用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門推薦信
go

叩門推薦信

想問叩門,是否必須預早問小學校長攞推薦信?一般可以出幾多封推薦信?
是否很有用抑或無用?

nillnill 發表於 20-6-18 18:32
想問叩門,是否必須預早問小學校長攞推薦信?一般可以出幾多封推薦信?
是否很有用抑或無用?
...
都係個句:睇乜小學同乜中學。

王家爸爸    發表於 20-6-19 08:55

nillnill 發表於 20-6-18 18:32
是否很有用抑或無用?
...

攞推薦信梗係要提前同校長講,六年級唔會只有你一個攞,可以出幾多封就要問問自己學校

nillnill    發表於 20-6-18 23:18

opclk99 發表於 20-6-19 02:31
校長一式一樣既信幾十封有乜用?
不如校長直接一個電話更有效.....
講得啱,一個電話比推薦信有用。兩位校長喺電話確認收你先係真料,推薦信只係形式。

王家爸爸 發表於 20-6-19 08:58
講得啱,一個電話比推薦信有用。兩位校長喺電話確認收你先係真料,推薦信只係形式。 ...

會唔會有詐騙案出現~~~

王家爸爸    發表於 20-6-19 11:33

mcl203 發表於 20-6-19 10:13
會唔會有詐騙案出現~~~
你朋友打電話俾你,問你借錢。如果嗰個係一年見一次半次既,你一定唔會借;但係如果嗰個係你每個星期都一齊飲茶既,情況又唔同。

王家爸爸 發表於 20-6-19 11:35
你朋友打電話俾你,問你借錢。如果嗰個係一年見一次半次既,你一定唔會借;但係如果嗰個係你每個星期都一齊 ...

即係,係校長都有機會收電話,亦有見到推薦信,係咪有真正作用,只可以又係果句,有就未必無用,無就一定無得用囉~~~

當年小學叩門,叩門校長近乎明言聽咗都唔會理咁囉,不過,每間學校都唔同嘅~~~

王家爸爸 發表於 20-6-19 11:35
你朋友打電話俾你,問你借錢。如果嗰個係一年見一次半次既,你一定唔會借;但係如果嗰個係你每個星期都一齊 ...

咁多成功嘅電騙案~~~