用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?   [複製鏈接]

回覆 tracer 的帖子

唔使咁灰,我都冇考CERT。不過小朋友都有去興趣班啦。

Reitsal 發表於 20-6-19 00:02
而家都算幾公平,家長可以做好多嘢去改變宿命,如果要再公平啲可能要將全港學生分區隨機派入學校,所有學校 ...

認同,但而家資訊太發達,學校好壞如何變得很透明,所以係無辦法,有得揀都唔會讀寶校

一係大抽獎除左siblings,其他全部都要抽,仲要抽完無得叩門,咁樣唔知會唔會令學校收生質素平均啲,神校同寶校都會消失

Tanyafish 發表於 20-6-19 13:24
其實一直都不明白為什麼要有世襲制。我一個朋友理直氣壯話這樣可以鼓勵校友貢獻無效,無論係時間定金錢。 ...

認同!大抽獎純睇運,世襲真係好灰

ok3 發表於 20-6-19 15:09
名津少咗舊生子女, 會失去吸引力? 到底係名津吸引舊生, 定係舊生嘅子女令名津繼續成為名津先?
...
假如名校不能以計分方法收舊生就不能保證收生有一定質素了
因為宗教分、地區分、長幼分均不影響學生背景

假如變曬直資自行收生
又咪變咗鬥學術能力
但計分辦法
其實目的是想減了學生的考試壓力

i2be 發表於 20-6-20 06:30
假如名校不能以計分方法收舊生就不能保證收生有一定質素了
因為宗教分、地區分、長幼分均不影響學生背景

假如改為全抽 津校可能變直私
到時學神校收7成有關係之申請人
餘下3成精挑細選 強弱可能更懸殊

醒目開學勳章 貢獻勳章

無限loop~
抽獎唔公平,點先公平?!
你得不到,所以唔公平?!

當有關係嘅人同學校有機會走埋一齊,當乜都無嘅人可以跟住址就近入學抽鍾意嘅學校,同時又可以自己考直私、叩門,無話一有學校收就無得走,每個人都有選擇同機會靠運或實力,我相信呢個唔係最好嘅方法,但尚算照顧到每個有要求嘅家長

利申:我真係無埋怨過自己間寶校被殺,老公讀嗰間私小响香港島,老公決志後無再返教會.....我抽到乙一但放棄,因為我鍾意甲一但唔打算搬
孩子有自己嘅機遇,行自己嘅路,要改變命運,就要有準備嘅父母,加孩子自己嘅努力
小學教育係靠自己、家庭,先到學校!

恐龍家

謝謝大家咁踴躍回應,我已經由谷底反彈成功。000叩入心儀的學校。在大抽獎前,我已經覺得有冇攪錯。呢個抽獎方法已經用咗咁多年,都仲係咁離譜。只係覚得一係唔好抽,一抽全世界抽,將d學位切幾份,根本就不公平,邊個定30%50%?熱門學校永遠都多人爭,寶校都係冇人要,呢個年代,小朋友個個叩門都要面試識幾種語言,唔通就不會催谷?如果要咁,何不公平起見,個個也來考核,試出邊d合適學校才入。。我特別指出係校友的分,如果冇新血入學校,世襲位咪傳幾十代,進化下喇唔該

醒目開學勳章 貢獻勳章

寶校唔係無人讀,大圍某寶校近年自行年年滿!

舊生,係某d學校$$及服務支柱,對學校本身係重要資源 (仔們讀緊嗰間津小,就係出名舊生氣牆強大嘅學校)

百貨百客,樓主連000都叩到,足証係一位有準備嘅家長,孩子亦有能力,同時亦係現時制度下嘅成功者,最終入到心儀學校
恐龍家

BabyBookBu 發表於 20-6-20 07:47
謝謝大家咁踴躍回應,我已經由谷底反彈成功。000叩入心儀的學校。在大抽獎前,我已經覺得有冇攪錯。呢個抽 ...
congrats.
其實我覺得直g應該攞30-50%位放落大抽獎一起抽先公平

小曳人    發表於 20-6-20 08:45

02413124 發表於 20-6-18 23:19

你呢個case令我諗起一位朋友,佢同佢幾姊妹都係天神舊生, ...

你朋友個 case 同我一樣,我同我妹都係嘉諾撒系列學校舊生,本來舊生+宗教分自行囡囡已經 25分。我堅持唔揀自己果間就係唔想囡囡行自己嘅舊路,自行20分抽唔到心儀熱門都預左。

02413124 發表於 20-6-18 23:19

你呢個case令我諗起一位朋友,佢同佢幾姊妹都係天神舊生, ...

也許我都認識你的朋友,自行放棄了天神,只因理念不合。大抽獎搏入較近家英津小。當然佢要有兩間私校back up才夠膽咁搏

宮二 發表於 20-6-20 08:44
也許我都認識你的朋友,自行放棄了天神,只因理念不合。大抽獎搏入較近家英津小。當然佢要有兩間私校back  ...

明智既決定

如何計考試成績入小一,咪造成家長早早催谷小朋友,對小朋友發展其實唔好。依家有私校俾家長玩呢個遊戲已經夠啦。計我話取消父母世襲,全部交返學額出嚟大抽獎俾人原區就讀先應該。

拆彈專家 發表於 20-6-20 09:38
如何計考試成績入小一,咪造成家長早早催谷小朋友,對小朋友發展其實唔好。依家有私校俾家長玩呢個遊戲已經 ...

到時候又會有人嫌分地區唔公平

宮二 發表於 20-6-20 09:50
到時候又會有人嫌分地區唔公平
yes, 因為不同地區樓價差異大,貧富不均更加唔公平。
的確諗下都覺得頭痛,點為之十全十美的方法?

Poyau 發表於 20-6-20 07:27
假如改為全抽 津校可能變直私
到時學神校收7成有關係之申請人
餘下3成精挑細選 強弱可能更懸殊
取消舊生子女分數, 改為考試? 變相增加叩門位, 咪仲増加左其他有關係人士的機會小學生太細, 唔通不設面試?

b3410 發表於 20-6-20 10:01
yes, 因為不同地區樓價差異大,貧富不均更加唔公平。
的確諗下都覺得頭痛,點為之十全十美的方法?
...
到時變相 有錢搬近神校就大機會神校區的二線學校變寶校
因為抽不到神校的有銭人都去直資了

回覆 小曳人 的帖子

公唔公平,人人把尺都唔同,名校舊生,畢業後支持舊生會,學校有需要,出錢出力,好多舊生會返母校辨講座,支持師弟師妹,對母校嘅貢獻唔少。世上根本就冇一個制度係絕對公平,能夠滿足所有人嘅願望,教育上嘅持分者,唔止得家長,仲有辦學團體、校長.......

其實點做都會有人唔滿意,因為我正正就係你地講嘅,爸爸學校執左,我本身住新界,結婚過左黎呢邊咩分都無,亦都無為左5分宗教做任何事,女女今年入左第一志願,不過我之前都有預備定3份叩門表,諗住派得差就叩番頭3志願,盡力而為!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題