用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 在職媽媽vs全職媽媽
樓主: wss049
go

[其他] 在職媽媽vs全職媽媽 [複製鏈接]

wss049 發表於 20-6-21 00:08
如果離開職場不可能返回現職位可能要再由低做起所以一旦離開都唔會諗住再返轉頭。之前都冇咁嘅念頭想做全職 ...

有時現實就係咁兩難,既然工作對你都有幾多好處,咪做住先,你屋企有工人姐姐帶去playdate已經好好,我哋group有個working mum 都係叫工人帶去,小朋友唔會悶呀~

wss049 發表於 20-6-18 14:46
各位媽媽我自己係一位在職媽媽(返九五時間穩定的)兩個小朋友(2,4 yr)大仔將會入讀國際學校反而令我覺得想 ...

同你想法差唔多。小朋友一個就嚟四歲,一個就嚟七歲! 因為知道小朋好快唔會再癡我. 我個人覺得,同子女培養感情真係要在小時候培養.因為過咗10歲,開始踏入青春期,佢哋根本都唔想聽你講嘢,何來培養感情!所以要爭取在他們小的時候,同佢哋多啲聯絡感情!
所以剛剛由在職媽媽,轉左做一個全職媽媽!現在已經離職一個月,每日都好多嘢做,都唔覺得太悶!同時又可以同自己媽媽多左時間相處,每星期除咗星期天見到之外.自己也會找一日閑日,同佢出街食Lunch! 感覺好充實,好滿足. 因為媽媽年紀開始大了,都想多少少時間陪伴左右!

dairymeow 發表於 20-6-20 18:17
其實都要睇下你適唔適合ftm嘅生活?
我係working mom,小朋友讀國際學校。 班上有好多ftm,佢哋會安排好多pl ...

好正常

再做返野大多少左錢 職位都可能有少調整

同埋對左小朋友一段長時間 又唔捨得同佢地見少啲 有機會無咁親密

另外 媽媽又要重新適應職場既壓力 做全職媽雖然唔係超爽 但壓力點都細過working mom

dairymeow 發表於 20-6-20 18:17
其實都要睇下你適唔適合ftm嘅生活?
我係working mom,小朋友讀國際學校。 班上有好多ftm,佢哋會安排好多pl ...
I’m the opposite. I'm a full time mum. My son goes to an international school, but almost all parents I know are working parents. :(

原本plan定今個月尾辭職,信都打埋,老公突然失業,我仲應唔應該辭呢?但老公話可以搵過第二份工

regina12hk 發表於 20-7-5 13:18
原本plan定今個月尾辭職,信都打埋,老公突然失業,我仲應唔應該辭呢?但老公話可以搵過第二份工 ...

現在的環境,我係你不會辭。

原本plan定今個月尾辭職,信都打埋,老公突然失業,我仲應唔應該辭呢?但老公話可以搵過第二份工 ...

梗係做到老公搵到第二份工先再plan啦!女人仔,無事業心唔緊要,輕鬆啲打份都得。

一定係做到老公搵到新工,雖然我相信你哋會有一筆儲備,但你有工作,老公心理負擔冇咁大,搵工都易d搵到啱心水既工(而唔會因為怕家庭財政壓力而求其搵份冇咁鐘意既工),相信你老公會盡力去搵工,咁你既planning都係推遲數月姐,對小朋友影響不會太大
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

除非相信自己EQ極高,或者做FTM都會請工人,否則都係繼續做野啦!我識一FTM,個細路都讀中學,仲係會深夜鬧細路功課、趕佢出屋門口咁,好恐怖。例外,男人要變只需要一秒鐘,佢而家話唔介意你伸手板問佢拎錢,點知第時會點先?

我三年前同你一樣, 決定辭職前老公失業, 所以留下, 當時仔仔升K3, 本來想陪他至升小順利过渡後才返出來做野, 當時被迫繼續做好吾開心, 又攪升小, 人都癲, 感恩後來換了老細, 吾洗再OT, 又升到心儀小學, 而家老公份工好穩定, 我都決定 keep 住做野, 有時好多野你控制吾到, 但船到橋頭自然直, 吾系太辛苦就做住先都ok 呀

好多WKM 會試下做FTM, 試過幾日自己湊就發現好辛苦怕怕,但當你辭左份工,無後路咁做FTM,你自然會諗到方法打好呢份工。

小朋友一手一腳自己湊大,可以增進親子感情、教好生活自理、待人接物、發掘小朋友興趣、帶小朋友周圍玩去探索、參予學校活動,可能放棄職場好可惜,有時日對夜對都有勞氣嘅時候,但因為你夠了解個小朋友,知點同佢相處,大部份時候其實都會湊得好輕鬆。

時間分配得好的話,你依然可以有番自己生活架,最起碼唔可以俾自己同個社會脫節,平衡得好就唔會做一個有壓力嘅ftm。
‹ 上一主題|下一主題