用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄宿學校入學月份
go

[英國] 寄宿學校入學月份

入學大部份是九月,但唔知係邊度聽,好似一月也可以!(想確認一下)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
如果一月也可入學,到底同九月入學,除左同學可能已經玩熟左,會有什麼不同之處?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

正常系9月開學,不過有D都會收1月份插班,插Y9或之前我覺得OK無問題。

yuyueng 發表於 20-6-18 14:45
正常系9月開學,不過有D都會收1月份插班,插Y9或之前我覺得OK無問題。

謝謝你解答(emoji)(emoji)

babadogcat 發表於 20-6-18 14:38
入學大部份是九月,但唔知係邊度聽,好似一月也可以!(想確認一下)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
如果一 ...

sixth form學校有1月開學的,因為有2年制及18個月學制選擇。

longlokma 發表於 20-6-18 16:40
sixth form學校有1月開學的,因為有2年制及18個月學制選擇。

唔該哂(emoji)(emoji)我哋想申請Year 9

有系有,正如Y10都有,不過我自己覺得有D課題會無學到,所以咪話Y9 系無問題,Y10打後既要自己追番,當然,學霸好勁果D又另計啦。

babadogcat 發表於 20-6-18 18:10
唔該哂(emoji)(emoji)我哋想申請Year 9

Year 9就九月入會好啲,課程問題,而且下学期選科了,早點準備好

cfs 發表於 20-6-19 12:29
Year 9就九月入會好啲,課程問題,而且下学期選科了,早點準備好

謝謝你意見(emoji)(emoji)今年九月不會去!一係明年一月,一係明年九月!

回覆樓主:

Yr 9 遲一學期應無問題,有啲B1 學生甚至由中二跳班去 yr 10 添,不過跳唔跳班好睇小朋友係咪 ready, 尤其在語文方面。 Yr 9 係好好嘅一年比小朋友識下朋友,學下英文同當地文化!

Isaacmommy 發表於 20-6-21 13:50
Yr 9 遲一學期應無問題,有啲B1 學生甚至由中二跳班去 yr 10 添,不過跳唔跳班好睇小朋友係咪 ready, 尤其 ...

唔該晒(emoji)(emoji)

請問如果 是讀 a level, 想慳學費 住宿費, 報1月入學 (18 月),  會唔會 錯失 其他同學 9月至12月的課程內容呢? 有沒有辦法補足 這四個月的 課程內容呢?

DOCTORGG 發表於 20-6-23 06:21
請問如果 是讀 a level, 想慳學費 住宿費, 報1月入學 (18 月),  會唔會 錯失 其他同學 9月至12月的課 ...

上少3個月點都蝕低啲。最好在香港自修住先,其實唔少打算考A level的香港學生中三、中四已開始自學A level內容, 所以如果你孩子打算報18個月A level課程, 咁佢盡量利用留喺香港嘅時間自己學住先, 去到英國都易啲catch up

請問sixth form college 同普通的college有什麼分別? 又為什麼叫 "sixth form"呢?

DOCTORGG 發表於 20-6-26 06:41
請問sixth form college 同普通的college有什麼分別? 又為什麼叫 "sixth form"呢?

香港有DSE之前是跟英國制度,是5年中學文憑試+2年A level預科課程,所以有中六中七。而sixth form college即係預科學校,主要收中六中七學生修讀A level準備考大學

回覆樓主:

明白了. Thanks! 在請問 為什麼有人在去 UK 前要分別考 Ukiset, Edexcel, IGCSE....等等不同的試。

DOCTORGG 發表於 20-6-26 08:22
明白了. Thanks! 在請問 為什麼有人在去 UK 前要分別考 Ukiset, Edexcel, IGCSE....等等不同的試。
...

其實要考乜嘢試並冇統一,主要係睇你想入嘅學校佢嘅要求。
所以唔好心急去考試, 首先應先考慮自己各項條件背景去搵心儀學校,之後再根據學校嘅入學要求去考相應的試。

longlokma 發表於 20-6-26 08:39

其實要考乜嘢試並冇統一,主要係睇你想入嘅學校佢嘅要求 ...

原來如此。請問如果我搵幾個agent查詢海外升學,最後是否已哪一個agent幫我入申請入學表格便是決定了我 幫襯哪一個agent來以後跟我case呢? 因為我的agent很心急要我立即遞交申請表格。 我估佢係想盡快做到我生意。

DOCTORGG 發表於 20-6-26 08:51
原來如此。請問如果我搵幾個agent查詢海外升學,最後是否已哪一個agent幫我入申請入學表格便是決定了我 幫 ...

你係可以搵幾個agent, 但係最好唔同嘅agent係幫你申請唔同嘅學校,而唔好同一間學校經唔同嘅agent去申請, 咁會造成混亂而且agent亦都會知道你一石多投, 咁就會變成冇一間agent肯認真幫你做嘢

longlokma 發表於 20-6-26 08:56
你係可以搵幾個agent, 但係最好唔同嘅agent係幫你申請唔同嘅學校,而唔好同一間學校經唔同嘅agent去申請 ...

多謝你清楚的解釋! 又想請問下 AS Level 和 A Level 有什麼分別?

DOCTORGG 發表於 20-6-26 23:44
多謝你清楚的解釋! 又想請問下 AS Level 和 A Level 有什麼分別?

借用網上oh 爸媽的一篇專欄,解釋得頗為清楚:

在2015年前,舊制A-Level的考試分成兩年,分別為AS完結後有一次考試及A2完結後的考試,而兩次考試的試卷分成了不同的單元讓學生應考。舊制下的A-level成績是包含AS及A2的成績,而考試時間也分為1月份考試及5/6月份考試。
但在2015年後,英國政府資歷及考試規例局 (Ofqual) 對A-Level進行了一系列的改革,在2015年9月開始,AS Level的考試成績不再納入A-Level的總成績,總成績只會計算A-Level第二年終的年終考試,換言之,學生可以自行選擇是否在第一年考試。同時,改革下的A-level將會取消單元模式的考試,而且成績將會比以往更加著重筆試的成績。另外,新制下1月份的考試也會被取消。