用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一要靠抽獎咁唔公平?
樓主: BabyBookBu
go

點解小一要靠抽獎咁唔公平?  

Yes and no 的問題。不一定是上一輩的原因,我的朋友三代家族也是神校,只是他一個不收。他開竅晚,在屯門讀書之後考到倫敦大學。

tummypooh 發表於 20-6-19 01:27
我覺得呢個post可以申精置頂,或者每年六月拎返出黎置頂~~~

小一只係一個開始,派得唔好可能要辛苦啲跳船 ...

利申:我自己當年升小叩門,升中都要叩門,記得橫風橫雨媽咪周圍搵學校,爸就鬧鬧鬧(仲要考得差過我既幾位同學都派到1A,我先叩到番1c,應該係我學能測驗失手掛或排位排得差)

Reitsal 發表於 20-6-19 00:02
而家都算幾公平,家長可以做好多嘢去改變宿命,如果要再公平啲可能要將全港學生分區隨機派入學校,所有學校 ...

EDB用心良苦······
1x年前唔准小學公開小六學生組別
外界只能從升中數字估有幾多B1/2/3

tummypooh 發表於 20-6-19 01:27
我覺得呢個post可以申精置頂,或者每年六月拎返出黎置頂~~~

小一只係一個開始,派得唔好可能要辛苦啲跳船 ...

以前升中用學能測驗 可留校靠自己
依家靠自己要轉校 寶校如可能翻身

honeybibibibi 發表於 20-6-18 20:29
我相信有一群父母係由0歲已經悉心裁培小朋友,耐何自行同抽獎都無運。
唔係樣樣野迎合心儀既學校就必定有 ...
agree

calbee_2014 發表於 20-6-18 20:33
早喺上年自行前已經睇定心儀既學校
亦搜集左資料,根據過往所有考生都會有面試機會
雖然唔使111,無奈係隔 ...
好慘。。。。。

我覺得氣氨因為眼見成個制度,心儀的幾間學校一步步冇晒位,到抽個時已經所剩無多,再很不幸運的是就算抽中寶,再要叩得比其他人多,辛苦了小朋友。我認為制度上抽到第一的,應制止再叩門。好多學校不理111 000也會儘收精英,咁變相不是就近入學,有違背教育局原意

回覆樓主:

認同樓主

BabyBookBu 發表於 20-6-19 08:17
我覺得氣氨因為眼見成個制度,心儀的幾間學校一步步冇晒位,到抽個時已經所剩無多,再很不幸運的是就算抽中 ...
對呀,抽到第一志願既仲會繼續四圍叩門

回覆 kikitea 的帖子

因為有人覺得呢個係佢既策略,放2線,再叩一線

BabyBookBu 發表於 20-6-18 18:42
完全靠一個運字,有人有運,可以什麼也不用考就入d好好的學校。有人有前人福蔭,可以什麼也不用準備就在11 ...
樓主係唔係派唔到心儀小學?
如果你派到心儀小學,你覺得公平嗎?

你可以話係運,亦可以相信呢個係或然率,視乎你點睇。

玩得呢個大抽獎遊戲就預咗。

回覆 Osiana 的帖子

預咗唔公平...

BabyBookBu 發表於 20-6-19 08:17
我覺得氣氨因為眼見成個制度,心儀的幾間學校一步步冇晒位,到抽個時已經所剩無多,再很不幸運的是就算抽中 ...

抽到第一志願既人係不会明白……

從來公平就己經係一件唔公平的事
玩得呢個GAME就要了解玩法
我唔反對人地抽得好都再叩,個GAME係咁定
你一樣可以咁做
差在你自己心態

回覆樓主

呢個問題年年都有人問,我都覺得世襲唔公平,抽獎睇運氣。但如果父母有準備,小朋友都可避開寶校,喺間普通學校讀,成績係頭20%入band1中學都幾穩陣。

回覆樓主:

不平則鳴  

長路漫漫,尖子一定有出頭天
共勉之

宗教分最離譜!原本宗教團體辦學的中旨不是為宣揚佢哋嘅福音俾更多冇接觸過的人嗎?本末倒置

mikalaw 發表於 20-6-19 11:05
宗教分最離譜!原本宗教團體辦學的中旨不是為宣揚佢哋嘅福音俾更多冇接觸過的人嗎?本末倒置 ...

離唔離譜就唔敢講....
雖然大把人專登去受洗拎宗教分
但我就自己過唔到自己嗰關囉

我明白樓主心情, 但寶唔寶校係家長覺得.
這小一派位已經好多年, 公唔公平已經無法改變. 只有自己努力叩門.
"不是因為妳對小一派位太過失望,是因為妳對這個派位有太多的期望"
今年唔得, 小二有叩.小三有叩