用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

jli008 發表於 20-6-20 10:54
中文吾好不要見怪。我咁講睇下明吾明。現在要考教師牌,報名去考试,合格了就可以有这个牌。若50分合格, ...

不要誤會,因我真係唔明。因為以我所知,除中英普,係冇考試合格先有既考試牌,其他科多數係degree畢業後再加一張diploma of education。
而中英普你睇就知唔會係人考都合格,而且有好多非教師都會去考,所以合格率都唔會好高。再且,考試分數其實係未set得高分先合格先好,我覺得未必,份卷淺幾高分都冇胖。

宮二 發表於 20-6-20 08:44
也許我都認識你的朋友,自行放棄了天神,只因理念不合。大抽獎搏入較近家英津小。當然佢要有兩間私校back  ...

應該唔係同一人因佢連backup都冇,好堅

lamlam0710 發表於 20-6-20 08:21
你朋友個 case 同我一樣,我同我妹都係嘉諾撒系列學校舊生,本來舊生+宗教分自行囡囡已經 25分。我堅持唔 ...

Exactly 佢係咁講
我就諗間學校點先會令到學生都唔想自己既下一代入,仲要唔係一個

BabyBookBu 發表於 20-6-20 07:47
謝謝大家咁踴躍回應,我已經由谷底反彈成功。000叩入心儀的學校。在大抽獎前,我已經覺得有冇攪錯。呢個抽 ...

恕我直言,如果現在有人話叩門點解唔規定係俾111或110人士,俾000唔公平。你又是否同意?不要誤會,我只係真係想指出冇一個制度所有人都同意同覺得公平。

回覆 02413124 的帖子

就係111學校都target000的精英。我才冇信心要叩門,最終000叩到另一間。又點唔公平?如果全部學校只接受111叩門,咁我就不用叩000

BabyBookBu 發表於 20-6-20 11:34
回覆 02413124 的帖子

就係111學校都target000的精英。我才冇信心要叩門,最終000叩到另一間。又點唔公平 ...

我冇覺得唔公平,只係想講任何人制度都總會有人覺得唔公平

個人認為部分學位抽獎係俾社會一條擺脫貧富殊的途徑,係俾貧苦學生脫貧的機會。我也是得益者之一。

我覺得香港學校已經算多選擇,不同stream 都有,算多元化。

i2be 發表於 20-6-20 06:30
假如名校不能以計分方法收舊生就不能保證收生有一定質素了
因為宗教分、地區分、長幼分均不影響學生背景

曾經,一個校長講嘅係,呢幾個叩門位我先有權自己揀~~~

自行位一樣係校長無絶對嘅選擇權,都係靠計分派入,就算舊生子女亦非質素保證~~~

mcl203 發表於 20-6-20 13:22
曾經,一個校長講嘅係,呢幾個叩門位我先有權自己揀~~~

自行位一樣係校長無絶對嘅選擇權,都係靠計分 ...
呢D係相對而言所以有名校想轉直資
令收生更有要求
部分希望轉直資的津校, 其實有個 trend, 就係越黎越少舊生選擇, 所以希望收更多街外生(但佢更加不會想收更多大抽獎)

i2be 發表於 20-6-20 13:32
呢D係相對而言所以有名校想轉直資
令收生更有要求
部分希望轉直資的津校, 其實有個 trend, 就係越黎越少舊 ...

津校轉直資其實唔容易,要所有parties 都同意咁制

ar_mak 發表於 20-6-20 16:47
其實按照原有派位制度,然後選擇111寶校既學生,每年(共六年)可以收政府20萬既學習津貼,以現金方式 ...

咁間間學校都爭著做寶校又有人話唔公平,點解你果間係寶校,我哋唔係。
要加一條KPI,全部畢業生冇band 1

b3410 發表於 20-6-20 16:54
咁間間學校都爭著做寶校又有人話唔公平,點解你果間係寶校,我哋唔係。
要加一條KPI,全部畢業生 ...

ar_mak 發表於 20-6-20 16:47
其實按照原有派位制度,然後選擇111寶校既學生,每年(共六年)可以收政府20萬既學習津貼,以現金方式 ...
津貼直接俾家長?俾學校就無乜用不過條數點計出嚟
咁家長湧入寶校
幾年後咪無曬寶校

ar_mak 發表於 20-6-20 17:16
某程度黎講,咪計劃成功囉~!

PS:寶校,係指不受歡迎學校,不是指學業成績差既學校,我地係唔講呢D。 ...
幾時輪到你做總統/凸瘦?(有料)係就快啲報名啦

回覆樓主:

我地屋企 都係三毛daddy又唔喺香港讀書自己學校有殺咗校
所以都明白覺得好唔公平 咁但係每一個制度都有 有人受益有人覺得唔公平
所以唯有自己做好啲考好直資。 自己小朋友都唔係好叻 大都可以攞到十幾個位。 冇父蔭 咁就要靠自己努力

iyhas 發表於 20-6-19 17:24
宗教分果五分,
係可以參加18個月的慕道班,  有資格領洗去獲取神父/導師唔會理你出發點如何, 總之你肯聽佢 ...

冇錯,我上慕道班第一天修女問大家黎慕道嘅原因,佢話明知大部份都係為 5分,唔緊要。因為咁先機會令大家由有目的變到真心向天主。我承認當初我都係為5分,同我同批受洗的同學都已經無返 Church,我領洗已經兩年幾了,我一直維持每星期返church, 給女兒報讀兒童主日學。

利申:20分自行抽唔到,大抽獎甲一抽到

宮二 發表於 20-6-20 09:50
到時候又會有人嫌分地區唔公平

就近返學係對學生最好嘅,真係想讀個間官津校咪搬屋咯,好公平。
‹ 上一主題|下一主題