用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-6-21 18:36
最top 個間直g咪一樣有有關係組,神校另一特點係networking, old boy/gal 冇分加點講得通呢  ...

眾神之首講明收70%有關係申請人

i2be 發表於 20-6-21 18:19
名校其中一個特點係可以吸引家長送好學生入去假如不準收舊生子女
只會令佢地轉埋做直資
到時, 地區分=0影響 ...

我唔反對舊生係可以有加分世襲,只係上面討論到世襲係咪符合公平原則呢個問題,而且校友子女係咪一定等於好學生?依家仲有部分名校唔轉直資,但一定唔係因為想收世襲生,相信LS唔收世襲都一樣大把學生爭住叩門插班。

Poyau 發表於 20-6-21 19:43
眾神之首講明收70%有關係申請人

小圈子

拆彈專家 發表於 20-6-21 19:49
我唔反對舊生係可以有加分世襲,只係上面討論到世襲係咪符合公平原則呢個問題,而且校友子女係咪一定等於 ...
現在是幾個因素妥協的結果對名校運作:當然越多自行收生越好、可以考試更好
對學生:考試越少、越簡單越好
收舊生子女 可以減少考核 最簡單的質素保證 又可以加強舊生網絡
最公平的方法 一定係增加面試/自行收生位
(到時舊生影響力更不透明)
強者越強 弱者更難入名校

我只係覺得當7-8成人抽到好簽,興高彩烈地準備升小買野上小一,有另一班抽得差的人仍在海中浮沉,左右搵學校,好彩就遇上叩門伯樂可以施以援手拉一把,但有部份就冇咁的機會,可能頂盡去番二線。所以我覺得點解會攪成咁,個d自行父母宗教有分加其實好應廢除。什麼叫質素保證?父母叻不代表仔女同樣叻/合適讀,夾硬因為+分而申請入讀,苦的是小朋友。為何不能將幾類申請人分類抽簽,限定quota,令大家都有機會抽?
For example,
父母舊生類:限抽10%
兄姐類: 限抽20%
校董宗教:5%/廢除

以上抽不到的再撥入大抽獎:
全部大抽簽

回覆 ar_mak 的帖子

突然諗起某集團會員消費滿一定金額就排另一條隊可優先入座,又會唔會有人覺得唔公平?
推前D計分制度下有分既人校友/跟兄姊,N年前都好大機會係靠抽獎入
父母教職員或宗教分,某程度都有付出

不過爭議點係用你比喻,住個區餐廳既人食飯前要訂座抽獎決定,而唔係先到先得方式係唔係公平
但小一係唔想太早催谷小朋友情況下如果用先到先得,恐怕家長唔知露宿多少色去排隊了

其實入學得兩種方法,一係抽一係睇實力。但如果只睇小朋友實力的話,只會做成催谷文化,咁是否一件好事?到時肯定全部小朋友在幼稚園階段已經被谷到儍.....

另外只看實力是否真正的公平?如果一個家庭有豐富的資源,家庭可花大量的金錢時間去陪育小朋友,小朋友學習進度一定比部份手定口定家庭的小朋友好好多⋯⋯

我反而覺得現在的方法已經好好,有大量資源的小朋友大多已考直資私校,根本不會去博抽名津,同其他人爭,相對來說其他人抽中好學校的機會大了很多。家庭不富裕的小朋友也有機會讀到好學校。同時運氣差而叻的小朋友也可叩門入心儀的學校....同樓主一樣

要知道永遠沒有一個公平的方法滿足所有人.....現在的方法富裕家庭可能會話,我放了咁多時間金錢去陪育小朋友也是抽不到神津,不公平!

其實大家不要睇名校睇得咁重要,神校一樣有人考第尾,寶校一樣有勁人。入到神校追唔到可能仲打擊小朋友自信心。其實係小學呢六年點樣陪養小朋友反而更重要。

我自己小學當年是一間超差的學校,我和另外幾個同學咪一樣入到band 1  中學,讀到大學。唔敢話自己好叻,但我哋都有幾個現在係專業人士。條路其實好長,入唔名校其實不要太介懷。

AJH    發表於 20-6-22 09:57
02413124    發表於 20-6-22 08:33

回覆 BabyBookBu 的帖子

小朋友個班有2個同學仔都3個同一間讀,其實想像到如果3個唔係同一間,無論接送番學,簽通告,出席學校活動,都辛苦C人地阿媽.當然你可以話搭校車,唔講錢,但未必抽中個間樓下有站,番學時間相約,送2個都慘,可能話爸媽一人一個,但遇著番輪更的都唔知點分身去接送.所以如果兄姊就讀,我會建議保留.至於現有機制,宗教分/舊生分/兄姊校友分,如果有宗教既又稍有名氣學校其實20分都好多抽唔中
利申:當年20分抽唔中地區一線津小,聽講得2定3個人抽到

通常投訴某制度唔公平既人,都係用單一角度(自己)既考慮為主。
好以北韓咁,由黨中央指派好唔好?
或者好似美國咁,一係由政府指派去離家最近而又有位既政府學校(無得揀),一係自己去考私校,又好唔好?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

派得唔好或有錢既人會答你好

回覆樓主:

Delete

tummypooh    發表於 20-6-23 13:07
MrBeast    發表於 20-6-22 10:32

Mimimuel 發表於 20-6-22 08:27
其實入學得兩種方法,一係抽一係睇實力。但如果只睇小朋友實力的話,只會做成催谷文化,咁是否一件好事?到 ...

似乎,宜家文化已經進化成先考1X間直私,有offer從中去hold,跟住考慮官津結果,其後,再去10間8間叩門。過程又可Facebook全程方享~~~

mcl203 發表於 20-6-22 10:07
似乎,宜家文化已經進化成先考1X間直私,有offer從中去hold,跟住考慮官津結果,其後,再去10間8間叩門。 ...
廿一世紀世人肶股每人一個,點解有人可以hold 住幾個offer 唔放咁唔公平

似乎,宜家文化已經進化成先考1X間直私,有offer從中去hold,跟住考慮官津結果,其後,再去10間8間叩門。 ...

hold 直私 offer 源於各校出 result 時間不同(包括抽獎),避免唔到。點叫家長考到 3私之後唔 hold 到 LS派彩

講返主題...
事實上,宜家制度已幾平衡:靠實力有直私、叩門;靠運有抽獎。難道全部憑實力取勝就公平?掉轉諗不如將最好既資源留比有需要協助既小朋友,最醒既入晒寶校?從來社會資源分配都冇法做到絕對公平

993rs 發表於 20-6-22 10:33
hold 直私 offer 源於各校出 result 時間不同(包括抽獎),避免唔到。點叫家長考到 3私之後唔 hold 到 LS ...

似乎,我宜家只係講咗現行潮流做法~~~

又似乎,未有出一個字去討論制度公平與否~~~

lamlam0710 發表於 20-6-20 18:12

冇錯,我上慕道班第一天修女問大家黎慕道嘅原因,佢話明 ...

天主面前, 佢係全知全能, 佢係知道晒你心目中諗咩
只係人幾時受到感召而己
(概念就好似有人打電話揾你, 你選唔選擇去接聽而己)

五六年代時, 啲人聽神父講道理, 聽完有牛奶麵包食
好多人臨死先去信教, 就係為咗個天主教墳場骨灰位
有啲人去信教, 就係為咗去教堂行婚禮
要求所有人全心信教才可獲得果五分, 未免有啲荷刻

我的理解係有直資offer 的不可參加大抽奬,私校就睇學校自己決定,不過大部分出名的都不可以抽。

我身邊有直資私校offer 的朋友全部都冇再去叩門,因之前玩直私interview 已經玩到身心疲累。而且叩門位不多,機會不大。當然這不能代表其他人不會這樣做。

都係嗰句,呢個世界冇絕對公平,每一種做法都有人有着數,亦永遠有人不滿,冇可能滿足晒所有人。

Mimimuel 發表於 20-6-22 10:39
我的理解係有直資offer 的不可參加大抽奬,私校就睇學校自己決定,不過大部分出名的都不可以抽。

我身邊 ...

#196 ~~~

我似乎又係講咗考慮官津結果,應該係另一個意思~~~

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題