用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 邊到有英文的讀寫障礙評估和訓練?
發新帖回覆
go

[讀障] 邊到有英文的讀寫障礙評估和訓練?

小二男生的中文尚可,但英文就唔知做乜咁.
而且好抗拒看有字的書,通常看圖不看字

有一個專門做英文讀寫障礙的老師可以介紹.
我本身係一個教育心理學家, 見過這個老師有愛心有系統所以可以介紹。

earlyeducation 發表於 20-6-18 14:45
我本身係一個教育心理學家, 見過這個老師有愛心有系統所以可以 ...
可P M我嗎?

earlyeducation 發表於 20-6-18 14:45
我本身係一個教育心理學家, 見過這個老師有愛心有系統所以可以 ...
你好, 我想了解一下,可以PM資料給我嗎?

Please check PM.

可以介紹嗎?謝謝(emoji)(emoji)

回覆 Yan846546509 的帖子

Sure. Plz check PM.

請介紹

回覆 BBball 的帖子

Please check PM. Thanks

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

讀寫障礙是指學習第一語言的障礙,如果孩子的第一話言是中文,做評估就應該以中文測試。暫時香港並沒有為孩子學習第二話言(多數是指學英文)的評估工具,若以英語國家為第一語言的工具為孩子量度英語水平及評量讀書障礙,並非合適。

王家爸爸    發表於 4 天前

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
小余 發表於 20-6-18 08:28
小二男生的中文尚可,但英文就唔知做乜咁.
而且好抗拒看有字的書,通常看圖不看字
...
有幾嚴重?其實如果只係將b、d、p、q搞亂既話,大啲就自然會好返,最緊要唔好俾太大壓力佢。

Mangobma 發表於 20-6-30 21:29
讀寫障礙是指學習第一語言的障礙,如果孩子的第一話言是中文,做評估就應該以中文測試。暫時香港並沒有為孩 ...
對,唔可以用第一語言既標準去睇第二語言。另外,中英文好唔同,英文係拼音文字,細個串錯字根本唔係問題;初小階段,最緊要係講得流利、地道,聽得明白。

回覆樓主:

明白。
pqdb倒係常見的,但真係唔明點解咁抗拒讀字。唔肯睇書入面啲字,又令佢更難掌握字意。迫佢的話佢係讀到8成,但其實佢就唔明白個段文字的意思。
越逃避越無機會進步,好苦惱!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊