔同我仔同年升小學,佢靠關係被某傳統直資名校取錄,讀咗幾年之後搞唔掂都要離開。

i2be 發表於 20-6-28 15:46
今時今日 邊度仲有幼稚園會有考第尾架事實上 靠成績評估收生非常難 最叻 與最差當然易分 但中間的呢?
所以 ...

「世襲」父母未必係成績好嘅學生,阿仔有同學經地區派位入讀,小學一路都滿江紅,但都冇轉校,佢媽媽話轉校都未必有任何改善,不如讀到畢業,起碼將來可以益下個孫

Soundervolt 發表於 20-6-29 01:00
「世襲」父母未必係成績好嘅學生,阿仔有同學經地區派位入讀,小學一路都滿江紅,但都冇轉校,佢媽媽話轉 ...
呢個只係 heuristic的方式,並非絕對保證對名校 要最有收生保證 其實是考試
但現在 不鼓勵 逐個學生考試 而且每間津校都考 真係人都顛
名校舊生 學歷、工作佔優
其實是從而推斷管教、鼓勵子女上較花功夫

phoebetai 發表於 20-6-27 07:59
...
Yes, especially for 世襲

ar_mak 發表於 20-6-26 16:34
如果將家長再細分去睇,壓力係來自媽媽,而唔係爸爸。
其实点解通常爸爸比较看得开,但妈妈就那么紧张入读边间学校呢?

i2be 發表於 20-6-27 04:38
其實傳統名校 多數唔谷小朋友
家长自己谷嘛。。。 神校d野深到呢。。。 家长背后不发功,小朋友点追?

ar_mak 發表於 20-6-29 10:10
6個人食蛋糕,每人一份,問你要分幾多份?

你答6份話你錯,你要答3份先至得。
可否解释为何是3份?
你一定是读名校出身的了

猴子爸 發表於 20-6-29 09:31
家长自己谷嘛。。。 神校d野深到呢。。。 家长背后不发功,小朋友点追?

「谷」呢個字好籠統,名校對學生喺課程內外有要求,但唔係單單用「谷」去達到高水平,更加唔係將課程定到特別艱深,將教育嘅責任全部推卸俾家長。當然,會有家長用「倍太子讀書」方法去讀名校,但呢類家長唔係名校獨有。

如果只係將課程訂得好深,只係要學生同家長一齊去追趕成績,用呢個咁容易嘅方法,咁全部學校都可以變成名校乎?

講來講去,
就係自己小朋友渣, 唔夠人地叻, 就話人地霸住晒offer
父母的小學學校渣, 唔夠人地讀好學校, 就話人地世襲果十分唔公平

人人都有父母小學果十分 (執笠另計)
但父母你自己選擇唔比小朋友去讀而己
點解呀? 就係因為渣囉~!
你自己放棄權利, 係你的事,
點解要話呢個制度唔公平

猴子爸 發表於 20-6-29 09:31

因為部份發表嘅人可能未讀過, 唔清楚, 自己想像出黎.或聽朋人認叻話唔使溫書, 邊度要架, 天才波, 之後又信左, 就係咁簡單.
‹ 上一主題|下一主題