用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園是否影響升小學?
go

幼稚園是否影響升小學? [複製鏈接]

請問讀邊間幼稚園係咪影響升小學?
我bb今年9月讀n, 有in自己區同隔離區的學校,2區都有學校收,如果揀隔離區的學校,會否影響升自己區的小學?
   0    0    0    0

uw9999 發表於 20-6-18 07:40
請問讀邊間幼稚園係咪影響升小學?
我bb今年9月讀n, 有in自己區同隔離區的學校,2區都有學校收,如果揀隔離 ...

簡單答案係有機會但係並不是絕對。

以下係一啲例子幼稚園點樣影響到升小學。

1) 撇除龍校,有一啲幼稚園擺明同一啲小學有關係,例如聖公會上好多去st Paul co-ed

2) 聽聞有啲龍校例如聖心,會優先考慮 同區學生。 但好似淨係話幼稚園,升小學佢哋大多數都收返自己幼稚園嘅 小朋友

3) 有啲小學校長偏好某啲幼稚園嘅學生。 喺叩門階段可能會有啲著數。

如果唔係以上情況, 我唔相信小學係唔會考慮你間幼稚園 會唔會係同區。

回覆 uw9999 的帖子

小學你係想大抽獎考津校定考直私?大抽獎只係同屋企你地址(即校網)有關,仲有父母舊生/兄姊同校等世襲因素。
考直私,最主要係睇你小朋友面試/學術/修養有關,當然你有無人脈,係咪舊生,邊間幼稚園(如樓上所言)都有關係。

回覆樓主:

謝謝你地的意見,我會睇下小學的資料再決定。
‹ 上一主題|下一主題